8.3 C
Rapla
Teisipäev, 17 mai 2022
spot_img

Demokraatia nimi ongi siis Koalitsioon?

Raplamaa Sõnumid

Meil armastatakse rääkida, et Eesti on demokraatlik riik. Nende sõnade tähendusse süüvimata oleme selle üle uhked. Tegelikult ei ole Eesti enam nii demokraatlik riik, nagu ta oli seda umbes viisteist aastat tagasi, võib-olla isegi veel kümme aastat tagasi. Praegu on Eestis demokraatia nimeks Koalitsioon.
Koalitsioon tähendab ühtlasi ka võimu. Selles mõttes, et kui koalitsioon on kokku leppinud, siis muud argumendid enam ei päde. Seda nii üleriigilises kui ka kohalikus vaates. Võiks öelda, et me elamegi juba Koalitsiooni diktatuuri tingimustes või oleme sellele väga lähedal. Kui Koalitsioon otsustab likvideerida mingi komisjoni, no näiteks erakondade rahastamise kontrollikomisjoni, sest see on ühele Koalitsiooni liikmele tülikaks muutunud, siis Riigikogu ka teeb nii, nagu Koalitsioon on ette kirjutanud. Isegi siis, kui see mitte ainult ei näi kuritegeliku otsusena, vaid võib seda ka tegelikult olla.
Seda üleriigilises plaanis. Paraku juurdub sama joon jõudsalt ka kohaliku elu haldamises. Mida suuremad on vallad, seda kergem on Koalitsiooni võimuks muuta ja Koalitsioonil ennast kehtestada, et enda huvides tegutseda – koolidirektoreid oma suva järgi maha võtta või ümber paigutada (mäletate Märjamaa juhtumit ja mujal Eestis toimunut?); koostööpartnereid oma huvist lähtuvalt valida; ettevõtjaid survestada ja karistada, kui nad juhtuvad jalgu jääma. Kui näiteks kellelgi peaks olema nii palju mõtlematut ülbust, et ta läheb mõne Koalitsiooni otsuse peale kohtust selgust küsima, siis võtab Koalitsioon endale õiguse teda karistada, tema tegevusi pärssida. Nagu Raplas näiteks.
Koalitsioon on kõikvõimas: ta ei pea kellelegi midagi seletama ega midagi õigustama. Koalitsiooni ei kritiseerita! Aga mõni ei saa sellest ikka veel aru. Üks osa Eesti ajakirjandusest näiteks. See osa, mis viitab juhtumitele, otsustele ja käitumismudelitele, mis ei olnud Koalitsiooni-eelsel ajal veel mõeldavad või kui neid prooviti, siis varjatult, esitavad küsimusi, millele on raske vastata; tahavad teada tagamaid, mille avamine oleks Koalitsiooni reetmine. Isepäisus on ka üks põhjus, miks on Koalitsioon otsustanud jätta koroonakriisis hätta sattunud ajakirjanduse toetuseta – las ujuvad ise välja, kui suudavad! Kui ei suuda, pole häda – asemele tulevad Koalitsiooni või Koalitsioonile kuulekad väljaanded. Nagu mõnes maakonnas, Jõgeval näiteks, on juba juhtunud – võim juhib, rahastab ja kujundab.

spot_img

3 KOMMENTAARID

3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
kaa inimene
11/06/2020 10:45

see on varem niii olnud ja nii jääb, selge sull!

Jäle
11/06/2020 20:32

Võim lööb pähe. Minu tahe on kõige õigem. Kes tahab teisiti, sellele alles näitan. Jne. Juhtimine ei ole lihtne, aga näib tõesti, et kuskilt maalt hakatakse ikka kuidagi õiglasest ja heast aina kaugemale triivima. Eeldusel, et üldse kunagi oli eesmärk see õiglane ja hea.

külamees
12/06/2020 05:27

Kõik õige ja seda ka Raplast vaadatuna. On ju uskumatult groteskne et valda juhib inimene kes ennem liitumist oli suurim liitumise vastane ja suuresti tänu kellele jäi ühinemisjärgselt riigilt 300000 eurot saamata.Nüüd aga uued koalitsioonikaaslased on nagu kõik selle ära unustanud ja suunavad suuri summasid just Juuru kanti. Alles lõppes koolimaja remont ja nüüd on ees laste mänguväljaku rekk. Mitte et seda kõike ei ole Juuru vaja aga mida ütlevad selle peale teiste kantide inimesed kas olid tõsimeelsed uue suure valla toetajad. Aga see kõik ongi demokraatia Rapla moodi!

5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised