6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArvamusJuuru möldri pöördumine mõisavalitseja Maideli poole A.D. 1800 (+220)

Juuru möldri pöördumine mõisavalitseja Maideli poole A.D. 1800 (+220)

Hea rüütel Maidel, kes sa end peidad tagasihoidlikult eestipärase Meelis Mägi nime taha. Tean, et sinu isevõim on piiritu ning omavalitsemise ja omavolitsemise ala ulatust piirab vaid silmapiir! Sinu poole pöördub Juuru pärisorjast mölder tagasihoidliku päringuga.

Oled toonud minu õuele Veski uulitsale, või peaks ütlema “straße”-le, kiviklibu ja selle kenasti laiali laotanud. Tahtsin küsida, kas toodu on minule kingituseks või kaasneb tooduga ka mõni koormis – mõisategu? Olen juba eakas ja hästi ei jaksa, kuid aastad on toonud valgustust ja oskust ennustada. Räägin sinule, mis toimub tulevikus, siis, kui sinusugused on meie esiisade maalt välja kihutatud.
Siis tuleb aeg, mil toimuvad valitseja valimised. Valida saavad kõik, sõltumata valija ühiskondlikust seisusest või varanduslikust klassist. Isegi lapsed – kuda neid 16-talviseid teisiti ikka kutsuda? Valimised on avalikud ja valitutel on mandaat vaid siis, kui nende valijad on tuvastatavad. Halb valitseja kutsutakse rahulolematuse korral vajadusel tagasi, tema mõisa ei põletata ja teda ennast ei hukata.
Välja hõigatakse reeglistik, mida kutsutakse põhiseaduseks, mis siis lubab ja kaitseb eraomandit ning lubab seda koormata või võõrandada ainult kohese hüvitise eest. Mõistan, et see tundub uskumatu. Tean ka seda, et sõnad mandaat ja valijad on sinule kui isevalitsejale võõrad.
Tulevikus teostub veel uskumatum stsenaarium, nimelt kõik valitsejad vastutavad isiklikult teistele tehtava eest. See juhtub aastast 2013 ja kuulutatakse välja Rooma paavsti enda poolt! No temale peaksid sa ju alluma? Või on Rooma võimgi kaugel? Ära unusta – kõik teed viivad Rooma ning sinulgi tuleb kord sealt läbi käia, hiljemalt siis, kui oled kohtumas enda loojaga.


Tean, et täna ei ole minul õigust seda sinult pärida, kuid võimalusel vasta minule, kas minu õuele toodud kiviklibul on ka alusdokumendid – ehitusprojekt, ehitusluba, kasutusluba, keskkonnauuring, pinnaseuuring tuleviku raudvankritele, mis minu hoovist minu nõusolekuta läbi vurama hakkavad, kandes 5500-puudast koormust, nagu juhtus hiljuti, kui käskisid laotada minu veski hoovile kiviklibu.
Jah, täna seda kõike vaja ei ole, kuid tulevikuennustamine nii näitab. Näitab muudki. Minu valgustunud vennad kaugel maal kasutavad edukalt vastuste saamiseks valitsejatelt valgustunud venna Joseph-Ignace Guillotin’i leiutist, mis pidavat olema kiire ja täpne tehnikaime. Nõiad räägivad, et aastal 2020 veetakse see tehnikaime ka raamatukaupmees Jeff Bezose tare ette. Täpselt ma sellest rohkem ei tea. Kui saan teada, valgustan sindki. Palun selgita minule enda plaane minu õuele ilmselt eksitusena toodud kiviklibuga või plaanid seda siiski viia enda Maidla mõisa?
Ma ei kirjuta sulle, et selgitada, kuidas kõik lõppeb, vaid näitan, kuidas kõik algab. Näitan sinule tulevikumaailma, milles puuduvad piirid ja köidikud, kus kõik on võimalik ja kus takistuseks saab olla vaid kujutlusvõime. Kirjutan maailmast, milles puuduvad rõhuja ja rõhutud, alandajad ja alandatud, röövlid ja röövitud. Millal jõuame sinna, sõltub sinust, hea mõisavalitseja Meelis.

Sinu alandlik pärisori Juuru mölder Vello Õunpuu

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Jüri
22. juuli 2020 16:27

Algul on virin, et vald pole kunagi tee eest hoolitsenud ja nüüd kui tehakse midagi on jälle virin. Tegu on avaliku teega, mis ei läbi härra Õunpuu hoovi. Loe ja imesta. Inimene ajab lihtsalt jonni, kuna ei saanud naabrite käest tuhandeid eurosid???

See üldkasutatav
22. juuli 2020 19:14
Vasta  Jüri

Tegelikult on olukord niisugune, et vald pidi selle üldkasutatava teejupi (100 m.) sundvõõrandama,mis ekslikult Õunpuu kinnistusse mõõdeti juba möödunud aastal. Miskipärast on asi toppama jäänud, sest Õunpuu arvab endiselt, et see teealune maa talle kuulub.

Inimene Juuru lähistelt
23. juuli 2020 21:31

Mis see Maidel siia puutub? Kui tahtsite sõnamängu, pannud siis Berg. Üldiselt muidugi imelik, kiuslikuvõitu lugu.