-1.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
Arvamus3. detsember on puuetega inimeste päev

3. detsember on puuetega inimeste päev

Erika Reinumägi, Rapla Maakonna PIK-i juhatuse liige

Ülemaailmset puuetega inimeste päeva tähistatakse ÜRO algatusel alates 1992. aastast iga aasta 3. detsembril.

Tavaolukorras toimuvad sel päeval loengud, teabepäevad ja muud toredad sündmused erivajadusega inimestele, mis on samas suunatud ka teistele huvilistele. Sel aastal on kõik teisiti, sestap loodan, et sellest artiklist saavad mõne vajaliku infokillu nii erivajadusega inimesed kui ka kõik teised. Peame meeles, et puudega inimene ei ole midagi erilist, vaid ta on tavaline inimene meie seas, kes vajab ainult natuke rohkem tuge oma igapäevaelu korraldamisel.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on maailmas keskmiselt 15% rahvastikust puudega. Euroopas on ligi 80 miljonit erivajadustega inimest ehk igal kuuendal inimesel on mingit liiki erivajadus ja 80 protsenti neist erivajadustest ei paista välja. Eestis elab 2018. a seisuga üle 157 000 puudega inimese, mis moodustab 12% rahvastikust, kusjuures puuetega inimeste arv Eestis on suurenenud viimase 8 aastaga 34%;

– 57% puudega inimestest on üle 63-aastased;

– puudega lapsi on ligi 9400, nende arv on seitsme aastaga kasvanud 46%;

– 37% puuetega inimestel on liikumispuue;

– 43% puuetega inimestest hindab oma tervist halvaks;

– 92% puudega inimestest on kogenud terviseprobleemist tulenevaid piiranguid;

– tööealisi puudega inimesi on 48 000, kellest 19% töötab;

– 72% tööealistest puuetega inimestest ei tööta ega otsigi tööd.

Allikas: Tallinna Puuetega Inimeste Koda (TPIK).

Arvud on mõtlemapanevad, aga ka puuetega inimestel on õigus saada haridust, elada iseseisvalt, käia tööl, tegeleda huvialadega ning saada selleks vajalikku tuge, olenemata sellest, kus abivajaja elab. Rõõm on tõdeda, et ka meie riigis leiavad erivajadusega inimesed siiski üha rohkem rakendust erinevatel elualadel. Nad ei ole surutud nelja seina vahele, nad saavad osa kultuurisündmustest ja neil on parem ligipääs asutustele ja vajalikule infole, mida vahendavad Eesti Puuetega Inimeste Koda, piirkondlikud puuetega inimeste kojad ja üle-eestilised puudespetsiifilised liidud.

Viimase kahekümne aasta jooksul on märkimisväärselt paranenud erivajadusega inimeste abi kättesaadavus ja informeeritus, kuid siiski leiab

– 66% puudega inimestest, et neil pole abi kohta piisavalt informatsiooni;

– 73% puuetega inimestest leiab, et tarvilikke teenuseid on liiga vähe või madala kvaliteediga;

– 60% leiab, et puuetega inimestele ei ole tagatud võrdväärseid võimalusi poliitilises ja ühiskondlikus elus osalemiseks.

Allikas: Tallinna Puuetega Inimeste Koda (TPIK).

Seega kordan üle, et palju vajalikku informatsiooni leiab EPIK-i, piirkondlike kodade ja üle-eestiliste puudeliitude kodu- ja näoraamatu lehtedelt.

Rapla Maakonna Puuetega Inimeste Koda asutati 1997. aastal. Koda on katusorganisatsioon kümnele maakondlikule liikmesorganisatsioonile ja 30.09.2020 seisuga on kojal liikmeid 235.

30.06.2020 seisuga on Rapla maakonnas 3102 erineva raskusastmega erinevas vanuses puudega inimest. Koja liikmesorganisatsioonid on korraldanud erineva suunitlusega infopäevi kõigile huvilistele, aga samas jaganud vajalikku teavet oma organisatsiooni liikmetele kui ka kõigile huvilistele ning organiseerinud kultuurisündmusi. Koda teeb koostööd Raplamaa Omavalitsuste Liiduga, EPIK-i, maakondlike kodadega ja Raplamaa omavalitsustega.

2019-2020 koordineerib koda Rapla vallas puudega inimeste eluaseme kohandamise projekti, osaleb Raplamaa Tervisenõukogu töös ja teeb koostööd Rapla Töötukassaga.

Käesoleva aasta teine pool on muidugi Koja ja liikmesorganisatsioonide tegevust tugevalt pärssinud, sestap ootame küsimusi, ettepanekuid, koostööpakkumisi meiliaadressil [email protected].

Võtame kindlasti ühendust kõigiga, kes meie poole pöörduvad, suuname vajaliku info või abistaja juurde. Informatsiooni nõustamiste, sündmuste, teenuste kohta leiab ka Koja kodulehelt raplakodu.eu ja FB lehelt.

Ära jää üksi!

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare