-0.1 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
LisalehtKäsitöölane: Ristpiste - lihtne ja keeruline korraga

Käsitöölane: Ristpiste – lihtne ja keeruline korraga

Anne Ummalas

1997. aasta 5.-6. klassile mõeldud käsitööõpik ütleb nii: „Ristpiste tekib kahest ristuvast võrdse pikkusega pistest. Alumine poolpiste tiki vasakult alt suunaga paremale üles. Pealispisted tiki tagasireana vastupidises suunas. Alati tiki pealispisted terve töö ulatuses ühesuunalised. Korrapärase ristpiste aluseks on ruut. Töö pahemale poolele jääb ristide vahele rida paralleelseid püstpisteid.”

Ristpiste tikkimiseks vajad kangast, millel on võimalik lugeda niite. Vanasti oli see kodune linane valgeks pleegitatud kangas, millele tikiti 3-4 mm suuruseid pisteid. Patjadeks kasutati villast kangast, millel sai samuti lugeda niite.

Minevikus on tikitud ka heegeldatud pinnale, kas kotikeseks või suurteks saani- ja vooditekkideks. Läbi nõukaaja oleme tikkinud juteriidele, mis ongi kootud korrapäraste aukudega, et mõnuga tikkida. Selle kangaga tuleks aga kindlasti ka taust tikkida kogu eseme ulatuses, sest väga kaunis jutekangas ei ole.

Tikkimisniidina on kasutusel olnud punane ja sinine maagelõng – puuvillane korrutatud niit, millega tikiti Vigala ja Märjamaa särkide varruka värvlitele. Villasele kangale ja heegeldatud pinnale tikiti villase lõngaga.

Nõel? Kui on vaja lugeda kanganiite ja õigesse kohta nõel torgata, on mõistlik valida veidi tömbi otsaga nõel. Nõela jämedus sõltub niidist. Niit peab nõelasilmast normaalselt läbi minema.

Abivahendid:

* Kui sulle meeldib kangas, millel on raske niite lugeda, saab kasutada kanvaad – aluskangast, mille hõredad augud hõlbustavad ristpistete tikkimist. Pärast tikandi valmimist saad kanga tikandi alt lahti harutada.

* Kui ise ei oska või ei taha mustrit välja mõelda, saad osta tikkimiskomplekti, kus kangale on värvilisena kantud muster ja kaasas lõngad, sinu ülesanne on õige värviga õiges kohas pisted teha.

* Kuna esimene tikkimismasin leiutati juba 1828. aastal, saad aastal 2020 nii oma joonistatud mustriga kui ka lihtsalt kauni sooviga pöörduda masintikkija poole ja saad kiirelt vajaliku tikandi ükskõik millisele kangale või juba valmisesemele. Ristpiste on vahest ainuke tikand, mida masinad teevad sama hästi kui inimkäsi.

Muster? Ristpiste taandub ruudule. Tikkida saab kõiki mustreid, mis on ruudulised, ka kinda- ja vöömustreid, ruudulisele paberile ise loodud kõikvõimalikke mustreid, mida aga joonistada suudad. Kui tippida interneti otsingusse ristpiste, tuleb sealt tohutul hulgal väiksemaid ja suuremaid, tasuta ja tasulisi ristpiste mustreid.

Mustrilugemine? Ristpiste puhul ei ole vaja mustrit kangale kanda. Muster taandub ju siin ruudule. Kanga tihedusest olenevalt võib olla ruuduks kangal nt 3-4 niiti või jutekangal 1 niidivahe. Tee tööprooviks katsetus õige ruudu suuruse leidmiseks. Ilusa tikandi saad, kui ristide vahelt kangast ei paista. Mustrit tiki ülalt vasakust nurgast lugedes, ridade kaupa allapoole suunaga. Kui suudad ruute hästi lugeda, saad tikkida korraga ühte värvi kohad ning hiljem teist värvi vahele tikkida.

Ristpisteid saab tikkida kõikjale. Tarbekunst avardab meeli ja tikkida saab ka metallile, vilt- või vineerplaadile, vaja vaid eelnevalt plaat auguliseks teha.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare