-0.6 C
Rapla
Teisipäev, 19 märts 2024
LisalehtKäsitöölane: Kingsepa kõige väärtuslikum töövahend on vana Singer

Käsitöölane: Kingsepa kõige väärtuslikum töövahend on vana Singer

Üks eriline vana Singeri õmblusmasin on kasutuses Rapla kingsepal Maiu Piirimetsal. Paljud ta töökoja kliendid käivad seda masinat imetlemas. Täpset masina tausta aga Piirimets ise ei teagi.

Ta teab vaid seda, et omal ajal, kui sõduritele palka maksta ei olnud, anti neile tasuks Singeri masinaid. Kuid milline täpsemalt selle masina ajalugu on olnud, teada pole. Teoorias peaks saama masinal oleva koodi järgi selle täpsemat ajalugu uurida, kuid Piirimets sõnas, et ta on küll proovinud seda teha, kuid ju ei ole õiget kohta internetist üles leidnud.

Selliseid kingseppade jaoks mõeldud õmblusmasinaid otsitakse Piirimetsa sõnul lausa tikutulega taga, kuna need on nii töökindlad. “See on uskumatu, mida ma olen sellega parandanud, näiteks suuri kalameeste kohvreid. Masin ragiseb küll käes, kuid teeb töö ära,” sõnas Piirimets.

Piirimets sai endale selle õmblusmasina siis, kui ta tegi oma firma Maipi OÜ ja eks temagi otsis sellist masinat tükk aega taga. Õnneks see inimene, kes teda kingsepaametiks välja õpetas, likvideeris parasjagu üht töökoda ja nii õnnestus tal see Singer soetada.

Ka Toivo Tunnel on masinat hooldustööde käigus uudistamas käinud ja mõelnud, et see on sedasorti põnev masin, mida ta tahaks endalegi koju soetada.

“Ilma selle masinata võiks ma oma ettevõtte uksed kinni panna. Uuemaid selliseid on ka, kuid need ei ole nii töökindlad,” sõnas Piirimets. Näiteks käis tema juures noormees, kes disainis Nublule botaseid ja Piirimets õmbles oma masinaga neile detailid peale. Disainer rääkis, et oli ka endale sellise uuema masina koju hankinud, et saaks niimoodi jalanõu sisse pugeda ja õmmelda, kuid reaalsus on see, et tolle uuega ei ole tegelikult midagi peale hakata.

Õnneks leidub ettevõtteid, mille kaudu õnnestub ka sellisele vanaaja Singerile nõelu ja niidipoole tellida.

Õmmelda saab sellel masinal nii jala kui ka käega. Mõni õmblus lihtsalt nõuab aeglaselt ja rahulikult vändaga õmblemist. Alguses õmbleski Piirimets kõik saapalukud rahulikult käega vändates, nüüd aga on oskusi rohkem ja saab ka kiiremini, jalaga sõtkudes töö tehtud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare