19.4 C
Rapla
Kolmapäev, 17 aug. 2022
spot_imgspot_img

Alaealised võivad marju korjata ainult käsitsi

Lugeja küsib: Kas ma võin oma talusse võtta suveks tööle alaealisi põllutöödele – korjama marju (maasikaid, vaarikaid, musti ja punaseid sõstraid), köögiviljapeenraid rohima ja suve lõpu poole ka vilju korjama?

Vastab Piret Kaljula, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant: Üldiselt on teie loetletud tööd ehk marjade ja köögiviljade korjamine sobilikud 13-aastastele ja vanematele lastele. Läbi tuleb vaid mõtelda, kuidas tööd teha ning kes tõstab marju täis kaste või ämbreid.
Maasikate korjamine on lastele lubatud, kui marju korjatakse käsitsi. Masinkorjamine, kus töötaja lamab kõhuli lavatsil ja korjab marju, ei ole alaealistele sobilik, kuna koormab liigselt kaela- ja seljalihaseid.
Täiskorjatud kastide või ämbrite puhul tuleb meeles pidada, et alla 16-aastased ei tohi üle viiekiloseid raskuseid teisaldada. 15-16-aastased tohivad teisaldada juhul, kui teisaldustöö ei ole pidev. Teisaldustöö sobilikkust saate hinnata siit leitava info abil https://www.riigiteataja.ee/aktilisa/1170/7201/8002/SOM_m26_lisa.pdf#
Alaealine võib teisaldustööd teha, kui riskide hindamisel saadud riskihinne on alla 10 (riskitase 1). Alates riskihindest 10 võib teatud kategooria töötajatel tekkida ülekoormus, mistõttu nende töökorraldust on vaja muuta ja töökoht ergonoomiliselt ümber kujundada. Teatud kategooria töötajate all mõeldakse ka nooremaid kui 21-aastaseid töötajaid. Lisaks tuleb arvestada, et teisaldustöö ei moodustaks põhiosa tööajast ehk et teisaldustöid ei tehtaks üle poole tööajast.
Põllu- ja aiatööde tegemisel kuumadel suvepäevadel jälgige, et töötajatel oleks piisavalt vett juua ning nad ei viibiks otsese päikese käes ilma peakatteta. Kui töötaja ei soovi kanda tööl pikkade varrukatega särki ega pikki pükse, tuleb kasutada päikesekaitsekreemi. Lisaks tuleb teha piisavalt puhkepause varjus ja võimalusel jahedamas ruumis.

spot_img
Eelmine artikkelPäästeteated
Järgmine artikkelArmastavalt hooletu aiapidaja
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised