-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
LisalehtLisaleht Põhjakotkas: Millised on Naiskodukaitse erialagrupid ja mida neis tehakse?

Lisaleht Põhjakotkas: Millised on Naiskodukaitse erialagrupid ja mida neis tehakse?

Naiskodukaitsjana on võimalik valida tegevusi kaheksa erialagrupi vahel või kuuluda neist lausa mitmesse.

Formeerimismeeskond peab tagama reservväelastele riidevarustuse, erivarustuse, relvastuse ja transpordivahendite kiire komplekteerimise ning jagamise.

Lemmi Võrahanso: “Mina olen selle grupi valinud, kuna armastan täpsust. Formeerija peab alati olema kohal esimesena, olema oma töös tõhus ja süsteemne, sest tema jagatud varustusest ja relvadest sõltub teiste inimeste tegevus. Varem oli formeerimises rohkem tegemisi, on käidud ka mujal abiks ning suuri jaotuspunkte põllule lausa nullist üles ehitatud.”

Meditsiinigrupi tegevus jaguneb laias laastus kaheks – esmaabi õpetamine ning esmaabi tagamine väljaõppeüritustel. Esmaabi tagavat personali on vaja igal õppusel, igal laskepäeval, igas laagris ja igal võistlusel ning ka organisatsioonivälises elus.

Eha Kuusemets: “Meditsiin on mulle alati meeldinud ja uusi teadmisi läheb alati vaja. Gruppi kuuludes saan osaleda rohkem õppustel ja mulle meeldib „metsas“. Meie grupis on vahvad naised ja hiljuti osalesime erialavõistlusel, kus ülesanded olid elust enesest. Meditsiinialaseid teadmisi läheb igapäevaelus vaja, abi andes peab seda oskama teha õigesti.”

Toitlustusgrupp. Naiskodukaitse valmistab toitu nii oma õppustel kui ka suurematel Kaitseliidu õppustel. Selleks on spetsiaalse väljaõppega välikokad, kes oskavad suurtes kateldes valmistada imemaitsvaid toite ka -20 kraadi juures ja kellel ei ole mingi probleem välja arvutada 200 mehe kalorivajadus.

Kaire Arnover: “Mina hakkasin toitlustajaks, et end proovile panna. Mulle meeldib süüa teha, aga valmistada suurtes kateldes mitusada portsjonit, see on väljakutse. Ülesanded on vaheldusrikkad, näen erinevaid õppusi, olukordi ja kogu koosseisu, sest süüa tahavad ju kõik. Täiskõhutunne on see, mis aitab meestel motivatsiooni tõsta ning naljaga ütlen, et olen alati sooja koha peal. Toitlustajad on lõbus seltskond, koos ei pelga me mistahes raskusi, olgu või kõigi laulupeoliste toitlustamist!”

Side- ja staabigrupp. Kõikidel Kaitseliidu suurematel ja väiksematel õppustel on vaja pädevaid staabitöötajaid, kes hoiaksid kontrolli all õppuste toimimiseks vajalikku paberimajandust ning sidepidamist üksuste vahel. Staabiassistendid saavad väljaõppe, mis hõlmab teadmisi Eesti riigikaitse struktuurist, sõjaaja staabi toimimisest, omandatakse oskused militaarkaartide käsitlemiseks ning sidepidamisvahendite kasutamiseks.

Kersti Ojamets: “Organisatsiooniga liitudes sai mulle üsna pea selgeks, et minu roll saab olla vaid militaarne. Kasutasin kohe võimalust liituda staabiassistentide baaskursusega ja sain veelgi kinnitust, et olen õiges kohas. Staabiassistendina saan olla väga lähedal tegevusele, mis on seotud otsese väljaõppega valmistamaks ette võimalikke kriisi- või sõjaolukordi. Minu jaoks on see põnev.
Grupijuhina korraldan väljaõpet ja loon võimalusi täiendõppeks. Selle erialaga on ikka nii, et kui vundament on laotud, põhi on olemas, on vaja aeg-ajalt asju meelde tuletada. Mulle meeldib see, et Naiskodukaitses saan panustada ja ka ennast arendada militaarsete ja samas kõrval pehmete väärtuste kaudu.”

Noortejuhid tegelevad kodutütarde ja noorkotkaste rühmadega, kellega käiakse koos koondustel ja korraldatakse põnevaid laagreid.

Kristel Kaasiku: “Noorte värbamine ja noortega tegelemine pakub mulle huvi ja andnud oma sõna, olengi täna tegus noortejuht. Selles grupis on tegevusampluaa väga lai. Noortega tegelemine on edasiviiv jõud. Õppides ja tehes asju koos lastega, anname samas märkamatult neile uusi teadmisi ja oskusi iseseisvaks eluks. Miks ma soovitan seda erialagruppi ka teistele – siin on tohutult palju võimalusi lastele midagi uut õpetada, samas ise uusi teadmisi juurde saada!”

Avalike suhete erialagrupp tegeleb valdavalt Naiskodukaitse tutvustamise ja vastavate ürituste korraldamisega. Põhirõhk on uute liikmete värbamisel, meediaga suhtlemisel ning infomaterjalide kujundamisel.

Liina Langi: “Organisatsiooni tegevusse saab panustada ka siis, kui ei taha sportida, süüa teha, lastega mütata või relvaga roomata. Avalike suhete grupis on põhirõhk suhtlemisel, fotografeerimisel, kirjutamisel ja koostööl nii Naiskodukaitse sees kui ka suhetes kogukonnaga. See grupp sobib uudishimulikule ja särtsakale inimesele. Ka pliiatsi ja sotsmeediaga saab suuri tegusid teha!”

Spordigrupp koondab neid naiskodukaitsjaid, kes armastavad väljakutseid, mida pakuvad erinevad võistlused nii rahvaspordi kui ka militaarspordi vallas.

Annika Tammus: “Mulle meeldib, et Kaitseliidu rahuaja tegevustest üks osa on sportimine. Ikka selleks, et oleksime vormis ja valmis kui vaja, ning terves kehas terve vaim. Rapla malevas on kujunenud üheks lemmikuks saalihoki, mängin saalihokit ning esindan võistlustel malevat. Lisaks sellele treenin noori. Mitme naiskodukaitsja kirg on orienteerumine, matkamine, laskmine või sõjalis-sportlikud võistlused, rahvajooksudel osalemine. Osaletakse ühiselt ka malevasisestel või üle-eestilistel sportlikel väljakutsetel. Naiskodukaitses osalemise võlu on see, et saad ka ise ürituste korraldamise kogemust ning võid välja pakkuda uusi ideid.”

Kultuurigrupi tegevused on laiapõhjalised: hoitakse Naiskodukaitse traditsioone, korraldatakse üritusi, tegeletakse heategevusega, au sees peetakse rahvakultuuri ning see võib olla ka vahva isetegevuse ja taidluse koht.

Laura Reinsalu: “Minule meeldib kultuurigrupis just sellepärast, et siin olen omas elemendis. Minu jaoks on meisterdamine ja oma kätega millegi valmis tegemine rõõm. Töötoad on ideaalne väljund. Samuti on põnev avastada Eesti kauneid kohti ehk teha mõni reis üheskoos looduskaunisse paika, see on ju puhas hingekosutus. Leian, et sellist laadi tegevused toovad organisatsiooni liikmeid üksteisele lähemale.”

Pikemaid erialagruppide kirjeldusi vaata https://naiskodukaitse.ee/Erialane_valjaope_4362

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare