2.2 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
ArtikkelTaktikalise suuna abipolitseinik on valmis kiiresti reageerima

Taktikalise suuna abipolitseinik on valmis kiiresti reageerima

Möödunud sügisel alustas Lääne prefektuuris taktikalise suunaga abipolitseinike rühm. Esimesed liikmed liitusid rühmaga novembris. Mida taktikalise suuna abipolitseinik teeb ja kellele selline suund huvi võiks pakkuda, sellest rääkisid taktikaliste abipolitseinike rühma juht Rauno Lensment, Rapla patrullijuht ja Rapla abipolitseinike rühma juht Margus Kaldma ning rühmaga liitunud Helina Kadak.

Sarnased rühmad moodustati juba varem Lõuna ja Põhja prefektuuris. Möödunud sügisel alustati protsessi ka Lääne prefektuuris. Esialgu on eesmärk moodustada üks 35-liikmeline taktikalise suunaga abipolitsenike rühm. Praegu ongi käsil rühma moodustamine ja liikmete otsimine.

Mille poolest taktikaline abipolitseinik tavalisest erineb? Lensment ütles, et erinevus ei ole tegelikult suur. Abipolitseinike tavapärased ülesanded on enamasti avaliku korra tagamine koos politseiga ning ennetustegevuses osalemine. Taktikalise suuna abipolitseinikud tegelevad aga lisaks ka massiohje ja suursündmuste turvalisuse tagamisega. Seda mitte siis piltlikult öeldes piletikassas viibimisega, vaid juhtudel, kus olukord võib kontrolli alt väljuda. Rühm tagab koostöös politseiga rahvaüritustel korda. Ühe võimaliku olukorra näitena toob Lensment välja jalgpalliüritused.

Tavalisest abipolitseinikust eristab taktikalise suuna abipolitseinikke ka nende ettevalmistus, mis on pisut põhjalikum. Neil on rohkem treeninguid ja nad saavad põhjalikuma vaimse ja füüsilise ettevalmistuse kõikvõimalikes olukordades toimetulemiseks.

Erinevalt tavalisest abipolitseinikust saavad nad väljaõppe, kuidas kiivri ja kilbiga tänavatel massirahutusi maha suruda. Iga taktikalise suuna abipolitseinik läbib koos politseiga viiepäevase massiohje kursuse, mis on paras väljakutse.

Peamiseks eelduseks rühmaga liitumisel on mõistagi sisemine soov panustada. Sellele lisaks peab kandidaadil olema ka keskharidus, hea pingetaluvus ning füüsiline vorm. Ta ei saa olla varem karistatud. Mõistagi peab ta olema valmis lühikese etteteatamisega kiiresti reageerima.

Margus Kaldma nimetab taktikalise suuna abipolitseinikke ka poolenisti kiirreageerijateks. Ta ütleb, et huvi taktikalise suuna vastu on tuntud, kuid innustab inimesi sellest võimalusest veelgi rohkem kinni haarama. Ta leiab, et head eeldused võiksid olla inimestel, kes on varem tegelenud näiteks võitluskunstide või spordialadega, milles on enesekaitse elemente. Ta lisas, et eriti kuluksid rühma ära mehed oma füüsilise tugevuse tõttu. Mis loomulikult ei tähenda, et rühm ei oleks avatud naistele, kellele see võimalus huvi pakub.

Rühmaga saavad liituda abipolitseinikud, kuid võetakse vastu ka nii-öelda puhta lehe pealt tulijaid. Esmalt kutsutakse huvilised vestlusele, et hinnata nende sobivust. Veel tuleb kandidaatidel läbida kahenädalane abipolitseiniku õppemoodul. Suur osa õppest toimub praegusel ajal internetis, kuid selle sees on ka kaks päeva kontakttunde. Samuti tuleb kandidaadil läbida füüsilised katsed, kus hinnatakse tema vormi istessetõusude, kätekõverduste ja jooksu abil. Ka füüsilised katsed on taktikalise suuna abipolitseinikule pisut karmimad kui tavalisele abipolitseinikule.

Möödunud sügisel liitus taktikalise suunaga abipolitseinike rühmaga Helina Kadak. Ta alustas nii-öelda puhta lehena ja varasemat abipolitseiniku kogemust ei tal ei olnud. Rühmaga liitus ta soovist panustada ühiskonna turvalisusesse. Samuti otsis ta uusi väljakutseid ja põnevust tavaellu. Seni on tema kogemused olnud väga positiivsed, koolitused on huvitavad ja motiveerivad ning eneseareng garanteeritud.

Ta ise leiab, et peamiselt ongi taktikalise suunaga abipolitseinike rühmaga liitujal vaja pealehakkamist ja tahtmist. Kui tegevused meeldivad ja huvi pakuvad, pole kahju neid ka oma vabast ajast teha. Lensment tõi samuti välja, et taktikalise suuna abipolitseinikuks sobivad need inimesed, kellel on rohkem aega ja soovi seda siseturvalisusesse panustada.

Loodud rühm pole pidanud praeguseks omandatud teadmisi ja oskusi veel praktikasse rakendama. Lensment loodab, et see ka jääb nii, kuid lisab, et vajadusel ollakse valmis reageerima, sest selleks ju treenitaksegi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare