0.5 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
LisalehtKäsitöölane: Pühade ajal ei tohi teha tööd!

Käsitöölane: Pühade ajal ei tohi teha tööd!

Anne Ummalas

Kogu jõulude ajal ei tohi teha muid töid kui ainult pühadega seotud tegevused ja loomadega toimetamised. Eriti tähtsad olid toomapäev, jõululaupäev, vana-aastaõhtu.

Suured söögid tuleb valmis teha enne jõululaupäeva: hapud kapsad, kõik erinevat sorti vorstid, mis plaanis on, süldikeetmine, piparkoogitaignad, leivaküpsetamine jne. Jõulude aegu võib valmistada vaid toite, mis ei kannata seismist.

Keelatud olid kärarikkad tööd ja kindlasti ei tohtinud lõhkuda ega langetada puid. Naiste näputööd olid keelatud, kuna muidu ei edenenud lambakasvatus ning hundid ja ussid tulid maja ligi.

Toomapäeval (päikese uuestisünnipäeval / pööripäeval) on keelatud ketramine ja muud ringikäivad tööd, seda seostati päikese liikumisega ja sel päeval ei tohi päikest eksitada.

Ennustada ja mängida tohib aga ikka

Ennustamine on pigem vana-aastaõhtuks mõeldud lustlik meelelahutus, millel kunagi on olnud väga tõsine tagamõte: uueks, teadmata tulevikuks heade ennete saamine. Märgid, mida heaks või halvaks loeti, võivad olla aga vastuolulised ja eri piirkondades tähendada ka erinevaid asju. Kindlasti on ka täna ennustusi põnev ja lõbus korraldada ja siis loovalt läheneda märkide tõlgendamisele.

* Terad kanale või vorst koerale/kassile pandi ritta, iga hunnikuke kellegi neiu nimeline. Kelle nimeline hunnik looma poolt esimesena ära söödi, see sai esimesena mehele.

* Ahjus või pliidi all siluti tuhk siledaks. Uue aasta hommikul vaadati, kas tuhale on mingeid jälgi tekkinud. Jälgede tõlgendus on muidugi igas piirkonnas erinev olnud, ja tihti vastuoluline.

* Tinavalamine. Väga laialt levinud komme. Kellel ei ole valamiseks tina, see võib külma vette valada sulanud küünlavaha ja saadud vahakobarast lugeda välja oma järgmise aasta tegemisi ja juhtumisi, isikuid, kellega kohtud, või takistusi, mis teele tulla võivad.

* Vana aasta öösel pärast südaööd mindi õue hääli kuulama – lapsenutt tähendas lapse sündi peresse. Kilked ja naer pulmi, kirikukellad aga kuulutasid surma

* Ööseks sättis iga pereliige omale lauale ilusa kuhja soola. Sellele asetati tagurpidi kruus. Kelle hunnik hommikul oli laiali vajunud või sulanud, seda ootasid ees õnnetused.

Tänavusel haigusehirmuaastal on kindlasti vaja ka tervise eest hoolt kanda. Selleks mõned tarkused siia ka.

* Kõikide jõulutavade korralik täitmine tagas järgmise aasta hea tervise.

* Too allikalt selget vett, pane nõusse pussnuga ja hõbesõrmus. Selle veega peab kogu pere silmi pesema, siis on järgmisel aastal silmad ja meeled selged.

* Et kogu aasta terve olla, tehti Sõrves nõnda: kahe sülla pikkuse nööri külge seoti kolm kinga. See pandi ümber kaela. Nõnda tuli käia kolm tiiru ümber toa, siis oli tervis terveks aastaks kindlustatud.

* Veidi riskantsem komme Lääne-Nigulast: varasta külast vanu kaltse, nende kaltsude põletamisel tekkiv suits olla abiks haiguste vastu.

* Jüripäeval leitud hobuserauaga silita ja mulju kogu pere jalataldu, siis ei teki suvel jalgadele paiseid. Sõrve rahvas on seda kommet kasutanud nii, et hõõrusid jõuluõhtul jalgu vastu labidat, et suvel jalad terved püsiksid.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare