spot_img
-0.6 C
Rapla
Esmaspäev, 27 märts 2023
RSEnamik abituriente on otsustanud eksamid sooritada

Enamik abituriente on otsustanud eksamid sooritada

Stina Andok

Tänavu ei ole riigieksamite sooritamine gümnaasiumi lõpetamise tingimus, mistõttu on riigieksamite tegemine üksnes vabatahtlik. Arvestatav hulk Raplamaa abituriente on otsustanud riigieksamite sooritamise kasuks.

SA Innove andmetel on Raplamaal registreerinud end eesti keele eksamile 183 õpilast, matemaatika eksamile 166 õpilast ja eesti keele teise keelena eksamile 2 inimest. SA Innove kommunikatsiooni peaspetsialisti Mari Annuse sõnul sooritavad õpilased üldjuhul eksamid nagu tavapäraseltki oma koolis.
Rapla gümnaasiumi, Kohila gümnaasiumi, Märjamaa gümnaasiumi ja Rapla täiskasvanute gümnaasiumi juhid on andnud kinnituse, et nende koolide abituriendid saavad soovitud eksamid sooritada oma koolimaja ruumides. Rapla gümnaasiumi direktori Sirje Kautsaare sõnul sooritavad riigigümnaasiumis 86 õppijat eesti keele ja 74 matemaatika riigieksami, nende seas on ka 7 Kehtna kutsehariduskeskuse õpilast.
Kohila gümnaasiumis on eksamisooritajaid direktor Kirsti Solvaki sõnul kokku 40 ning Rapla täiskasvanute gümnaasiumis 29. Märjamaa gümnaasiumi direktori Kalle Uusmaa sõnul teeb neil eksamit enamik õpilasi ning võimalus eksamit uuesti sooritada on tekitanud eksamite suhtes optimistliku meelestatuse.
Eksamite vabatahtlikuks muutmine on üldises plaanis eksamite sooritamise otsust õpilaste seas pigem vähe mõjutanud. Annus teab öelda, et kogu riigis on loobujaid ca 18%, enim loobuti matemaatika eksamist. Rapla maakonnas loobus eesti keele eksamist 32 ja matemaatika eksamist 45 õpilast. Loobujatel on võimalus osaleda soovi korral sügisel toimuval lisaeksamil.
Rapla, Kohila ja Märjamaa gümnaasiumi juhid kinnitavad, et nad ei ole täheldanud valikuvabaduse suurt mõju, enamik õpilasi on otsustanud valitud eksamid sooritada. Rapla täiskasvanute gümnaasiumis on aga pisut teised lood. Direktor Vello Kübara sõnul sooritab tänavu riigieksameid 39% sealsetest abiturientidest.
Abituriendid, kes on end sel kevadel eksamitele registreerinud, saavad vastavalt oma soovile sooritada eesti keele, eesti keele teise keelena riigieksami, matemaatika ning ühe võõrkeeleeksami. Kuna riigieksami sooritamine on vabatahtlik, oli õpilastel võimalik kuni 11. maini eksamikeskuse kaudu teatada, et ei soovi siiski eksamit sel aastal teha. Kui eksamit soovitakse teha, ei ole vaja enam eraldi midagi ette võtta ning SA Innove edastab õpilasele eksami toimumise aja ja koha e-posti teel hiljemalt seitse päeva enne eksamit.
Koolides on edaspidi lubatud osaline kontaktõpe tingimusel, et ruumis viibib kuni kümme õppijat korraga, aga see piirang ei kehti eksamite korraldamisel, kuna eksameid viiakse läbi suuremates ruumides ning inimesi on võimalik edukamalt hajutada.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused