9.4 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
UudisedLisaleht Rohelised Sõnumid: Romuringiga koguti Raplamaalt kümmekond autot

Lisaleht Rohelised Sõnumid: Romuringiga koguti Raplamaalt kümmekond autot

Tänavu korraldasid keskkonnaministeerium, Kuusakoski AS, Eesti Autolammutuste Liit ja BLRT Refonda juba kolmandat korda kampaaniat, mille jooksul said soovijad oma autoromusid tasuta ära anda.

Autoromu, millelt ei ole eemaldatud ohtlikke osi, liigitatakse ohtlike jäätmete hulka. Maha kallatud või põletatud mootoriõli võib põhjustada ohtu nii keskkonnale kui ka tervisele. Autoromust eemaldatakse käitlemise ajal 6 kuni 12 liitrit vedelikke (v.a kütus). Lisaks põhjustavad tõsist muret pliiakude vale käitlemine ning plasti põletamine. Seetõttu tuleb autoromu anda käitlemiseks ettenähtud kohta ehk keskkonnaluba omavale käitlejale.

Eestis koguti kokku 256 romu. Raplamaalt viidi ära üheksa. Keskkonnaministeeriumi avalike suhete peaspetsialist Kadri Kauksi ütles, et loomulikult võiks neid rohkem olla, aga selle tulemusega jäädi rahule. Mulluse aastaga võrreldes oli arv umbes sama. Siis viidi maakonnas ära kümme autoromu.

Kampaania jooksul said endast märku anda romude omanikud. Nii mõnigi kord tegid kampaania jooksul pöördumisi ka näiteks korteriühistud seoses lähedusse seisma jäänud teadmata omanikuga autoromuga. Seisvad autod võivad takistada nii lumelükkamist kui ka prügivedu. Sellisel juhul tuleb aga esmalt võtta ühendust kohaliku omavalitsusega, kes autoromu osas edasisi samme astub.

Kuusakoski viis Raplamaalt ära neli romu ja Eesti Autolammutuste Liit viis. Kuusakoski Rapla esinduses täpsustati, et tegelikult tuli neljandale ka viies romu juurde. Nende poole pöördusid vaid autode omanikud ja mitte omavalitsused. Kaks viidi ära Märjamaalt, kaks Raplast ja üks romu Juurust. Edasi liikusid need Tallinnasse.

Kuigi kampaania on mugav võimalus soovimatust romust vabaneda, paistavad sellest märksa innukamalt kinni haaravat suuremate asulate inimesed. Maapiirkonnas soovitakse oma romude eest siiski tasu saada ja seega ei olda nii varmad neid tasuta ära andma.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare