2.2 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
ArtikkelTohi Distillery OÜ pälvis Raplamaa prestiižseima ettevõtlusauhinna

Tohi Distillery OÜ pälvis Raplamaa prestiižseima ettevõtlusauhinna

Raplamaa edukamaid ettevõtteid tunnustati tänavu Lõiuse külas Höhle OÜ tehase ruumides. Tunnustused anti kätte mitmes kategoorias, kuid prestiižseim neist oli “Aasta äritegu 2019″, mille pälvis Tohi Distillery OÜ selle eest, et nad võtsid kasutusele ja renoveerisid Tohisoo vana viinaköögi.

Maakonna parimaid ettevõtteid on tunnustatud igal aastal alates 1997. aastast. Tavapäraselt on seda tehtud kevadel või suvel, kuid tänavu ei olnud see COVID-19 levikust tulenenud piirangute tõttu võimalik. Selle asemel peeti üritus 17. septembril. Traditsiooniliselt toimub see ettevõtte ruumides, kes pälvis “Aasta äriteo” tunnustuse eelneval aastal. 2018. aasta tegevuse eest oligi selle teeninud Höhle OÜ ning seega said nemad olla tänavu võõrustaja rollis.

Höhle puhul on tegemist ettevõttega, mis toodab fiiberoptiliste kaablite ehk valguskaablite paigaldamiseks vajalikke mikrotorusid Rapla vallas Lõiuse külas. Ettevõtte juhtidel Margus Maasingul ja Toomas Koobasel oli võõrustajatena ka au üle anda “Aasta äritegu 2019″ auhind Tohi Distillery OÜ-le, mille tegevusala on kodumaise džinni tootmine.

Ettevõte tegutseb Kohilas asuva Tohisoo mõisa kõrvalhoones ning sellest tuleneb ka joogi nimi. Nende tooted leiab kaubamärgi alt Tohi Gin nii kaubanduskettides kui ka baarides. Tohi Distillery OÜ esindaja Madis Kübar ütles pärast tunnustuse vastuvõtmist, et Tohi Distillery OÜ tegevus on olnud midagi enamat kui lihtsalt maitsva joogi valmistamine. Ühtlasi on see olnud Tohisoo mõisa ühe kõrvalhoone renoveerimine, kus ettevõtte tegevus praegu käib. Kokku kuulub meeskonda kuus-seitse inimest. Pooltele neist on tegemist põhitööga.

„Meil on olnud õnne, et oleme saanud töö ja hobi ühendada,” sõnas Kübar. Lähiajal on välja tulemas veel kaks džinni, millest üks on klassikaline London Dry Gin ning teine on arooniamaitseline džinn. Kahe aasta pärast on plaanis hakata pakkuma ka õunabrändit. Praegu saab poeletilt osta ainult murakadžinni, kuid Kübar sõnas, et käesoleva aasta lõpuks on pilt juba teistsugune ning müüki tuleb rohkem tooteid. Aastate jooksul on ettevõttesse andnud suure panuse Tormi Tamm, Siim Markus, Priit Palk ja Liis Mäesalu. Tseremoonial oli tunnustust vastu võtmas Madis Kübar.

Aasta uustulnuk on SushiMushi

Ettevõtlusauhinnad anti välja neljas kategoorias ja veel lisakategooriates. 2019. aasta uustulnuk Raplamaa ettevõtluses on SushiMushi OÜ, mis tegutseb Raplas. Ühtlasi teenisid nad esikoha ka rahva lemmiku hääletusel.

Juba nimi viitab valdkonnale, millega SushiMushi tegeleb. Ettevõtte vedaja Liisi Redlich rääkis, et see tunnustus tähendab tema jaoks väga palju. “See annab motivatsiooni selles suhtes, et kõik, mis me teeme, on õige, ja inimesed märkavad seda. Kohe kindlasti annab see motivatsiooni edasi tegutseda,” rääkis Redlich. Ta lisas, et väga suur asi on juba see, et neid esmalt kategoorias “Uustulnuk 2019” nomineeriti ning võit tuli suure üllatusena. Igapäevatööd tehes ei käi tema sõnul peast läbi mõte mingisuguseid tunnustusi teenida, vaid oluline on see, et klientidele meeldiks nende toit ning nad ikka tagasi tuleks.

Tema enda armastus sushi vastu on olnud tugev juba viimased kümme aastat ehk kaua enne seda, kui ta Raplas kohviku avas. Tallinnas polnud mõtet sushikohta avada, seal on neid niigi palju. “Raplas avasin SushiMushi seetõttu, et ma ise tüdinesin Tallinnas sushi järel käimast. Tahtsin, et see oleks kättesaadav nii minule kui ka teistele. Kui ma juba endale teen, siis miks mitte ka teistele. Paljudele üllatuseks läkski see siin käima,” rääkis Redlich. Ettevõttes on kokku seitse töötajat. SushiMushi korraldab erinevaid töötubasid ning toitu saab tellida ka koju ja kontorisse.

Parim toode on lambapiimajogurt

Uues kategoorias “Rabav toode 2019” saavutas esikoha lambapiimajogurtite sari, mida toodab Kehtna vallas tegutsev ettevõte Männiku piimalambad OÜ. Nemad said oma tunnustuse kätte eriti teatraalsel viisil. Ajaloohämarustest oli ellu ärganud Alu mõisahärra, kelle rolli täitis Andres Sahkur ning kellele kirjutas teksti Valter Uusberg. Alu mõisahärra selle auhinna võitjale ulataski.

Männiku piimalambad OÜ esindaja Kaisa Tähe rääkis, et see tunnustus tuli suure üllatusena. “Tulime siia üritusele mõttega, et naudime toredat õhtut,” sõnas ta. Kevadel oli ettevõttel plaanis lambapiimajogurti sari ära lõpetada, sest kardeti, et koroonaviiruse levik annab suure hoobi. Maamess ning erinevad laadad, kuhu oli plaanis seda müüma minna, jäeti teatavasti ära. Kardeti, et seega ei ole võimalik kaupa turustada. Tegelikult läks vastupidi. Lambapiimajogurtid jõudsid müügile Selveri lettidele ning siis oli selge, et seda sarja tuleb jätkata.

“Teadsime, et odava hinnaga me seda müüa ei saa. Kauba hind on õiglane ning meie jaoks motiveeriv. Sel suvel tulid meile ka konkurendid, aga ikkagi võib öelda, et meie kauba müük läks oodatust paremini,” rääkis Tähe. Ta lisas: “Lusikat ei ole me nurka visanud. Selveris, Stockmannis ja ka väiksemates kauplustes on meie lambapiimajogurtite sari müügil ning laod on praeguse seisuga tühjad.”

Alu mõisahärra ning auhinna teatraalse üleandmise kohta ütles Tähe, et see oli toredalt tehtud ja väga äge. Ta tõi paralleeli, et Alu mõisahärra kasutas kohati saksa keelt ning ka nende lambad on pärit Saksamaalt. “Panin seda kokkusattumust kohe tähele,” lausus Tähe.

Pulmatordid tõid auhinna

Kategoorias “Väike ja tubli” tunnistati parimaks Märjamaal tegutsev ettevõte Koogisahver OÜ. Juba viimased neli aastat on nad valmistanud tellimustorte. Ettevõtet veab Maarika Sale koos oma abikaasaga ning Maarika oli ise üritusel kohal, et tunnustus vastu võtta.

“Julgen öelda, et selle tunnustuse tähendus ei ole minu jaoks veel kohale jõudnud. Ei oskagi öelda, miks see just meile tuli. Ma ju näen ümberringi, et teisi väikseid ja tublisid on palju. Ma ei mõtle üldse, et tegelen ettevõtlusega. Olen oma tööd hoole ja armastusega teinud ning suurim tunnustus on see, kui kliendid tagasi tulevad. Ettevõtlus tuleb mängu alles siis, kui on aeg makse maksta,” rääkis Sale.

Koogisahver OÜ valmistab torte eritellimuse peale. Selleks, et teha päevapakkumisi, tekib Sale sõnul vaba aega väga harva. Põhirõhk on sellel, et tortides oleks võimalikult vähe gluteeni ning rohkem pähklijahusid. “Selles suhtes on meie tordid natukene teistsugused,” ütles Sale. Aasta kõige aktiivsem periood on nende jaoks suvi. Siis on pulmahooaeg ja muudeks asjadeks üldse aega ei jää. Täita tuleb ainult pulmadeks tehtud tellimusi, sest iga pulmatort on suur projekt.

Nagu öeldud, veab ettevõtet Maarika koos oma abikaasaga. Tööjaotus on selline, et Maarika on küpsetaja rollis ning abikaasa tegeleb raamatupidamisega ning saadab tellimustöid üle kogu Eesti laiali.

Eriauhindu jagati kolm

Lisaks neljale põhikategooriale anti välja ka kolm eriauhinda. Raplamaa parimaks õpilasfirmaks 2019 sai Puit-Est, mida juhendas Margot Sarv. Nende tegevusala on dekoratiivlampide valmistamine. Raplamaa parimate minifirmade juhendajatena toodi välja Kati Kalda ja Silvi Tarto. Kolmas eriauhind oli “Rahva lemmik” ning selle teenis SushiMushi OÜ eesotsas Liisi Redlichiga. Seda auhinda anti välja kolmandat aastat. Oma hääle sai anda ühele ettevõttele, kes oli mõnes kategoorias kolme nominendi seas.

Kategooriate võitjad said meeneks massiivse klaasist vaasi, mille valmistas Järvakandi Klaasistuudio. Õhtu suupistete eest hoolitses OÜ Servistor, magusa üllatuse valmistas Koogisahver OÜ. Sõnalist meelelahutust pakkus näitleja Jan Uuspõld, ekstreemsema etteaste tegi Eesti kuulsaim köielkõndija Jaan Roose. Lillede üleandmisel ulatas abistava käe selle aasta Raplamaa kauneim, Miss Raplamaa 2020, Geili Vesinurm. Raplamaa parimate ettevõtete konkursile esitati ligi viiskümmend kandidaati. Lõpuks valis nominendid ja võitjad välja selleks spetsiaalselt kokku kutsutud komisjon.

Raplamaa parimad ettevõtted 2019

“Äritegu 2019″: Tohi Distillery OÜ

“Väike ja tubli 2019″: Koogisahver OÜ

“Uustulnuk 2019″: SushiMushi OÜ

“Rabav toode 2019″: lambapiimajogurtite sari, Männiku piimalambad OÜ

Eriauhind “Raplamaa parim õpilasfirma 2019”: ÕF Puit-Est, juhendaja Margot Sarv

Eriauhind “Raplamaa parimad minifirmade juhendajad”: Kati Kalda, Silvi Tarto

Eriauhind “Rahva lemmik 2019″: SushiMushi OÜ

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare