-0.6 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
LisalehtLisaleht Rohelised Sõnumid: Raplamaal sai KIK-i toetust 31 keskkonnaprojekti

Lisaleht Rohelised Sõnumid: Raplamaal sai KIK-i toetust 31 keskkonnaprojekti

Juuni keskel avaldas Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) nõukogu, milliseid projekte riigi keskkonnaprogrammist toetatakse. Kogu Eestis said toetust 735 projekti. Neist 31 on Raplamaa projektid.

„Otsustamisel lähtusime projektide olulisusest ja mõjust loodusele,“ selgitas keskkonnaminister ja KIK-i nõukogu esimees Rene Kokk. „Suurima toetussumma sai veemajanduse valdkond, mis kindlasti parandab meie põhjavee kvaliteeti ning tänu millele saavad tuhanded inimesed nõuetele vastava joogivee,“ lisas minister.
„Lähiajal viiakse Eestis keskkonna heaks ellu hulganisti väärt tegusid – pakutakse õpilastele ja lasteaialastele uusi loodusteadmisi, liidetakse kortermajad kaugküttega, aidatakse ettevõtetel suurendada enda ressursitõhusust ning toetatakse ülikoolide teadusuuringuid. Seda kõike üle kogu Eesti – Kuressaarest Otepääni,“ tutvustas toetust saanud projekte KIK-i juhataja Andrus Treier.
Toetusi jagati kaheksas valdkonnas. Raplamaa toetused jagunesid neist kolme vahel. Kõige enam toetas KIK nii kogu Eestis kui ka Rapla maakonnas keskkonnateadlikkuse projekte, mille alla kuuluvad ka koolide ja lasteaedade õppekäigud. Raplamaal sai toetust 26 keskkonnateadlikkuse projekti. Neist kõige suurem on Kohila gümnaasiumi õppekava toetavad keskkonnahariduslikud õppeprogrammid 2020/2021. õppeaastal, mida KIK toetas täies mahus ehk 12 600 euroga.
KIK toetas Raplamaal nelja ringmajanduse projekti. Kaks neist esitas MTÜ Raplamaa Jäätmekäitluskeskus ohtlike jäätmete kogumisringi ja eterniidi kogumise korraldamiseks. Jäätmekäitluskeskuse juhataja Ülari Luisk selgitas, et toetust taotleti nii Rapla, Kehtna kui ka Kohila vallas kogumisringi korraldamiseks, kuid rahastati vaid esimest kahte. Rapla ja Kehtna projektide maksumus on kokku 37 667,97 eurot ning KIK-i toetus 33 901,17 eurot.
Ohtlike jäätmete kogumisringid toimuvad septembri-oktoobrikuu jooksul. Rapla vallas liiguvad autod neljal päeval. Kehtna vallas teevad ühel päeval kaks autot eraldi ringi – üks Kehtna piirkonnas ja teine Järvakandi piirkonnas.
Luisk selgitas, et ohtlike jäätmete äraandmiseks ei ole vajalik registreerumine. Tasub valla infokanalitel silma peal hoida, kus avaldatakse info autode liikumisgraafiku ja peatuste kohta.
Septembrikuu jooksul kogutakse eelregistreerimise alusel ka eterniiti.
Kolmanda ringmajanduse projektina sai toetust Rapla vallavalitsus Purku külas asuva põllumajanduskemikaalide lao likvideerimiseks. Projekti maksumus on ligi 12 000 eurot, mida KIK toetas 9571,20 euroga.
Kõige suurem toetussumma määrati aga MTÜ-le Imeloomade Selts. Ainuke looduskaitse valdkonna projekt sai 35 000 eurot metsloomade taastuskeskuse rehabilitatsiooni võimekuse tõstmiseks. Imeloomade Seltsi üks vedajaid Janno-Peip Lee ütles, et täna ei saa ta kindlalt öelda, kas see toetus ka vastu võetakse. Ta lisas, et loomulikult oleks sellest palju abi, sest MTÜ tegevust on suuresti korraldatud oma rahakoti peal annetuskampaaniaid korraldamata. Samas on tema sõnul vaja veel täpsustada toetusega kaasa tulevaid kohustusi ja tingimusi ning mõttekoht on see, kas selts on suuteline neid täitma. Imeloomade Selts on valitud Keskkonnaameti ainukeseks koostööpartneriks, kellel on luba looma eemaldamiseks loodusest ja transportimiseks. Lee ütles, et kolmekesi on senistel tingimustel terve Eesti katmine aga raske. Samas lisas ta, et neil on soov oma tegevusega jätkata ja loomi aidata jätkuvalt olemas.
Juhul kui toetus vastu võetakse, soovitakse selle eest soetada suur 10×5 puurikompleks, mis maksab umbes 18 000 eurot. Samuti vajatakse karantiiniruumi, kuhu paigutada sissetulevad linnud-loomad. Selle maksumus on 12 000-14 000 eurot. Lee selgitas, et uue looma sissetoomisel ei tea kunagi, mis haigusi tal võib olla, ja nende kohene ravitavate loomade kõrvale paigutamine on ohtlik.
Imeloomade Selts kasvatab ka loomadele vajaliku toidu ise. Osa toetusest läheks putuka- ja hiirtekasvatusse. Samuti vajatakse mitmeid väiksemaid puure.
Raplamaa projekte toetas KIK kokku 161 977 euroga.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare