3.3 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
UudisedRaplamaa aasta tegu on hooviOTT

Raplamaa aasta tegu on hooviOTT

„Raplamaa aasta tegu” on konkurss, millega tunnustatakse inimesi, organisatsioone ja ettevõtteid, kes on andnud oma panuse maakonna kodanikuühiskonna arengusse. Tavaliselt korraldatakse novembrikuus tunnustamisüritus, kus kõik nominendid saavad kokku ja nende seast kuulutatakse välja võitja. Sel aastal tunnustatakse nominente teistmoodi.

Konkurssi veab Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus (RAEK) koostöös Raplamaa Omavalitsuste Liiduga (ROL). Tänavu on nad otsustanud, et ühise ürituse asemel minnakse kõikidele tunnustuse pälvinud nominentidele tänu ise üle andma. Tiitlile “Aasta tegu” oli esitatud 13 nominenti.

”Kuna aeg on nii eriline, teeme sel aastal kõike sootuks teistpidi,” ütles RAEK-i MTÜ nõustaja Karin Ratas neljapäeva õhtul Rapla keskväljakul. Sündmus, kus ta need sõnas lausus, oli hooviOTT. Nimelt selleks, et kõik täiesti tagurpidi pöörata, alustati tunnustamist võitjast, milleks oligi MTÜ Hoov oma algatusega hooviOTT.

Tunnustamisel anti sõna Riigikogu liikmele ja ROL-i juhatuse esimehele Heiki Hepnerile. „Mul on tõesti suur rõõm täna teie ees seista ja anda üle tiitel „Raplamaa aasta tegu”,” ütles Hepner ja lisas, et tegu, mis sünnib rohujuuretasandilt, on enamasti selline, mis läheb korda ja osutub elujõuliseks. Tiitlit kutsuti vastu võtma algatuse eestvedajad Janeli Säärits ja Anni Vahter.

Rapla abivallavanem Jüri Morozov ütles tiitlivõitjaid õnnitledes, et suvel esimest korda toimunud algatus on näidanud, et teenus on nii tootjatele kui ka tarbijatele vajalik. Ka tema sõnavõtust kajas läbi mõte, et algatused, mis tulevad inimeste endi seast, on kõige tänuväärsemad ja need võetakse hea meelega vastu. „Jõudu ja südikust teile. Toimetame koos edasi,” lõpetas Morozov.

Rapla hooviOTT ehk otse tootjalt tarbijale kaubakohtumine Rapla kesklinnas alustas alles selle aasta suvel, 2. juulil poe Rabav Raplamaa Toode hoovist. Idee autor oli Anni Vahter. Algul vaid kohalikke tootjaid ja tarbijaid kokku viinud müük on tänaseks laienenud ja kauplejad ning ostjad on kolinud Rapla keskväljakule. Müüjaid ja ostjaid tuleb keskväljakule ka kaugemalt. Põhiliselt kaubeldakse toidukraamiga, kuid pakutakse ka käsitööd. Kohal on nii kala- kui ka lihamüüjad, samuti need, kes pakuvad värskeid aiasaadusi või hoidiseid. Kõige pikem järjekord tekib tavaliselt koogimüüjate laua juurde.

Korraldajad on organiseerinud erinevaid esinejaid ja nii ongi hooviOTT-ist kujunenud linnarahvale kord nädalas kogunemiskoht, kus kohtuda tuttavatega, täiendada oma varusid ja nautida melu ning muusikat. OTT on Raplas saanud hästi tuntuks ning linnarahvas on sündmuse igati omaks võtnud. Vahva algatus on 2020. aasta jooksul mõjutanud kohalikku ja maakondlikku arengut ning on andnud olulise panuse kodanikuühiskonna aktiviseerumisse. Tänu OTT-ile on paremini turundatud ka mitmed maakonna väikeettevõtjad. OTT-i eestvedajad ei ole jäänud loorberitele puhkama, vaid on oma toodet edasi arendanud. Näiteks on toimunud teemapäevad: KooliOTT, PiduOTT, LinnaOTT ja aasta lõpus on tulemas JõuluOTT.

HooviOTT-i eestvedajad olid saadud tähelepanust silmnähtavalt liigutatud. „See tunnustus on väga armas meie jaoks. HooviOTT ei ole ju tegelikult meie. See on Rapla vald, kes on meid toetanud igal sammul. See on meie kauplejad, kes tulevad tuule ja tormiga kohale, ja Rapla inimesed, kes on meid nii soojalt vastu võtnud,” ütles Anni Vahter. Naised ütlesid, et hooviOTT on sündinud ühise pingutusena ja saadud tunnustus teeb neil südame soojaks.

Janeli Säärits sõnas, et tunne oli kohe ettevõtmisega alustades hea. Vahter lisas, et nad alustasid tunde pealt, et sooviksid ise sellist turgu, kust saaks värsket toidukraami soetada. Mujal toimis selline lahendus hästi. „Me arvasime, et siin oleks potentsiaali. Aga ma ütleks küll, et see võeti veel soojemini vastu, kui me arvasime,” lisas Vahter.

Esimese hooviOTT-i ajal oli mõistagi närv sees, kas keegi kohale ka tuleb. Aga poe hoov sai inimestega täidetud ja peagi tuli ruumist puudugi. Naiste sõnul on iga hooviOTT tore olnud. Tullakse hea tujuga ja minnakse veel paremaga.

Ka talvisel ajal ei ole plaanis hooviOTT-iga lõpetada. Nii rääkisid korraldajad kauplejatega ja üheskoos pandi paika talvine graafik. HooviOTT saab toimuma iga kuu esimesel ja kolmandal neljapäeval. Kõik tõmbavad endale talvesaapad ja -joped selga ning trotsivad tunnike või kaks talviseid kraade. Detsembris tuleb keskväljakule ka Rapla jõulumaa ja selle ajal on samuti eriline hooviOTT planeeritud.

Vahter jääb tänases kiiresti muutuvas olukorras siiski lootusrikkaks, et kõik planeeritu saab ka ellu viidud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare