13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArvamusKui palju pead maksma tulumaksu pensioniraha väljavõtmisel?

Kui palju pead maksma tulumaksu pensioniraha väljavõtmisel?

Marthi Lepik, LHV kommunikatsioonispetsialist

II samba süsteemi eesmärk on panna kõrvale piisavalt raha pensionieas toimetulekuks, seepärast tuleks arvestada, et raha väljavõtmisega kaotad kohe 20% oma kogunenud pensionivarast.

Ehkki 1. jaanuaril 2021 jõustunud pensionireform loob inimestele palju uusi valikuid, millest kinni haarata, kujundavad need otsused sinu pensioniea elukvaliteedi. Seetõttu on väga oluline teha kaalutletud ja läbimõeldud valik ning kasutada kõiki riigi pakutavaid võimalusi, mis soodustavad pensioniks kogumist. Raha kogumise ja kasvatamise vaatenurgast on pensionireformi uutest võimalustest halvim valik kogutud raha II sambast väljavõtmine, eelkõige just 20% tulumaksukohustuse tõttu kogutud summalt.

Näiteks kui oled enda II sambasse kogunud 5000 eurot ja otsustad II sambast väljuda, annad sellest summast 1000 eurot kohe riigile ning kätte saad vaid 4000 eurot. 1000 euro kogumiseks II sambasse kulub keskmise palga juures aga peaaegu aasta. Arvestades suurt maksukulu, peab raha väljavõtmiseks olema inimesel väga hea põhjus. Vastasel juhul tehakse enda varalisele seisule pikaajaline karuteene, kuna kindlam tulevik ohverdatakse lühiajalise kasu nimel. Samuti tasub meeles pidada, et lisaks tulumaksule kaotab II sambast väljuja võimaluse 10 aasta jooksul II sambasse uuesti raha koguda, mis samuti suure tõenäosusega tuleviku pensioni vähendab. Kui sul on plaan hakata II sambast välja võetud raha ise investeerima, tuleb sul sama summani jõudmiseks, mis enne välja võtmist kogutud oli, saavutada juba 25% tootlus.

Investeerimishuvi korral on üheks alternatiiviks pensioni investeerimiskonto kasutamine, mis võimaldab samuti iseseisvat investeerimist, kuid pensioniraha jääb II samba süsteemi ja tulumaksu maksta ei tule.

Pensioniea saabudes maksuprotsent muutub
20% tulumaksukohustus kehtib vaid ajani, mil saabub sinu pensioniiga. Kogudes pensionieani ja võttes alles siis raha välja, tuleb maksta ainult 10% tulumaksu. Ilma tulumaksuta saad raha kätte aga juhul, kui sõlmid pensionieas kogutud raha kasutamiseks pika tähtajaga lepingu või eluaegse pensioni lepingu, mille järgi jaotatakse väljamaksed vähemalt su keskmiselt elada jäänud aastatele.

Kuigi valikuvabadus on alati teretulnud, on pensioniea elukvaliteedi seisukohast mõistlik jätkata kogumist II samba süsteemis, olgu see siis II samba fondide või pensioni investeerimiskonto kaudu. Pensionieas on lisaraha kindlasti vaja, kas praegu on tõesti vajadus veelgi suurem?

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare