6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
KultuurKonkursi “Oma silmaga 2020” parimad on selgunud

Konkursi “Oma silmaga 2020” parimad on selgunud

Helerin Väronen

Kehtna kunstide kool korraldas juba 18. korda Rapla maakonna lastele ja noortele mõeldud kujutava kunsti konkursi “Oma silmaga”. Kokku laekus sel aastal 247 tööd 12 koolist ja õpilasi juhendas 15 õpetajat, kes aitasid lahti mõtestada seekordset päris keerulist teemat “Ajaränd, ajamäng”.

Varem on tavaks saanud konkursi parimad peole kutsuda ja neid seal tänada, aga seekordne kevad saabus teistmoodi. Kuna noori kuhugi kokku kutsuda ei olnud võimalik, pidi Kehtna kunstide kooli direktor Anne Ummalas astuma võitjate avalikustamiseks sammu IT-maailma ja tegema video, kus kõik preemiate saajad ja parimad koos oma kunstiteostega üles loetud. Auhinnad viis Anne ise igasse kooli, kust õpilased need kätte saavad
Nagu ka varem, võtsid konkursist osa kõik maakonna kunstikoolid ja paljud üldhariduskoolid ning võitjaid tuli nii ühest kui ka teisest. “Meil on juba välja kujunenud oma ringkond, kindlad õpetajad, kes igal aastal meie teemasid lahata tahavad ja oma lastega põnevaid töid loovad. Siinkohal tuleb mul tänada ja ära märkida Märjamaa gümnaasiumi ja Märjamaa rahvamaja loovusringi juhendaja Eve Burmeister, kellel on igal aastal kõige rohkem töid ja kelle õpilased on vahest läbi aegade ka kõige enam tunnustusi saanud. Temal on alati huvitavad ideed ja omamoodi vaatenurgad, mis väärivad tunnustamist juba ka eraldi kui õpetaja loomingulisuse väljendajad. Suur tänu sulle, Eve!” oli Anne Ummalas tänulik.
Pildikeelde võis panna nii hetke kui ka igaviku, muistse või tulevase aja. Laekunud tööd olid Anne Ummalase sõnul väga eriilmelised, oli nii tulevikku kui ka minevikku vaatavaid, samuti erinevate aegade ja maade võrdlusi ning näpuotsaga ka Eesti pärimust. Oli töid, mis kujutasid ajamasinaid. Suure töö valimaks välja need kõige enam kõnetanud tööd tegi ära žürii, kuhu sel aastal kuulusid Made Balbat, Virve Õunapuu ja Sigrid Kalle-Vainola.
Traditsiooniks on saanud anda välja hulk eripreemiaid, millel iga aasta ka toredad nimed, mis annavad aimu sellest, mille poolest töö silma jäi. Näiteks on eripreemiate hulgas positiivsuse, huumori, tehnika, ajamasina, plakati, muinasjutulisuse ja kompositsiooni preemiad. Tänu Kehtna Mõisa OÜ-le jagati neid preemiaid välja 19. Lisaks andis Kehtna vald seekord lausa kaks preemiat ja esimest korda jagasid preemiaid ka Kohila vald ja Kehtna klubi. Nii et kokku jagati välja 23 preemiat.
Töid hinnati kolmes vanusegrupis ja iga vanuserühma kolm paremat ja kogu konkursi peavõit said rahalise preemia, mille panid välja Ene ja Peeter Padrik. „Ene ja Peeter on meid toetanud juba aastaid, nii et auga võib öelda, et nemad on Raplamaa kunstinoorte kõige suuremad toetajad,“ oli Anne Ummalas neile toetuse eest südamest tänulik. Ta on tänulik kõigile toetajatele, žüriile, õpetajatele, kes jätkuvalt leiavad indu lastega konkursi keerulisi teemasid lahata, ja muidugi lastele, kes tahavad joonistada, maalida ja mõelda.
„Oma silm on kuningas. Oma silmaga tuleb ikka maailma vaadata ja luua ka. Nõnda ongi, et igal aastal tuleb maailm taas uuesti üle vaadata ja oma silmaga kaeda, kuidas olukord on. Eks järgmisel aastal tuleb taas konkurss ja uus teema, nii et ootame teid kõiki taas osa võtma,“ sõnas Anne Ummalas.
Sügisel avatakse ka valiktööde näitus, selle ajast ja kohast antakse eraldi teada.

*

“Oma silmaga 2020” tulemused
Peapreemia
„Vastupidine elu, nutitelefonita inimene“ – Liisbet Lõiv, Kehtna kunstide kool, juhendaja Saima Randjärv

7-10-aastased
I „Mõtted muutuvas ajas“ – Joko Lisette Pirk, Märjamaa gümnaasium, juhendaja Eve Burmeister
II „Kingin Sulle aega“ – Liisbet Buht, Märjamaa gümnaasium, juhendaja Eve Burmeister
III „Sõbrad erinevatest ajastutest“ – Rosemary Rückenberg, Kehtna kunstide kool, juhendaja Saima Randjärv

11-13-aastased:
I „Põgenemas olematusse“ – Saskia Lukkonen, Kohila koolituskeskus, juhendaja Gudrun Koppel
II „Ajamustrid“ – Kirke Reimal, Järvakandi kunstikool, juhendaja Keiu Kuresaar
III „Aja puudutus“ – Marit Toomla, Kehtna kunstide kool, juhendaja Saima Randjärv

14-18-aastased:
I „Enne kui on hilja…“ – Grettel Lukas, Juuru Eduard Vilde kool, juhendaja Anneli Simkin
II „Ajakapsel“ – Marta Malsub, Kohila koolituskeskus, juhendaja Gudrun Koppel
III „Aeg klaarib pilgu“ – Kertu Kaljusaar, Märjamaa muusika- ja kunstikool, juhendaja Anne Aaspõllu

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare