-0.1 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
LisalehtKäsitöölane: Seened - mitte ainult söögiks!

Käsitöölane: Seened – mitte ainult söögiks!

Anne Ummalas

Kui seenelkäik juba plaanis, võtke seeneraamat ja lisakorvike kaasa, mine tea, äkki leiate mõne väga hea värviseene ka. Koos söögiseentega ärge neid seeni korvi pange, sest enamik värviseeni on söögiks kõlbmatud või lausa mürgised. Kasutage nende jaoks eraldi nõud. Raamatutes on värviseentel oma tingmärk.

Seentega värvimiseks vajalikud vahendid:

* värviseened ja pestud, peitsitud lõng

* suurem pott värvimiseks – roostevabast terasest või terve emailiga pott, mida hiljem toiduvalmistamiseks kasutada ei saa

* lõnga segamiseks puidust sile või muust materjalist pulk, millele lõng ei haakuks

* elektrooniline köögikaal lõnga ja kemikaalide kaalumiseks

* vajalikud keemilised ühendid: lõngapeitsimiseks maarjajää (alumiiniumkaaliummaarjas, müügil majatohter.ee), viinakivi (veini tootmise kõrvalsaadus, müügil suhkrukunst.ee), äädikas – lisa vöödikutega värvitud lõnga loputusvette värvikindluse suurendamiseks.

Enne värvimist:

1. Lõnga ettevalmistamine värvimiseks:

* pese lõng villapesuvahendiga puhtaks

* et värvained paremini lõnga külge kinnituksid ning pesu- ja värvikindlus oleks suurem, on soovitatav lõnga enne värvimist peitsida. Kõige lihtsam meetod on selleks peitsida maarjajää (25 g) ja viinakiviga (10 g). Algajale värvijale soovitatakse kasutada maarjapeitsi. Peitsimiseks lahusta kemikaalid soojas vees ja lisa 100 g pestud lõnga, kuumuta 80-90 kraadini. Hoia temperatuuri 1 tund. Jahuta tasapisi.

2. Seened korja puhtalt, ussitanud ja vanad seened sobivad värvimiseks imehästi. Kui sul õnnestus seeni korjata vähe või ei saa kohe värvimisega tegeleda, võib seened panna sügavkülma või kuivatada ning kasutada neid siis, kui on piisav hulk kogutud või paras aeg värvimisega pihta hakata. Arvestada tuleb sellega, et on liike, mis kuivatatult ei värvi, vaid ainult natukene määrivad lõnga, ent värskena on viisakad värviseened. Samuti muudab külmutamine näiteks värvitooni võrreldes kuivatatud seenega. Seente kogus 100 g lõnga kohta on liigiti erinev – 0,5-3 kg värskeid seeni. Erinev seente kogus muudab värvitooni tugevust. Erinevaid toone saab ka ainult seenekübarate või -jalgadega värvides.

Värvimine:

* Seentest värvi kättesaamiseks keeda neid umbes 1 tund. Keeduvee võid seenesodist kurnata, aga seened võib ka vette jätta.

* Lisa jahtunud, käesooja värvivette seenevette märg peitsitud lõng. Vett peab olema nii palju, et lõng oleks vabalt kaetud ja seda saab vees liigutada. Kuumuta värvileem 80-90 kraadini. Keema ära lase. Aeg-ajalt liiguta lõnga ja hoia nii 1 tund.

* Jahuta värvileem ja võta lõng välja, raputa seenesodi lõngast välja ja loputa puhtas vees. Väänata ja muljuda ei tohiks, siis lõng ei vanu koledaks. Punaste ehk vöödikutega värvitud lõngad võib jätta 15 minutiks kergelt äädikasse vette seisma. Lisa kuivanud lõngale ka info peitsimise ja seene kohta, millega see värvitud on.

* Allesjäänud leemes värvi veel teinegi lõngaviht, saad heledama, aga samuti kauni värvitooni.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare