3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
ArvamusÜks pidev muretsemine kevadest sügiseni ja võib-olla talvel ka veel

Üks pidev muretsemine kevadest sügiseni ja võib-olla talvel ka veel

Raplamaa Sõnumid

Tavaliselt on august uimasevõitu suvelõpukuu, mida ajakirjanduses oli harjutud hapukurgihooajaks nimetama. Seekord on kõik teisiti. Juba varakevadest peale. Sealt alates, kui koroona meie tavategemisi häirima toodi ja harjumuspärased elurajad segamini löödi.
Isegi suvekuudega pole me sellest neurootilisest seisundist päriselt väljuda suutnud. Ka siis mitte, kui haigestumisi vahepeal peaaegu polnudki. Kogu aeg on löödud kriisitrummi ja hirmutatud teise lainega. Selle taustal käib ka pidev, vähempühendunutele tükati täiesti arusaamatu ja vahest just selle tõttu murelikuks tegev ning pingeid kruviv poliitiline sagimine. Tundub, et isegi loodus sekundeerib inimeste närvilisele maailmale – augusti viimase nädala alguseks on kaskede erkrohelisse lehestikku justkui üle öö tekkinud kuldseid triipe, mis räägivad peatsest külma, pimeda ja porise sügise saabumisest. Metsamüüri ilmestama hakanud kollased laigud mõjuvad kui vaevahallid juuksesalgud inimese soengus.
Suvi on poliitilistest pingetest tiine olnud. Kõik on koos ja korraga. Siinkohal vaid lühivalik. Meenutame näiteks suve algusest kerinud välistööjõukriisi, mis päädis ettevõtjate poolt kinni makstud erilennuga Eestisse toimetatud ukrainlastega ning sellele järgnenud siseministeeriumi haldusalas korraldatud „näidishukkamisega”, mille käigus saatsid politseiametnikud riigist välja grupi põhimõtteliselt mitte milleski süüdi olevaid inimesi. Teiseks skandaal rahandusminister Martin Helme palgatud USA advokaadi Louis Freehi ümber, kes pidanuks Eestile justkui Põhjamaade pankadelt rahapesu korraldamise eest välja pigistatud trahvimiljoneid tooma, aga on tegelikult ise kahtlase taustaga. Eriliselt vürtsitab seda skandaali muidugi rahandusministri arrogantne irvitamine Riigikogu komisjonide ja seega ka meie senise riigikorra üle. No ja siis see siseminister Mart Helme salapärane krooniafäär, millega on välja tulnud kunagine välisministeeriumi kantsler Indrek Tarand ja endine välisminister Toomas Hendrik Ilves ning neid toetav kahekordne peaminister Mart Laar. Kahte esimest on Helme ähvardanud küll kohtuga, kuid see ei tee auväärsete poliitikute tunnistusi olematuks.
Eraldi peatükk on muidugi koroonakriisist tingitud riigiabi vaidlused. Loomulikult tekitab kergelt saadud raha alati kadedust ja tüli, kuid seekord on siiski ka mitmeid õigustatud küsimusi, millele pole selgeid vastuseid antud.
Muide, sellest kõigest rääkis ka president nädalapäevad tagasi taasiseseisvumispäeval. Mitte küll päris otse, kuid siiski nii selgelt, et peaksime jätkuvalt murelikud olema.
Ja selle taustal on taas tõusmas koroonalaine, mis võiks kevadel rakendatud vastumeetmete taaskasutusel peatada elu Eestimaal väga pikaks ajaks. Presidendil on õigus, kui ta ütleb, et meie vabadus on ohus.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare