0.5 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
LisalehtLisaleht Rohelised Sõnumid: RMK vastab FSC sertifikaadi nõuetele

Lisaleht Rohelised Sõnumid: RMK vastab FSC sertifikaadi nõuetele

Katri Reinsalu

Roheliste Sõnumite eelmises numbris kirjutasime keskkonnaühenduste kommentaaridest RMK korralise FSC sertifikaadi (FSC-C022757) auditi jaoks, sel korral saame jagada auditi tulemusi. Need tehti avalikuks selle nädala alguses.

Audiitoritel on võimalus teha suuri ja väikeseid parandusnõudeid, mille likvideerimiseks on sertifikaadi omanikul teatud kindel aeg. Samuti saavad audiitorid anda soovitusi. Auditi viis läbi NEPCon OÜ ning lühidalt öeldes jõudis tulemusele, et RMK vastab FSC nõuetele. RMK korralise auditi käigus suuri mittevastavusi ei tuvastatud ja suuri parandusnõudeid ei tehtud. Audiitorid tegid RMK-le ühe väikese parandusnõude ning kolm soovitust.
„Viimasel ajal on meedias kõlanud kriitilised väited, et RMK rikub sertifikaatide nõudeid ega arvesta metsa majandades loodusväärtustega. Rahvusvaheliste audititega leiti, et RMK tegevused vastavad jätkuvalt säästva metsamajandamise nõuetele. Eriti kõrgelt hindasid audiitorid IT-lahendusi RMK metsamajanduses, tõhusaid kontrollisüsteeme ja töötajate professionaalsust,“ rääkis RMK juhatuse liige Kristjan Tõnisson.
Audit viidi läbi 24.-28. augustil ja selle käigus külastati umbes 50 asukohta. Nende hulka kuulusid erinevad käimasolevad raieobjektid ning lõpetatud langid, metsade vääriselupaigad, kaitsevööndid, kõrge kaitseväärtusega metsad ja kõrgendatud huviga seotud alade metsad.
Just lageraielankide külastamise käigus tuvastasid audiitorid mittevastavuse sertifikaadi nõude 6.3.6 osas, mis ütleb, et metsas peab säilitama vanad ja õõnsad puud, pesapuud, tüükad (seisvad kuivanud puud või nende tüveosad) ja lamapuidu, mille diameeter on üle 25 cm, arvestades kehtivate tööohutusreeglitega.
Osal külastatud lankidel märkasid audiitorid, et lageraielangil olid üle 25 cm läbimõõduga surnud puud raiutud ja langilt eemaldatud või pandud raidmete virna. Samuti täheldati, et osale lageraielankidele oli jäetud väga vähe suure diameetriga surnud puitu.
„RMK-l on kehtestatud protseduurid, mis kirjeldavad, kui palju ja millist surnud puitu tuleks raielankidele jätta. Mõned intervjueeritud harvesteri operaatorid selgitasid, et nad raiuvad surnud puid, tüükaid, kui need on sortimendi tegemiseks sobivad. Mõned intervjueeritud harvesteri operaatorid ja ka RMK töötajad ei olnud kursis organisatsioonisiseste protseduuridega, mis käsitlevad surnud puidu jätmist langile. Kuna suurte mõõtmetega surnud puidu eemaldamine tuvastati vähestel lageraielankidel ning üldiselt olid inimesed protseduuridest ja standardi nõuetest teadlikud, otsustati tõstatada väiksem parandusnõue,” selgitati aruandes.
RMK peab rakendama parandustegevusi demonstreerimaks vastavust mainitud nõudele. Seda tuleb neil teha järgmiseks korraliseks auditiks, kuid mitte hiljem kui 12 kuud pärast aruande kinnitamist.

Kolm soovitust

Lisaks parandusnõuetele saavad audiitorid teha ka soovitusi. Seda võimalust kasutatakse väiksemate probleemide puhul, mis võivad tulevikus potentsiaalselt mittevastavust põhjustada, või olukordade puhul, millele auditi meeskond on pidanud oluliseks tähelepanu juhtida.
Seekordse auditi käigus tehti RMK-le kolm soovitust. Esimene neist on seotud seaduserikkumiste avastamisega. RMK töötajate küsitlemise käigus said audiitorid infot, et teavet keskkonnarikkumiste kohta hoitakse enamasti regiooni tasemel. Samuti rakendatakse parandusmeetmeid regiooni tasemel. Auditis toodi välja, et parandustegevuste rakendamisel regiooni või mõne struktuuriüksuse tasemel ja teistega teavet jagamata on oht, et probleem võib uuesti tekkida.
Soovitusena öeldi, et RMK-l peaks olema keskne keskkonnaalaste rikkumiste registreerimise süsteem ja see peaks selgelt kirjeldama parandustegevusi, mis on tehtud selleks, et neid probleeme tulevikus vältida.
Teine soovitus puudutas suhtlemist kohalike elanike ja huvigruppidega. Kohalike elanikega suhtlemisel leidis audit, et RMK on kohaliku kogukonna ja kohalike inimeste kommentaaridega võimalusel arvestanud. Vaadeldi mitut juhtumit ning tuvastati, et kohalike kirjadele on vastatud ja nende kommentaaridega arvestatud.
„Kohalike kogukondade ja inimeste kommentaaridega oli arvestatud mitmel moel: raie edasi lükatud, kuni koostatakse uus metsamajandamise kava ja viiakse läbi uus kaasamiskoosolek, muudetud on raieliiki, jäetud osa eraldisest raiumata, lageraiealale jäetud rohkem säilikpuid ja põõsastikku elanike näidatud kohtadesse,” selgitatakse auditi aruandes.
Samas leiti, et probleeme oli mitte kohalike kogukondade, vaid suurema piirkonna või üleriigiliste huvigruppidega, kui nad väljendasid oma üldist huvi RMK planeeritavate tööde ja käimasolevate tegevuste osas teatud piirkondades. Seega tehti soovitus piirkondlike või üleriigiliste huvigruppidega suhtlemisel hoolitseda selle eest, et suhtlemine oleks selge, seisukohti edastada võimaldav ja probleemide lahendamiseks õigete vahendite/mehhanismide juurde suunav. See on seisukoht, millega RMK oma esmaspäeval avaldatud pressiteates ka nõustus.
Kolmas soovitus oli seotud vääriselupaikade (VEP) inventeerimisega. Inventeerimise viib läbi väljaõppinud RMK personal. Sisendit uute vääriselupaikade osas annavad ka huvigrupid ja väliseksperdid.
„Auditi käigus külastati kolme välisekspertide tuvastatud VEP-i, mis lükati tagasi RMK töötajate poolt, kes viisid läbi inventuuri. Auditi käigus koos RMK töötajatega neidsamu objekte külastades jõuti järeldusele, et need kolm asukohta on tõepoolest esinduslikud VEP-id ja RMK inventeerija oli teinud vea. RMK töötajad nõustusid kohapeal, et need kolm VEP-i oleks pidanud nende inventuuri käigus tuvastama,” märgiti aruandes. Seega tekib oht, et esinduslikud VEP-id lükatakse ekslikult tagasi ning seeläbi võidakse neid raiete käigus kahjustada.
Auditis tehti RMK-le soovitus parandada VEP-ide inventeerimisega seotud töötajate teadmisi VEP-i olemuse ja inventuuri metoodika koha pealt.

FSC ehk Forest Stewardship Council® on välja töötanud säästva metsamajanduse printsiibid ja kriteeriumid, mille alusel on võimalik hinnata metsaomaniku tegevuse majanduslikke, sotsiaalseid ja ökoloogilisi aspekte. FSC logo tähistab tooteid, mis sisaldavad puitu hästi majandatud metsast.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Irene Marita
21. märts 2021 14:53

On olemas selline vanasõna nagu – KITS KÄRNERIKS- mis iseloomustab minu arusaamise järele kõiki neid metsaraiet õigstavaid riiklikke instituts. kui ahneid talumehi või nende pärijaid.
Aita enam seegi kui mets tehtaks üleni riigi omaks – tuleb RMK ja raiub ikka maha. Suudle veel saabast kui lageraiet ei tee. Jahimeestel hea hõredast metsast loomi lasta ka.