Jääle minek on keelatud

0
281
Jääl liikumine on kevadiste ilmade saabudes muutnud eluohtlikuks. Foto: www.pexels.com

Päästeamet annab teada, et tänasest, 15. detsembrist kehtib üle kogu Eesti siseveekogude jääle mineku keeld. Keelu eesmärk on säästa inimelusid ja ennetada veeõnnetusi.

Päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Mikko Virkala selgitas, et eelmiste nädalate miinuskraadid tekitasid siseveekogudele esimese jää ja meelitasid ligi rohkesti uudishimulikke, nii lapsi kui ka täiskasvanuid. „Kui eelmise nädala lõpuks oli külm kasvatanud veekogudele kohati juba 10 cm paksuse jääkaane, siis paraku on sel nädalal oodata plusskraade. See tähendab, et niigi õhuke jää muutub väga hapraks ja jääle minek on eluohtlik,” ütles ta.

„Inimesed ei kipu teadvustama riske, mis kaasnevad jääle minekuga. Sageli sattuvad ohtlikesse olukordadesse nii lapsed kui ka täiskasvanud – lapsi meelitab jääle uudishimu ja elevus, täiskasvanuid sageli ahvatlus kalastada,” lisas Virkala ja kutsus lapsevanemaid üles hoidma lastel silma peal ning selgitama neile hapra jääga seonduvaid riske.

Jääaluse vee temperatuur on kõigest paar kraadi üle nulli. Nii külmas vees peab täiskasvanud inimene vastu maksimaalselt kümme minutit, laps kaotab sellise temperatuuriga vees teadvuse veelgi varem.

Meeles tuleb pidada, et ohutus algab igaühest endast ja selle alus on ettevaatlik käitumine. Inimeste suhtes, kes lähevad jääle keelust hoolimata, saab algatada väärteomenetluse.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare