5.7 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
ArtikkelTutvumisõhtu Sri Lanka toitude, inimeste ja ajalooga

Tutvumisõhtu Sri Lanka toitude, inimeste ja ajalooga

Eelmisel kolmapäeval, 8. juulil toimus Kohila vallas Mäe-Kõivu talus Eesti Pagulasabi MTÜ korraldatud kohtumisõhtul “Saame tuttavaks” Sri Lanka toitude õpituba.

Oma kodumaa toitude tegemist tutvustas abielupaar Mariya ja Anathan, kes muulhulgas rääkisid ka sellest, mis põhjustel on nad sattunud Eestisse ja saanud siin rahvusvahelise kaitse.
Sri Lanka poliitilisest olukorrast rääkis pikemalt ajakirja Estonian World peatoimetaja Silver Tambur.
Põhiroaks, mille tegemist Mariya ja Anathan näitasid, oli lambakarri, mida serveeriti koos riisi, salati, läätseroa ja kikerhernejahust õhukese snäkiga. Õhtu lõpetuseks pakuti magustoite (nii eksootilist kui ka kodumaist) ning vürtsidega valmistatud masala teed, mille tegemist Mariya ka õpetas.
Vürtsidega ei hoitud ühegi roa puhul tagasi, juba ruumi sisenedes tekkis tunne, nagu oleks vürtsipoodi sattunud. Kuigi nii mõnigi vürts tundus selline, et seda küll nüüd tavalisest poest ei leia, ütles Anathan, et nad saavad enamiku vürtsidest juba ka meie kauplustest kätte.
Lambakarri valmistamise vahele rääkis Anathan, et vürtsiseid toite peetakse Sri Lankal üldiselt väga tervislikuks, ravimeid polegi vaja, kõiki hädasid saavat nendega ravida. Näiteks kurkum on populaarne vürts võitluses koroonaviiruse vastu.
Kuid jutud ei keerelnud vaid toitude ja vürtside ümber. Saime teada, et Anathan ja Mariya on ühed esimesed, kes Eestis rahvusvahelise kaitse saanud. Anathan on Eestis olnud 13 ja Mariya koos poegadega 10 aastat. Lapsi paaril seekord kaasas polnud, kuid nende kohta öeldi, et nad õppisid vaid paari kuuga eesti keele selgeks. Vanem poeg lõpetas just kooli ja kavatseb minna edasi õppima ülikooli. Kuigi siin elades igatsetakse taga oma Sri Lanka kodu, näitas lühike aeg Inglismaal elamist, et ka siinsed sõbrad ja paigad on neile kalliks ja oluliseks saanud.
Oma kodumaalt tuli pere ära kodusõja pärast. Anathan meenutas, kuidas nad kasvasid üles sõja keskel, kestis ju see 26 aastat, konflikt ise sai aga alguse veelgi varem. Tema vennad ja vanemad pagesid Kanadasse, ta ise jõudis aga Eestisse, kus ta illegaalina alguses ka vangis istus. Praegu töötavad Anathan ja Mariya Chopsticks’is, nii et pottide-pannidega ümberkäimise osavus on osa nende igapäevaelust.
Samal ajal, kui lambaliha pliidil podises, rääkis ürituste „Saame tuttavaks“ koordinaator Mirjam Matiisen, et 30 aasta jooksul on Eestisse kõige enam pagulasi saabunud Süüriast – 192, umbes pool neist on aga lahkunud. Sri Lankalt on eelmise aasta seisuga siia saabunud 14 pagulast, kes peaks Mirjamile teadaolevalt ka kõik veel siin olema ja enamik neist töötabki Chopsticks’is.
30 aasta jooksul on rahvusvahelise kaitse saanud kokku 530 inimest.
Estonian Worldi peatoimetaja Silver Tambur on viis kuud ise Sri Lankal elanud ja rääkis pikemalt sellest, milline on sealne poliitiline olukord olnud varem ja praegu on, ehk sellest, miks meil on üldse sealt pärit põgenikke. Kuigi Sri Lanka on võrdlemisi väike riik, elab seal peaaegu 22 miljonit inimest, neist kaks suuremat etnilist gruppi on singalid ja tamilid (nende hulka kuuluvad ka Anathan ja Mariya). Tamilid on pärit Indiast ja enamik neist elab riigi põhjaosas. Saades Briti kolooniaks, pandi riiki juhtima nii singalid kui ka tamilid, rohkem aga tamileid, kuigi arvuliselt on neid palju vähem. See tekitas esimesi pingeid ja kui Sri Lanka saavutas iseseisvuse, võtsid singalid võimu üle, hakates enda kultuuri ja keelt tamilitele peale suruma.
Tamilitele see muidugi ei meeldinud ja nad lõid enda võitlusorganisatsiooni, millest kasvas välja terrorirühmitus, mida tunti nime all Tamili Tiigrid. Algul toetasid Tiigreid nii India kui ka juba välja rännanud ja jõukaks saanud tamilid, kuid kui hakkasid toimuma terroriaktid pealinnas, toetus kadus. Kodusõda lõppes 2009. aastal, kui uue presidendi saanud valitsus korraldas suure sõjalise operatsiooni, millega tamilid maha suruti, kuid hukkus ka palju tsiviilkodanikke, eriti tamileid.
Turistid käivad Sri Lanka lõunaosas ja paljud isegi ei tea, kui verine on olnud riigi ajalugu. Seniajani patrullivad riigi põhjaosas politseinikud ja mingit meediavabadust ei ole. Tambur lisas, et lõuna pool elavad singalid on rõõmsad, kuid põhjas tamilite hulgas elades tajus ta sealsete inimeste rusutust.
Kuigi Anathan ja Mariya on oma koduriigis elanud üle kohutavaid aegu ja pidanud kohanema põhjamaise kliimaga, õhkub neist tohutut positiivsust ja elurõõmu. Ju kosutab vürtsikas toit ka hinge, andes särtsu ja sära, mis aitab rasketest hetkedest üle saada.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare