6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSKirikud alustasid pärast pausi jumalateenistustega

Kirikud alustasid pärast pausi jumalateenistustega

Siim Jõgis

Eesti kirikud said loa jätkata pühapäevaste jumalateenistustega 10. mail. Ka Raplamaa pühakojad tegid oma uksed lahti ning pidasid üle kahe kuu avalikke jumalateenistusi.

Kinni tuli pidada 2+2 reeglist ning külastajatele tuli pakkuda võimalust oma käsi desinfitseerida. Ometi võib öelda, et koguduse liikmed leidsid tee tagasi kirikusse. Raplamaa Sõnumid käis kaemas EELK Hageri Lambertuse kiriku esimest jumalateenistust pärast eriolukorra väljakuulutamist.
Hageri kirik on suur ning külastajad mahtusid sinna mugavalt kahemeetriste vahedega istuma. Kes tulid terve perekonnaga, hoidsid muidugi kokku. Hinnanguliselt võib öelda, et pühapäevasel jumalateenistusel osales 40–50 inimest.
Hageri koguduse õpetaja praost Jüri Vallsalu ütles, et tavapärasel pühapäeval umbes nii palju osalejaid ongi. Seekordne pühapäev ei olnud tavapärane, sest tähistati emadepäeva ning Vallsalu ütles, et aastate lõikes on just see päev toonud kirikusse rohkem peresid ja lapsi. Üks põhjuseid on ka see, et koos emadepäevaga lõpeb Hageris tavapäraselt pühapäevakool. Sel aastal lükkub selle lõpetamine veidi hilisemale ajale. Leerikursust on läbi viidud interneti vahendusel. Vallsalu avaldas lootust, et ehk saab nüüd hakata jumalateenistusi pidama regulaarselt igal pühapäeval.
Esimesi avalikke jumalateenistusi üle pika aja peeti ka mujal. Näiteks EELK Rapla Maarja-Magdaleena kirikus, kus viimane jumalateenistus enne 10. maid peeti pühapäeval, 8. märtsil. Õpetaja Mihkel Kukk tõi välja huvitava paralleeli, et jumalateenistusi ei saanud pidada täpselt kaks kuud – naistepäevast kuni emadepäevani. Nüüd olid kiriku uksed uuesti avatud.
Mihkel Kukk ütles, et külastajaid oli Rapla kirikus sarnaselt Hageriga 40-50. Paljud koguduse liikmed olid pärast väikest pausi leidnud tee tagasi kirikusse, aga mitte kõik. Kukk sõnas, et tõenäoliselt kartsid mõned inimesed veel koroonaviiruse leviku tõttu teenistusele tulla. Loomulikult olid kasutusele võetud ettevaatusabinõud nagu käte desinfitseerimine ja 2+2 reegli jälgimine. Samuti ei toimunud kätlemist, mis muidu on üks osa jumalateenistusest.
Nii Hageris kui ka Raplas jagati armulauda ettevaatlikult. Hageri koguduse õpetaja Jüri Vallsalu kandis selle tegevuse käigus maski ning palus armulaual hoida kahemeetriseid vahesid. Kuigi Mihkel Kukk maski ei kandnud, oli kahemeetriste vahede hoidmine ikkagi nõutud ja kõik pidid altari ette tulema üksinda. Kui kõik läheb plaanipäraselt, toimub järgmine teenistus pühapäeval, 17. mail. “Loodame, et toimub. Praegu elame üks päev korraga,” sõnas õpetaja Kukk.
EELK Juuru Mihkli kirikus käis esimesel avalikul jumalateenistusel pärast pausi mõnevõrra vähem inimesi kui Hageris ja Raplas. Koguduse õpetaja Kalle Kõiv ütles, et pühapäevasel teenistusel osales 9 või 10 inimest. Seda on natuke vähem kui tavapärasel pühapäeval, kui külastajaid on kaheksateistkümne ringis. Kõiv tõi välja, et Juuru kirik on piisavalt suur, et 20 inimest ja rohkemgi mahuksid ohutult ja õigete vahedega istuma.
Juurus oli kord selline, et pärast teenistuse lõppu jätsid kõik külastajad lauluraamatu oma istekohale. Siis oli näha, kus inimesi istus, ning ära sai desinfitseerida nii istekoha kui ka lauluraamatu. Ka Kõiv avaldas lootust, et nüüd ei pea enam teenistusi ära jätma ja nendega saab jätkata tavapärases rütmis.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare