-0.1 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArvamusKeskerakonna uskumatu metamorfoos

Keskerakonna uskumatu metamorfoos

Kolmapäeva, 13. jaanuari sündmused Eesti poliitikas jäävad meid saatma veel mõneks ajaks. Varahommikune peaministri tagasiastumine, valitsuse langemine, presidendi ettepanek Kaja Kallasele uue valitsuse moodustamiseks on vaid üks osa sündmustest ja tegelikult ka vastuolulistest teadetest, mis päeva jooksul saabusid.

Sündmused arenesid tundidega. Üks küsimus on õhus jätkuvalt – kuidas saab olla, et kui peaminister astub tagasi, sest tema erakonnale langes korruptsioonisüüdistus, on sama erakond 12 tundi hiljem uuesti sobilik koalitsiooniläbirääkimisteks.

Jälgides 13. jaanuari sündmusi meediaportaalide vahendusel, on mul silme ette kinnistunud üks pilt. Oli hommikune aeg. Delfi reporter küsis parlamendisaadiku Mart Helme kommentaari käimasolevatele sündmustele. Endale omasel üleoleval moel teatas ta, et konservatiivid jäävad võimule, ärge midagi muud lootkegi. Möödusid mõned tunnid ja see kommentaar osutus valeks. Tuli välja, et uut koalitsiooni plaanivad oravad koos keskerakondlastega. Mis toimub?

Meenutame, mis sel ja eelmisel päeval juhtus. Teisipäeval, 12. jaanuaril pidas kaitsepolitsei Porto Franco kinnisvaraarendusega seotud võimalikes korruptsioonikuritegudes kahtlustatavatena kinni viis inimest, kellest kolme nimed avalikustati – ettevõtja Hillar Teder, rahandusministri nõunik Kersti Kracht ja Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb. Selle tulemusena lahvatas poliitiline skandaal, mille esimese tulemina taganes peaminister Jüri Ratas oma ametist. Kui juba peaminister peab vajalikuks amet maha panna, siis võib eeldada, et see tähendab ka tema erakonna jaoks lahkumist koalitsioonist. Aga võta näpust.

Tõepoolest, võta näpust. Loetud tunnid hiljem ilmus Mailis Reps sama erakonna esindajana ajakirjanike ette ning teatas, et Keskerakond on valmis alustama Reformierakonnaga läbirääkimisi koalitsiooni moodustamiseks. Ei teagi täpselt öelda, kas asjad kulgesid sel päeval liiga kiiresti või olid need juba ette planeeritud.

Tähelepanuta ei saa jätta ka seda tõika, mis puudutab abielureferendumit. Kolmapäev, 13. jaanuar tõotas nii või naa tulla parlamendis tuline päev. Hääletusele pidi tulema abielureferendumi läbiviimine, mis oleks seniste koalitsioonihäältega tõenäoliselt heaks kiidetud. Varahommikused sündmused lõid aga kogu kaardipaki segamini. Kui hilja õhtul Toompeal hääletuseks läks, oli selge, et Keskerakonna saadikud seda eelnõud enam ei toeta. Koalitsioonileping neid enam millekski ei kohustanud. Andrei Korobeinik võttis kaks minutit vaheaega, Keskerakonna saadikud astusid suurest saalist välja ega plaaninudki hääletuse ajaks tagasi minna. Nüüd võib kindlalt väita, et seda referendumit (mis oli niivõrd oluline EKRE-le) ei tule.

Kokkuvõtvalt – korruptsioonikahtlustuse saab Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb, mille peale astub peaminister tagasi. Päeva peale saab selgeks, et uut koalitsiooni plaanivad kokku panna Reform ja Keskerakond. Naljakas mõelda, et 13. jaanuari tegelikud kaotajad olid EKRE ja Isamaa, kes mõlemad jäid ilma positsioonist koalitsioonis. Olgugi et skandaali keskmesse sattus nende koalitsioonipartner.

4 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
kesikust lahkuja
20. jaan. 2021 22:25

Sügav kaastunne koondatud kurjaatorile Rapla pangamajas.
Aknad jäidki pimedaks.
EKRE särab endiseltedasi.

Murelik
21. jaan. 2021 09:11

Just. Ja pärast nad küsivad, miks te meid ei armasta, miks te meid ei vali. Kuid EKRE on siin esindatud ja sellepärast teda ka teatakse ning valitakse. Nii lihtne see ongi.

kesikust lahkuja
21. jaan. 2021 11:35
Vasta  Murelik

Lisan veel seda, et uppuvalt laevalt erakonna keskusest on ka kõik rotid põgenenud. Telefonid ei vasta. See ongi siis keskerakonna austus oma maavalijate suhtes.
Huvitav, kas Pangamajja tuleb nüüd EKRE?
Oleks ammu aeg moodustada EESTI KONSERVATIIVNE KESKERAKOND ja asuda ainuvalitsema!
Kesikud jookseksid mõnuga üle, sest 100 eurone petulaul ei unune iial! Lihtsalt lollitati rahvast. Aeg on muutusteks küps.

Kurvakuju
21. jaan. 2021 15:11

Pole see erakond pärast valimisi midagi head teinud, vaid virisenud.