0.5 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
PersoonKert Markus Valdek: laval muusikat teha tundub minu jaoks nii õige

Kert Markus Valdek: laval muusikat teha tundub minu jaoks nii õige

Stina Andok

20-aastane Kohila gümnaasiumi abiturient Kert Markus Valdek on vastu võetud mainekasse Ameerika Ühendriikide Berklee muusikakolledžisse ning on teel oma unistuste täitumise poole.

„Usun, et iga asi juhtub põhjusega,” alustab Kert Markus meie vestlust. Täna on noormees erilises olukorras igas mõttes. Tema on üks nendest abiturientidest, kes saab lõpetada koroonaepideemia aastal, ning silmapiiril terendab harukordne võimalus pääseda tippülikooli õppima.
See klass, kellega tema oma kooliteed alustas, on juba keskkooli lõpetanud, temal tuleb lõpetada hiljem. Seda seetõttu, et 17-aastaselt avanes tal võimalus õppida aasta USA-s Lääne-Virginias Charlestonis tänu õpilasvahetusprogrammile FLEX (Future Leaders Exhange Program).
Kert Markus selgitab, et vahetusõpilasena välisriigis õppimise soov oli tal juba ammu, aga USA-st ei osanud ta unistada, kuna seal õppimine on tavaliselt osalejale suure omasosalustasuga. FLEX-i kaudu õnnestus tal saada täisstipendium, nii et kõik kulud kandis programm. Programmis osalema pääsemiseks tuli läbi teha korralik kadalipp, mis oli Kert Markuse jaoks omamoodi märgiline, kuna ta ise ütleb, et kunstiinimesena meeldib talle teha asju viimasel hetkel, mistõttu langes otsustav tegevus viimastele tundidele enne avalduste esitamise tähtaega. „Kõik, mis juhuse tahtel jääb viimasele minutile, läheb hästi,” ütleb Kert Markus naerdes.
Noormees on kindel, et tänu oma vahetusaasta kogemusele USA-s on ta täna ja praegu see inimene, kes ta on. „Ka teised on öelnud mulle, et see kogemus avas mind,” ütleb ta. Kert Markuse sõnul oli Ameerika Ühendriikides elamine maailmavaadet ja silmaringi avardav kogemus. Seal õppis ta senisest paremini aktsepteerima kõiki inimesi just sellistena, nagu nad on. „Igalühel on õigus olla, kes ta tahab olla,” meenutab Kert Markus USA mentaliteeti.
Maailma mõistmise raamistikus kasvas Kert Markus ka oma vastutustunde poolest. „Mu tädi ütles, et Kert läks sinna kui poisike ja tuli tagasi mehena,” meenutab ta. Stipendium tagas Kert Markusele kindlad summad, millega tal tuli toime tulla. Toit oli küll vahetuspere poolt, aga muud asjad, ka meelelahutuslik tegevus tuli endal tagada. Tänu USA kogemusele oma rahaga majandamisel otsustas Kert Markus Eestisse naastes tööle minna ning on viimased kaks aastat olnud nädalavahetustel ja vahel ka pärast koolipäeva Kohila restoranis Harakapesa klienditeenindaja. „Mõistsin, et ei saa enam ema käest taskuraha kinos käimiseks küsida. See võiks ikka endal olla,” ütleb ta.
Üks osa programmist oli töötada vabatahtlikuna. Kert Markus otsustas teatris töötamise kasuks ning osales kohe oma USA-sse jõudmise päeval katsetel, et saada rolli kohalikus kogukonnateatris. Tal õnnestus saada Lurchi roll lavastuses „The Addams Family”. Peamise erinevusena Eesti ja USA teatritegemise vahel toob Kert Markus välja, et Eestis on peamine, et lauldaks ilusasti, aga USA-s on suhtumine, et mida kõvemini, seda parem. USA kohalikus kogukonnateatris ülesastumine oli tänuväärne kogemus noorele laval esinemise huvilisele, kuna lava oli seal sama suur kui Eestis Nordea kontserdisaalis.
Kert Markus on iseäranis rahul USA kogemusega ka sellepärast, et selle aasta jooksul sai ta süvenenult õppida üksnes aineid ja huvialasid, mis teda väga huvitavad. Nii koosnes tema tunniplaan klaveriõppest, showkoori tundidest, inglise keele, USA ajaloo ja bioloogia õppest. USA-s õppis Kert Markus klaverimängu, aga enne seda oli ta õppinud Kohilas akordionit ning kitarrimängu, viimast õpib ta veel praegugi. Teatrilaval astus ta esmakordselt üles 14-aastaselt Rapla laulustuudio sünnipäeval ja kuigi näitlemisega tegeleb ta veel praegugi, on just muusika ja laulmine see, mida ta näeb enda tulevikus esiplaanil.
„Muusika tundub minu jaoks nii õige,” ütleb Kert Markus ning lisab: „See emotsioon, mida ma inimestele pakun, on hästi meeldiv minu jaoks. Mulle meeldib inimestelt siirast reaktsiooni saada,” kirjeldab ta. Laval laulmisega alustas Kert Markus Thea Paluoja juhendamisel varakult ning 2010. aastal jõudis ta “Laulukarusselli” konkursil ka televooru. Seda hetke peab ta ka märgiliseks, kuna siis jõudis temani mõistmine, et laulmine on just see, mida ta teha tahab. Viimati võis teda näha eelmise aasta 1. septembril telesaates „Terevisioon” laulmas.
Võtnud oma suureks eesmärgiks siduda oma elu laulmisega, kandideeris Kert Markus Ameerika Ühendriikide suurimasse sõltumatusse kaasaegse muusika õppeasutusse, Berklee muusikakolledžisse. Sinna õppima pääsemine ei ole sugugi lihtne, Berklee statistika näitab, et iga 100 kandidaadi kohta võetakse vastu 51. Sisseastumiskatseid viiakse läbi lisaks Ameerikale veel paljudes Euroopa riikides, ka Rootsis, kus Kert Markus katsetel käis.
Kaks nädalat tagasi saabus rõõmustav teade, et Kert Markus on üks õnnelikest väljavalitutest, keda oodatakse Berklee ridadesse õppima. Kuigi suur võit on juba üksnes valituks osutumine, algas Kert Markuse jaoks nüüd elu olulisim väljakutse – koguda kokku kooli õppetasu, mis on ühe õppeaasta jaoks ligi 60 000 dollarit ehk ligi 54 000 eurot ning õpe kestab kokku neli aastat. Selle summa sisse on arvestatud nii õppemaks, elamiskulud, toit kui ka õpikud.
Kert Markus selgitab, et kuigi pereliikmed on väga toetavad, ei ole kellelgi võimalik kuskilt sellist summat välja võluda, mistõttu on ta asunud usinalt tegutsema, et leida oma eesmärgile toetajaid. Tänavu augusti alguseks peab see summa olema täies mahus kokku kogutud ning Kert Markus ei jäta midagi juhuse hooleks. Iga päev kirjutab ta endast jälle uutele ettevõtetele, et leida endale sponsoreid. Lisaks on ta sõprade abil kokku pannud end tutvustava video. Ta avas ka spetsiaalselt raha kogumiseks suunatud konto, et inimesed tunneksid end tema eesmärki toetades turvaliselt. „Raha läheb kooli jaoks ja kui ma ei saa kooli, kannan raha tagasi,” kinnitab Kert Markus.
„Ma olen positiivne. Peab olema,” ütleb Kert Markus laialt naeratades. Kuigi noormehel on ka varuplaanid paigas, ei taha ta neist isegi pikemalt rääkida, kuna esmane siht silme ees on niivõrd kindel.

*

Väljavõte Kert Markuse üleskutsest sotsiaalmeedias:
„Unistus seal koolis oma esimene kraad saada on 50% täidetud, ülejäänud 50% seisab 58 645 USA dollari seljataga, mis on ainult 53 517 eurot ja 8 senti. See tähendab seda, et kui 5300 inimest saavad appi tõtata 10 euroga, saab minu unistus teoks.

Avasin selle ülla eesmärgi nimel ka eraldi ülikooli õppemaksu konto: EE097700771004825170.”
Kert Markus Valdek