27.7 C
Rapla
Teisipäev, 28 mai 2024
UudisedKohila saab kaasavast eelarvest uue kiigeplatsi

Kohila saab kaasavast eelarvest uue kiigeplatsi

Kohila valla tänavuse aasta kaasava eelarve rahvahääletus on lõppenud ja rahvas oma valiku teinud. Oma hääle andis 566 inimest, mis on rekordtulemus.

Tänavu oli hääletajaid ligi kaks korda enam kui eelmisel aastal. Valla avalike suhete nõunik Merle Beljäev arvas, et selle tingisid head ideed ja samas ka lapsevanemate aktiviseerumine.

Ideekorje käigus laekus vallale viis ideed, millest hindamiskomisjon otsustas hääletusele saata neli. Üks idee ei mahtunud kaasavas eelarves ette antud summa piiridesse. Sarnaselt möödunud aastaga on tänavuse kaasava eelarve suurus 15 000 eurot. Nagu ikka, sai oma hääle anda iga vähemalt 16-aastane isik, kelle elukoht on Eesti rahvastikuregistri andmetel Kohila vallas. Hääletada sai elektrooniliselt kohalike omavalitsuste istungite infosüsteemi VOLIS keskkonnas ja Kohila vallavalitsuse kantseleis vastuvõtuaegadel. Beljäevi sõnul füüsiliselt kohale tulles ega helistades ühtegi häält ei antud. Seega olid tulemused selged kohe, kui elektrooniline hääletus lõppes.

Hääletus leidis aset 20. novembrist kuni 26. novembri keskpäevani. Kõige populaarsemaks osutus mõte rajada Kohila gümnaasiumi algklasside maja õuealale kiigeplats. Beljäevi sõnul on lastega seotud ja neile suunatud ideed alati inimesi kõnetanud. Idee kogus hääletusel 236 poolthäält. Teise koha sai 195 häälega Kohila valda õuesõppealade loomine. Hageri seiklusrada kogus 82 ja Hageri kiriku fassaadi kapitaalremont 53 häält.

Võiduidee eeldatav maksumus on pisut üle 16 000 euro. Nagu ka idee kirjelduses öeldakse, asub Kohila gümnaasium looduskaunis kohas ning selle ümbrus on avar ja kogukonnale hea ligipääsuga. Tervist edendava koolina soodustatakse vahetundide õues veetmist.

„Et muuta õuesviibimine õpilastele atraktiivsemaks, soovime rajada uue algklasside hoone juurde avaliku kiigeplatsi. Miks kiiged? Kiikumise kohti on Kohilas vähe. Kiikumine on sobiv tegevus õuevahetunniks, sest see meeldib väga erinevas vanuses lastele ning ei eelda erioskusi. Lisaks on USA teadlased leidnud uuringu käigus, et kiikumine enne teismeiga arendab aju sünapsite vahelist koostööd. Kiikumise kasuteguriteks on lapse füüsilise, sotsiaalse ja kognitiivse arengu toetamine. Paraneb kehatunnetus, koordinatsioon, ruumitaju ning kehahoiak. Samuti on kiikumisel rahustav mõju,” selgitatakse idee kirjelduses.

Asukoht on sobiv, sest on hea ligipääsetavusega ja samas turvaline, sest läheduses ei ole autoliiklust, ala on pimedal ajal valgustatud ning kaetud turvakaameratega. Kaasava eelarve vahenditest plaanitakse paigaldada tasakaalukiik, 4-kohaline karussellkiik, pesakiik ja nn traditsiooniline kiik nelja kohaga. Kiigeplats saab kaetud kummimultši kattega.

Kiigeplatsi kaasrahastus, edasine hooldus ning arendamine jääb Kohila gümnaasiumi kanda.

„Rõõmustan, et Kohila gümnaasiumi algklasside kõrvale rajatava kiigeplatsi projekt leidis nii suurt toetust. Selle projekti puhul on imeline, kui laiale sihtrühmale on see mõeldud. Võib isegi öelda, et lausa kõigile valla lastele ja peredele. Projektis on planeeritud paigaldada avatud alale just mitmikkiikesid, selliseid, millega saab kiikuda korraga kasvõi kogu pere. Alates 2020. aasta sügisest on meil koolis algklasside õpilastel õuevahetund ning ilmselgelt muudab kiigeplats vahetunni veel enam oodatavaks,” ütles kooli direktor Kirsti Solvak.

Kiigeplatsi rajamine jääb kevadesse, kuna eeldab ka pinnase ettevalmistamist. Samuti tuleb määrata selle täpne asukoht, arvestades jõekaitseala.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare