0.5 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
LisalehtPõhjakotkas: Oled sa valmis, kui katkevad elutähtsad teenused?

Põhjakotkas: Oled sa valmis, kui katkevad elutähtsad teenused?

Nele Pernits

Mis saab siis, kui elekter nädal aega ära on, pole ilmselt küsimus, millele vähegi tihedamalt asustatud kohas elav Eesti inimene kuigi sageli mõtleks. „Kas ma saan hakkama, kui vett ei ole või kui ma oma kodust mitmeid päevi välja ei saa? Mida teha, kui tekib tulekahju, kuidas anda erinevate õnnetuste korral esmaabi ja kas minu kodu on turvaline?“

Kõigile neile ja veel väga paljudele küsimustele annab vastuse Naiskodukaitse loodud mobiilirakendus „Ole valmis!“, mis on saadaval lisaks eesti keelele ka inglise ja vene keeles.

Ootamatuste eest ei ole keegi meist kaitstud ning iial ei tea, kus oht varitseda võib. Naiskodukaitse on alati hea seisnud selle eest, et tema liikmed oleksid teadlikud ja oskajad ning ei kaotaks ohuolukorras pead. Naiskodukaitse liikmeid koolitatakse nii ohutushoiu kui ka esmaabi alal, lisaks on nii naiskodukaitsjatel endil kui ka kõigil tavakodanikel võimalus ootamatuks kriisiolukorraks või väiksemaks õnnetuseks valmis olla, laadides oma nutitelefoni mobiiliäpi „Ole valmis!“. Äpi saab alla laadida kas Play poest või AppStore’ist ning äppi saab hiljem kasutada ka siis, kui internetti juhtumisi pole.

Mobiiliäpi teemad on jagatud neljaks. Esiteks leiab sealt väga palju juhiseid selle kohta, kuidas käituda erinevate ohuolukordade puhul ning kuidas anda endast parim, et välditavaid õnnetusi sinuga ja sinu kodus ei juhtuks. Näiteks on kergesti leitavad tule-, gaasi- ja veeohutusjuhised ning samuti õpetused, kuidas toimida, kui õnnetus on siiski juhtunud. Kui ilmateenistus annab tormihoiatuse, saab äpist üle vaadata, mida teha tormiks valmistudes ja tormi ajal, kuidas kaitsta ennast ja lähedasi.

Lisaks paljudele tegevusjuhistele on äpis ära toodud ka kõikvõimalikud telefoninumbrid, kust võib erinevatel puhkudel abi saada ning „Ole valmis!“ äpp võimaldab neile numbritele ka otse äpist helistada. Tõsi, kõik need numbrid on ka väga paljudel erinevatel kodulehtedel olemas, aga kellel on siis kiirel ja äreval ajal aega mööda kodulehti surfata ja otsida, kust vajaliku numbri kätte saab.

Kolmas suur osa äpist koosneb erinevatest soovituslikest nimekirjadest, mis võiks kodus olemas olla näiteks selleks, et vähemalt nädal aega ilma kodust väljumata hakkama saada. Praegune kriis on näidanud, et koduste varude täiendamine võib olla kohati raskendatud või võimatu.

Kas sina näiteks tead, mida ja kui palju võiks olla pere 7 päeva toiduvarudes? Kus ja kuidas seda toitu säilitada? Mida võtta kaasa, kui olete sunnitud oma kodust evakueeruma? Mis kuulub ellujäämispakikesse ja millised n-ö päästevahendid võiks olla autos? Oma äpis saab ära märkida, millised varud sul juba olemas on ning püüelda selle poole, et iga vajaliku asja juurde tekiks lõpuks linnuke. Ka seda, miks peaks kodus olema patareidel töötav raadio või hulk prügikotte ja teipi, saab äpist teada.

Neljanda osa äpist moodustab küberhügieeni alusõppe moodul, mida läbides saad paremad teadmised, kuidas ennast kaitsta küberruumist lähtuvate ohtude ja rünnakute eest.

Kuigi tundub, et äpp juba annabki juhised kõikideks võimalikeks kriisiolukordadeks, arendatakse seda pidevalt edasi ning midagi kasulikku tekib rakendusse alatasa juurde.

Tänaseks päevaks* on „Ole valmis!“ äpp enam kui 37 000-s Eesti nutiseadmes. Loomulikult on hea telefon välja võtta ja naiskodukaitsjate äpp lahti teha siis, kui mõni ootamatu olukord käes on ja ei tea, mida teha. Aga veel parem on, kui sa tutvud äpiga juba varem ning valmistad ennast ette kõigeks, mis juhtuda võib. Ole valmis!

* Allalaadimiste statistika 2020. a detsembri keskpaiga seisuga.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare