-2.8 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSRaplamaal valitakse Eesti parimat käsitöönapsu

Raplamaal valitakse Eesti parimat käsitöönapsu

Katri Reinsalu

Atla mõisa viinaköök, Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon, Ööbiku Gastronoomiatalu ja portaal „Eesti Maitsed“ viisid esmakordselt
Eestis läbi käsitöönapsude konkursi. Hindamised on tänaseks tehtud, kuid tulemused selguvad alles järgmisel nädalal.

Konkursile „Parim Eesti käsitöönaps 2020” registreerus 17 tootjat kokku 37 napsuga. Neid hinnati viies kategoorias: džinnid, brändid, destillaadid (puskarid), handsad ja liköörid. Kõige tihedam konkurents oli džinnide vahel.
Konkursil osalevaid napse hindas asjatundjatest koosnev žürii. Selle esimees Ants Uustalu Ööbiku Gastronoomiatalust leidis, et õige aeg niisuguse konkursi läbiviimiseks on kätte jõudnud. Õlu ja kange naps on olnud Eesti pidulaual läbi aegade. Erinevate jookide valik ja nende tootjate arv on nüüd juba nii suur, et saab tublimaid tegijaid tunnustada ning huvilistele jookide mitmekesises maailmas teed ja eeskuju näidata.
Uustalu selgitas, et konkursi üks eesmärk oligi kõik „põrandaalused” napsutootjad keldrist välja tuua, et nad saaksid näidata, mida nad oskavad. Eestlased on tema sõnul selles valdkonnas väga head tegijad ja pakutav ei pannud teda pettuma.
Uustalu tunnistas, et nii mõnigi naps suutis teda üllatada. Isegi kui tootja nimi oli tuttav, ei jõua end kõikide pakutavate jookidega kursis hoida. Positiivseid üllatusi tuli ka kasutatud tooraine osas. Jookides oli kasutatud näiteks õuna, ingverit, rabarberit ja pihlakat. Tihtipeale ei pruugi alles algfaasis oleval napsul kõik maitsed tasakaalus olla, aga seda muret Uustalu sõnul nende konkreetsete jookide puhul ei olnud. Ta ütles, et nii mõnigi konkursil osalenud naps on juba ka gastronoomiatalu valikus ja kindlasti tuleb neid sinna edaspidi juurde.
Žürii, kuhu kuulus 20 inimest, kogunes eelmisel neljapäeval Ööbiku Gastronoomiatalus. Viis žüriiliiget hindas jookide pakendit ehk välimust ning lugu. „Napsul peab oma lugu olema,” ütles Uustalu. Ülejäänud viisteist inimest olid tuntud sommeljeed ja asjatundjad, kes hindasid jookide sisu. Seda tegid nad pimetestimise teel, teadmata, millise tootja napsu nad parasjagu hindavad. Kui kõik hinnangud olid kirja saanud, näidati žüriile ka pudeleid.
Pimedegustatsiooni peakohtunik oli sommeljee Aivar Vipperi. “Tegevsommeljeena näen, kuidas osa tootjate joogid ei jõua tarbijateni ja tuntud on vaid üksikud tegijad. Omavaheline mõõduvõtmine aitab parimad esile tuua ning ehk tiivustab ka rahvusvahelist edu saavutama. Konkursi tulemused annavad häid vihjeid nendele, kes soovivad oma sõpru, kolleege või külalisi üllatada kvaliteetsete ja huvitavate kohalike napsudega. Kahtlemata on meie joogid maailmaklassi tasemel ja neist on võimalik ka tippkokteile valmistada,” rääkis ta.
Lisaks asjatundjatele uuriti ka rahva arvamust. Laupäeval kogunes rahvažürii samuti Ööbiku Gastronoomiatallu. Inimesi oli Juuru ja Atla kandist ning kaugemaltki. Uustalu sõnul neid piinliku täpsusega kokku ei loetud, kuid tema hinnangul oli kohal üle kahekümne hindaja.
Seda, kuidas professionaalide ja rahva arvamus omavahel kokku kõlas, veel öelda ei saa, sest tulemuste analüüs on alles ees. Uustalu sõnul kogunes materjali rohkelt.
Järgmisel laupäeval ehk 6. juunil kuulutatakse võitjad Atla mõisas välja. Algul planeeriti kahepäevast üritust koos külalistega, kuid kehtivate piirangute tõttu on tulnud plaane pisut tagasihoidlikumaks kohendada. Tuleb väike koosviibimine asjaosalistega, kus võitjad välja öeldakse.
Uustalu oli lootusrikas ja ütles, et järgmisel aastal tehakse suurem üritus. Nimelt julges ta juba välja öelda, et tänavuse aastaga ei ole konkurss kindlasti läbi. Pigem plaanitakse seda edaspidi veel suuremalt ette võtta. Järgmisel aastal peaks lisanduma uusi kategooriaid. Samuti plaanitakse kampa võtta Läti ja Leedu käsitöönapsude tootjad ning muuta konkurss tervet Baltimaad hõlmavaks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare