-2.8 C
Rapla
Reede, 1 dets. 2023
LisalehtKäsitöölane: Tubakakotid meeste vöödel

Käsitöölane: Tubakakotid meeste vöödel

Anne Ummalas

Maailma vanim piip on leitud Ameerikast ja see on 3500 aastat vana. See on paekivist voolitud piip, millel veel siiani vanu tõrvaosakesi leida.
Tubakas ja suitsetamine ongi, muude toredate asjade kõrval, tulnud meile Ameerikast koos Kolumbuse avastusretkedega. Erinevalt paljudest muudest Ameerika kingitustest on tubakas ja selle tarbimine muutunud aga rahvale tervist kahjustavaks kiusatuseks. Seda teame tänapäeval.
Alguses olid aga uskumused hoopis teised. Usuti isegi tubaka tervistavat mõju ja paljud tohtridki soovitasid tubakasuitsu tõmmata. Abi pidi see tooma hingamisteede ja nahahaiguste puhul, leevendas hamba-, pea- ja menstruatsioonivalu, abi sai puhituse ja paljude muude haiguste puhul. Kohati on tubaka suitsetamist peetud lausa imerohuks.
Paljud teised arvamused on aga olnud vastupidised – halb on tubaka paganlik päritolu, mis seadis ohtu moraali ja inimese tervise.
Piibutõmbamise juures oluline asi on ka kotike, milles tubakalehepuru kaasas kanda saaks.
Need kotid olid tihti naiste või pruutide valmistatud ja armastatule kingituse vääriliselt värvikirevad ja hoolikalt valmistatud. Tubakakott võis aga olla ka nahast, tihti härja või jäära munandikotinahast, omades nii juba ümarat, sobilikku kuju.

Tekstiilkottide puhul oli kasutusel 2 põhilist lõiketüüpi:
a) kotil on ümarapõhjaline esi- ja tagaosa, mis õmmeldi sirge kangariba külge, see jäi koti külgedeks,
b) kotikeha on ühest kangaribast (30 cm lai, 20 cm pikk), mis alumisest servast kroogiti pisikese ringse põhja külge.

Nahast kottide puhul on kasutusel olnud lõõtsaga lõige, millel kaunistusena pressitud ornamendid või helmestikandiga tekstiiliosa.
Tubakakottide ülemises servas on sitsikangast kanal või väikeste nööpaukude rida, kus sees jookseb pael, millega kotisuu kinni tõmmati. Kotisuu pidi olema üsna lai, et tubakapuru mugavalt kotist kätte saada.
Kottide kõrgused ulatuvad 16-27 cm ja laiused ülalt 22-30 cm-ni.
Tekstiilkottide materjal oli tavapäraselt ostukangast, näidates jällegi pere jõukust ja uhkust. Kasutatud on kirjusid ja ühevärvilisi puuvillaseid sitsist ja sametist ning siidist kangaid. Kotid on linase või puuvillase voodriga. Tubakakotte on kaunistatud lõngast tuttide, siksakpaelte, keerutatud paelte ja helmestega.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused