0 C
Rapla
Neljapäev, 27 jaan. 2022
Podcast

Järvakandis avati renoveeritud koolimaja

Uute ja renoveeritud koolimajade avamisel on alati tunda positiivset ja lootustandvat hõngu. Nii oli ka reedel, 28. augustil Järvakandis, kui värskelt renoveeritud koolimaja ees platsil oli pidulik lindilõikamine.

Nii Järvakandi elanikud kui ka kooli kollektiiv olid seda hetke oodanud juba pikka aega. Kätte jõudis see lõpuks mõni päev enne uue õppeaasta algust. Ei ole liialdus öelda, et koolimaja on renoveerimise käigus läbinud totaalse muutuse.
“Õppimine sillutab teed tulevikku!” – nii kõlab Järvakandi kooli tunnuslause, mis tervitab nüüd igal argipäeva hommikul kooli tulevaid õpilasi. See lause kaunistab peasissekäigu klaasist ust. Klaasi on kasutatud disainielemendina mitmel pool. Näiteks asub fuajees ning tervitab külastajaid graafiku ja kunstniku Olev Soansi “Klaasipuhuja”. Klaasisümboolika seostub Järvakandiga laiemalt ning sellel on sügavad ajaloolised juured. Nüüd paistab see välja ka värskelt renoveeritud koolimaja sisedisainis.

Pikaaegne unistus

Järvakandis möödus 28. august pidulikult. Teiste seas olid kohal haridus- ja teadusminister Mailis Reps, Kehtna vallavanem Indrek Kullam, Kehtna vallavolikogu esimees Peeter Kustmann ning Raplamaa Omavalitsuste Liidu esindajad. Loomulikult võtsid päevast osa ka kooli töötajad. Esmalt heiskasid minister Reps ja vallavanem Kullam koolimaja ees vastavalt Eesti ning Kehtna valla lipu. Pidulikul lindilõikamisel osalesid Mailis Reps, Indrek Kullam, kooli direktor Aet-Triin Vasnu ja ehitusfirma Ehitus5ECO projektijuht Margo Padar. Pidulikule sündmusele kohaselt lauldi Eesti hümni.
Pärast seda said kõik külalised värskelt renoveeritud ruumides ringi jalutada ja uudistada. Muuhulgas olid avatud klassiruumide, õpetajate toa ning direktori kabineti uksed. Direktoril on nüüd kasutada ka uus töölaud, mis pärineb Raplas asuvast riigimajast. Tegemist on sama lauaga, mille taga omal ajal töötas Rapla maavanem. Maavanemad lõpetasid töö juba aastaid tagasi, aga väärikas laud on alles ning leidnud endale uue ning samamoodi väärika asupaiga.
“Tänavune kevad oli omapärane. Nii suurt igatsust kooli tagasi tulla ei ole Eesti hariduselus varem olnudki. Noored saavad tuge, olles koos ja toetudes teineteisele. Pikkade traditsioonidega Järvakandi kool on oma kogukonna keskel olnud aastaid ning kool saab olla tugev ainult siis, kui selle taga on tugev kogukond,” ütles aktusel oma sõnavõtus minister Mailis Reps.
“Täitunud on kooli ja terve kogukonna pikaaegne unistus. See maja on oluline mitte ainult Järvakandile, vaid ka Kehtna vallale, Rapla maakonnale ja tervele Eestile,” sõnas direktor Aet-Triin Vasnu.

Eelmise aasta kitsad olud

  1. septembril kooli tulnud õpilasi võis tabada tõeline üllatus. Meeldiv üllatus muidugi. Muudatused ei olnud ainult välised, vaid osaliselt olid muutunud ka klassiruumide asukohad. Näiteks asub garderoob esimesel korrusel samas kohas, kus varem oli füüsikaklass. Kui täpselt ei tea, võib uute ruumide otsimine esmalt aega võtta. Seda nii esimesel kui ka teisel korrusel. Võimla, internaat ja tööõpetusemaja jäid küll sellisteks, nagu nad olid ennegi.
    Eelmine õppeaasta oli eripärane muidugi terves Eestis. Vähemalt alates kevadest, kui Covid-19 levik ei võimaldanud tavapärast koolitööd jätkata. Küll aga oli Järvakandi kooli õppeaasta omanäoline juba algusest peale. Kuna peahoonet renoveeriti, ei olnud võimalik seal tunde läbi viia. Selle asemel oli 2019/20. õppeaastal kogu koolitöö viidud internaati, tööõpetusemajja ja võimlasse. Tingimused olid küll kitsad, aga isekeskis saadi hakkama.
    Direktor Vasnu ütles, et tegelikult päris jube polnudki. Kardeti hullemat. Näiteks muusikaklass viidi üle võimla ruumidesse, sest vanas internaadimajas oleks laulmine kostnud läbi seinte. Ja see toimis.
    Tagasihoidlikud tingimused elati aga üle suurema eesmärgi nimel – et kolida värskelt renoveeritud majja. Nüüd on see eesmärk täidetud. Veidi kahju võib olla eelmise õppeaasta üheksanda klassi õpilastel. Nendel tuli kitsastes oludes toime tulla, kuid lootust uuenenud koolis õppima asuda enam ei olnud. Küll aga said nad kevadise tutipeo käigus teha koolis ringkäigu ning näha, kuhu oli renoveerimisega selleks ajaks jõutud.

Öö ja päev

Tänavu kevadel üheksanda klassi lõpetanute seas oli ka Oliver Hollo, keda YouTube’i vaatajad teavad paremini nime all EstMagicz. Reedel toimunud aktusel oli Hollo päevajuht ja pidas ka kõne. Ta meenutas põgusalt oma kooliaega Järvakandis ning kiitis kooli kodust õhkkonda. Tulevastel kokkutulekutel lubas ta sajaprotsendilise kindlusega kohal olla.
Järvakandi kooli ajalugu ulatub tagasi aastasse 1879. Alates aastast 2000 tegutsetakse põhikoolina. Äsja lõppenud renoveerimistööde puhul on tegemist viimaste aastate ja tegelikult ka aastakümnete suurima investeeringuga Järvakandi kooli. Direktor Vasnu rääkis, et sedavõrd suur investeering (1,17 miljonit eurot) võimaldab vaadata tulevikku kindlustundega. Ta lisas, et kooli eest hoolitseti tegelikult hästi juba siis, kui oli veel Järvakandi vald, kuid nüüd on jõutud täiesti uuele tasemele.
Vasnu kirjeldas tehtud töid terminiga „Totaalne muutus”. Hoone soojustus, küttesüsteem, nii välis- kui ka siseilme – kõik on täielikult uuenenud. Klassiruumid on värvitud heledates toonides ning valgust on palju. Kui kasutada võrdlust, on vahe vana ja uue koolimaja vahel nagu öö ja päev. Selles said kõik kohalviibijad 28. augustil veenduda.
Järvakandi kooli renoveerimistööd läksid kokku maksma 1,25 miljonit eurot. Innove toetus oli sellest 675 000 eurot. Ehitustöödele lisandusid omanikujärelevalve, osaliselt uus sisustus ja muud projekti elluviimisega seotud kulud. Kooli uuendamise projekti kogueelarveks kujunes ligikaudu 1,37 miljonit.
Järvakandi vallas oli algul planeeritud projekti „Kaasaegsete õppetingimuste loomine ja ruumi optimeerimine Järvakandi Koolis“ eelarveks 794 000 eurot, millest omaosalus 119 000 eurot. Valdade ühinemisel oli võimalik projekt „päästa“ ja ka tegelikult realiseerida.
Täiendavalt tuli leida valla eelarvesse üle poole miljoni euro, mis põhimahus kaeti laenu arvelt. “Hoolimata erakorralisest rahalisest kulust oleme õnnelikud, et Järvakandi kooli hoone on nüüd uuendatud. 2020-2021 on planeeritud investeerida 90 000 eurot võimlakompleksi uuendamiseks, eelkõige fassaaditöödeks,” rääkis Hans-Jürgen Schumann Kehtna vallavalitsusest.

  1. septembril alanud uuel õppeaastal on Järvakandi koolis kokku 107 õpilast. Nendest esimese klassi lapsi on kuus.
spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised