-3.3 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
ArtikkelHeategevuslik müük kogus annetusi Eesti Vähiliidule

Heategevuslik müük kogus annetusi Eesti Vähiliidule

Täiskasvanute gümnaasiumi õpilased jätkasid eelmisel aastal alanud traditsiooni koguda annetusi Eesti Vähiliidule, kuid heategevusliku kevadõhtu asemel toimus heategevuslik müük alles möödunud laupäeval.

Eelmisel aastal korraldasid Rapla täiskasvanute gümnaasiumi õpilased Kristiina Põhjakas ja Tuuliki Lemsalu esimese heategevusliku kevadõhtu Eesti Vähiliidu toetuseks. Ka sel aastal oli koolil ja uutel õpilastel soov selline heategevuslik õhtu korraldada, kuid maikuusse planeeritud üritusele tõmbas kriipsu peale koroonast tingitud eriolukord. Esimese hooga lükati üritus sügisesse, 10. oktoobrile, kuid nädal enne oli selge, et sellisel kujul nagu mullu – sadade inimeste, oksjoni ja tantsuga – nad seda korraldada ei saa. Terviseameti antud soovitused koolidele seoses koroonaga on olnud üsna ranged ja õpetaja Kristi Luige sõnul ei soovinud nad võtta vastutust, kui midagi peaks sel üritusel juhtuma.

Kuid enamik annetajate ja toetajate asju oli juba kevadest saadik olemas, nii et midagi tuli välja mõelda, et annetused raisku ei läheks ega niisama seisma ei jääks. Annetajatelt küsiti esmalt, kas nad sooviks oma asju tagasi, kuid keegi ei avaldanud selleks soovi. Edasisi võimalusi arutades jõuti selleni, et samal kuupäeval, kui oli planeeritud heategevuslik õhtu, tehakse kooli ja Rapla keskraamatukogu ruumides lõunasel ajal kolmetunnine heategevuslik müük.

Müüjateks olid kaheksa õpilast, kes said müügikogemuse endale kirja ka ettevõtlusaine raames. Luik ettevõtlusaine õpetajana küll natukene suunas ja juhendas, kuid asjade ettevalmistamise, väljapaneku ja majandusliku poolega tegelesid õpilased ise.

Valik, mida osta ja selle kaudu Eesti Vähiliitu toetada, oli ääretult mitmekülgne – beebiasjad, ehted, käsitöö, maalid, raamatud, kosmeetika, erinevad kinkekaardid jne.

Kõik see, mis laupäeval müümata jäi, läheb müüki Rapla HooviOTT-il ja kui sellest veel midagi alles jääb, pakub Rapla kultuurikeskus võimalust neid müüa Rapla linna päeval 31. oktoobril.

„Meie eesmärk on kõik asjad ära müüa. Iga euro on kellegi jaoks hindamatu,“ sõnas Luik.

Need asjad, millel oli realiseerimistähtaeg, müüdi juba kevadel ära õpetajate ja õpilaste gruppides, kui oli selge, et heategevuslik õhtu lükkub edasi. Nii oli heategevusliku müügi alguseks juba 100 eurot koos. Lõunaks oli kogunenud ligikaudu 500 eurot, nii et vaevu tunniga löödi eelmise aasta annetuse summa üle. Päeva lõpuks kogunes müügist 1100 eurot. Kuid see ei olnud veel kõik. Samal päeval kogus vähiliidu jaoks annetusi ka kooli vilistlase Mikk Merekivi juhitud Jerwencato bistroo Järvakandis. Sularahaga ostetud kookide, tortide ja sushi eest saadi annetuseks 150 eurot. Oktoobrikuu jooksul soovib ka Pargi Resto oma annetusega toetada.

Kuigi algul vedas üritust mitu õpilast, jäi kõik lõpuks Lisette Jõgiso õlgadele, kes pidi kaks korda kõike algusest peale tegema: kirjutama kirju, tegelema reklaamiga, uusi kokkuleppeid sõlmima ja kutseid tegema. Ürituse korraldamine sai tehtud praktilise töö raames ja kuigi seda ennast ei toimunudki, sai Jõgiso oma praktilise töö siiski tehtud, hindele viis. Ta sõnaski, et kaks korda nullist peale hakata, et asja korraldada, oli päris õudne. Heategevusliku müügiga aga oli asi lihtsam. Mõned päevad varem oli selge, et see tuleb ja selle ettevalmistamine ning asjade väljapanek oli kordades lihtsam.

Heategevuslikul õhtul (ja ka müügil) on Luige sõnul mitmeid eesmärke. Esimene on muidugi soov kellelegi head teha. Teiseks saavad korraldavad õpilased sellega tehtud gümnaasiumi lõpus vajaliku praktilise töö. Kolmandaks saab sellega täidetud soov teha midagi kogukonna jaoks, nii et see oleks tore ja lõbus. Ning neljandaks on see võimalus oma kooli ja õpilasi reklaamida, näitamaks, et ka Rapla täiskasvanute gümnaasiumis on ettevõtlikud õpilased. „Tänane müük ettevõtlusnädala lõpus oli justkui rosin tordile,“ lisas Luik.

Kuigi kevadel oli arutluse all ka mõte koguda annetusi kellelegi teisele, jäädi siiski Eesti Vähiliidu juurde, kuna koostöö on loodud, liidu inimesi juba tuntakse ja vähk võib valusalt tabada igaüht. Kõik kogunenud raha plaanitakse vähiliidule pidulikult üle anda novembris.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare