-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
LisalehtNeolõnga värvimine

Neolõnga värvimine

Kui soovid ise proovida, kuidas neolõnga värvimine õnnestub, siis hangi

  • villast lõnga,
  • villasele mõeldud värvipulbrit, mida Raplast saad Nobiina poest (muidugi võid proovida ka taimedega värvimist),
  • suur pott värvimiseks. Poti puhul arvesta sellega, et seda ei saa pärast enam söögitegemiseks kasutada, sest värvipulbrid on keemilised ja mürgised ning poti pinnalt ei suuda koduste vahenditega neid ühendeid välja küürida. Kindlasti leiad selleks mõne vana emailpoti, mille email on kahjustamata, või roostevaba terasest poti.

Lõnga ettevalmistamine

Värvimiseks peab villane lõng olema vihis. Poest ostetud 300 g vihid on liiga suured. Kerilaua ja haspli abil või tooli jalgade ümber keri vihid väiksemaks, 50-100 g on parimad. Algus- ja lõpulõngaga seo viht lõdvalt kinni.

Et lõngaviht hilisemal pesemisel väga sassi ei läheks, seo viht kinni veel vähemalt kahest kohast. Sidumised tuleb teha lõdvalt, muidu ei pääse värv seotud koha alla.
Neolõnga on kõige mugavam siduda, kui viht on veel hasplil või toolijalgade ümber. Sidumise hõlbustamiseks võid kasutada tugevaid kilekoti ribakesi, mis tugeva niidiga kõvasti kinni seotakse. Hästi sobib ka lilleseadjate teip.

Sidudes tee tugev sõlm, aga selline, et hiljem oleks lihtne lahti harutada. Nii seo kogu vihi ulatuses kinni niipalju kohti, kui soovid valgeid täpse lõngale jätta. Sidumise vahemaast sõltub hiljem kudumi muster. Ilusa kirju pinna saab, kui katad kinni 4-5 cm ja vabaks jätad 6-7 cm.


Enne värvimist peab lõng olema rasvast ja mustusest puhtaks pestud, muidu hakkab värv rasva külge ja tuleb loputades maha. Kui lõng on eelnevalt juba pestud, tuleb seda ikka enne värvimist korralikult niisutada, siis ei jää värvitud pind laiguline.
Kui viht on seotud ja läbini märg, värvi see vastavalt värvipulbri pakil olevale õpetusele.

Taimedega värvimisel järgi samuti juhiseid nii nagu tavapäraselt lõnga värvimisel. Oluline on lõnga pidevalt segada ning pärast põhjalikult loputada.
Neolõnga saab värvida ka kolme- või lausa neljavärvilisena. Selleks seo korra juba värvitud lõngale uued kohad tugevalt kinni ja värvi viht tumedama värviga üle. Nii saad kombineerida lõputult variante. Oluline on, et värvimise järjekord oleks heledamast toonist tumedama poole.
Loputatud vihi seotud kohad saad nüüd lahti harutada. Tee seda ettevaatlikult, et lõng ei katkeks. Loputa veel kord üle ja säti kuivama.


Kui sul on mõtteis konkreetne muster, mida sokile soovid, koo sama lõngaga ja õige suurusega proovitükk, märgi sellel vildikaga mustrikohad. Haruta tööproov üles ja nii saadki teada, kui suure vahemaa tagant on vaja siduda.
Lustlikku katsetamist neolõngadega!

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare