Igasugune ettevõtlus on paras risk

0
191

Ei ole ilmselt väga suur liialdus öelda, et kakskümmend üheksa aastat tagasi N. Liidust lahti rabelenud ja iseseisvust taastama hakanud Eesti edulugu toetub peamiselt ettevõtjate õlgadele. Igasugused poliitikud, kes peavad ennast riigiehituse ja -arendamise asjatundjateks, on pigem ettevõtjatel jalus siblinud ja kaost külvanud.
Ettevõtjad on poliitikute sahmerdamiste tagajärjel pidanud tihti kahju kandma. Aga ettevõtjatel ei saa sellepärast poliitikutele veel midagi ette heita olla. Ise on süüdi. Austria päritolu ameerika juhtimisteadlane, konsultant ja kirjanik Peter Ferdinand Drucker (1909-2005) on kinnitanud, et igasugune ettevõtlus on seotud riskiga ja et ettevõtja ongi inimene, kes idee teostamise nimel on nõus riskima oma karjääri ja rahalise kindlustatusega, kulutades oma aega ja kapitali ebakindlas tegevuses. Pankrot on ettevõtja igipõline töövari – käib tegijaga kõikjal kaasas, ootab ettevõtja vääratust ning valmistub oma suurtunniks.
Ettevõtmine on nagu saeteral kõndimine. Isegi siis, kui kõik näikse laabuvat ja majandustaevas tundub pilvitu olevat. Aga ettevõtja, kui ta on ikka tõeline ettevõtja, ei lase ennast võimalikest mõjudest segada ja läheb sirge seljaga läbi teiste poolt esile kutsutud kriiside, pandeemiate ning muude jamade. Igasugune riskibisnis on pisut hullumeelne tegevus, aga see ei tähenda, et me peaksime ettevõtjatesse suhtuma nagu vaimse nihkega tüüpidesse (kuigi ega nad vist päris normis ka ei ole). Kõik kangelasteodki, mille sooritajaid kangelasteks ja eeskujudeks nimetatakse ning ordenite ja aurahadega märgistatakse, on ju tegelikult normivälised tegevused.
Samas annavad kõik normaalsed inimesed, kes väldivad riski, endale aru, et kui ei oleks olnud kangelasi ja ettevõtjaid ning muid raamist välja elavaid tegelasi, oleksid inimesed ikka alles külmades koobastes ning toituksid jänesekapsastest ja muudest mahesaadustest. Seega au inimestele, kes on läbi aegade ennast löögi alla seades riskinud ja inimkonda ettevõtlikult enda järel edasi viinud.
Muide, homme tähistab Raplamaa Ettevõtjate Ühing oma kahekümnendat aastapäeva. Nende hulgas on selliseid, kes kogu iseseisva Eesti aja pole muuga kui ettevõtlusega tegelenud! Ja homme nädala pärast kuulutatakse välja Raplamaa 2019. aasta parimad ettevõtjad. Nominentide nimekirja vaadates (vt tänase lehe lk 6-7) saab ainult käsi kokku lüüa ja imestada, millega inimesed riskivad, kuhu oma aega, energiat ja vaevaga kogutud kapitali paigutavad! Ja kui neid ei oleks?

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare