1.1 C
Rapla
Esmaspäev, 26 veebr. 2024
RSKaitsealade päev kutsub loodusesse

Kaitsealade päev kutsub loodusesse

Keskkonnaamet on teinud üleskutse 24. mail tähistataval kaitsealade päeval minna loodusesse ja eelkõige just looduskaitsealadele liikuma.

Euroopa kaitsealade päeva tunnuslause „Tervis loodusest“ rõhutab liigirikka ja terve looduskeskkonna positiivset mõju inimese füüsilise ja vaimsele tervisele. Keskkonnaameti looduskaitse osakonna projektikoordinaator Nele Sõber toob välja, et uuringute järgi võib juba aktiivsem 30-minutiline kõnnak vähendada südameinfarkti, insuldi ja depressiooni tekkimise riske. Liikumine aitab ka unehäirete ja stressi puhul.

Igal aastal toimuvad Keskkonnaameti looduskaitsekuu matkad lükkusid augutisse, seega tänavu pakub kaitsealade päev enam kui 30 kaitsealal eriprogramme ja üritusi üle 60 loodusturismi ettevõtte üle Eesti. Üritused on tasulised, vajalik on eelregistreerimine ning ürituste korraldajad tagavad külastajatele kehtestatud ohutusreeglite täitmise. Väikeste gruppidena saab külastada paljusid kaitsealasid kohalike giidide juhendamisel, tutvuda kultuuripärandiga rahvusparkides ning külastada kohalikke söögikohti.

  • Näiteks toimuvad Lahemaa rahvuspargis kümmekond matka lühematest kultuuriloolistest jalutuskäikudest pikemate kepikõnniretkedeni. Lisaks tutvustatakse mõisakultuuri, filmikunsti pärandit, poollooduslike koosluste hooldamist, ravimtaimi ja söödavaid lilli. Avatud on kohalikud söögikohad, mõned neist pakuvad piknikupakke kaasa võtmiseks.
  • Matsalu rahvuspargis toimuvad Kasari jõel kanuumatkad, kus saab kohata kobraste tegevusjälgi ja nautida luhtade ilu. Hea õnne korral võib kohata põtra, kobrast, jäälindu ja kuulda hüüpi ning rukkirääku.
  • Soomaa rahvuspargis toimuvad matkad ja palju muud nii rahvuspargi piires kui ka väljaspool. Jõgedel saab matkata kanuudega ja traditsiooniliste ühepuulootsikute haabjatega. Kohalikud giidid aitavad lahti mõtestada ajaloolisi külamaastikke ning jalutada toimekates külades.

Vaata kogu kaitsealade päeva programmi www.kaitsealad.ee.

Kaitsealade päev on osa Eesti looduskaitse 110. aasta ja looduskaitsekuu tähistamisest, mille eestvedajad on Keskkonnaamet ja Keskkonnaministeerium. Ülevaate kõikidest looduskaitsekuu ja -juubeliaasta sündmustest saab Keskkonnaameti kodulehelt.

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused