-2.8 C
Rapla
Neljapäev, 9 mai 2024
ArtikkelTalisuplejad tähistasid vabariigi aastapäeva jäävees

Talisuplejad tähistasid vabariigi aastapäeva jäävees

Tänavusel talvel sai Raplas tõelise hoo sisse talisuplus. Vesiroosi ujumiskohas oli jäässe raiutud auk, kus sai end kargesse vette kasta. Ja kui külm jäätas augu kinni, võeti kirves kaasa ja raiuti sinna uus auk.

Rapla talisuplejad tähistasid sealsamas ka vabariigi aastapäeva. 24. veebruaril oli kohale tulnud 14 talisuplejat. Raplamaa Sõnumid rääkis talisuplemisest kahe entusiasti ja eestvedaja, Kadi Apri ja Eveli Truiaga.

Talisuplusega on Rapla kandis tegeletud varemgi, kuid tänavune (nüüdseks juba möödunud?) talv andis selle ala populaarsusele tõelise tõuke. “Üksikuid harrastajaid on olnud ikka varem ka, aga eelmisest aastast on neid väga palju lisandunud ja seda kogu Eestis. Vaevalt on praegu inimest, kes ei teaks ühtegi talisupluse harrastajat,” rääkis Apri.

Rapla inimeste põhiline supluskoht on Vesiroosi tiikide juures. Need, kes elavad kaugemal, on leidnud omale ka kodulähedasemad paigad. Käiakse palju näiteks ümbruskonna rabades – miks mitte ühendada suplus mõnusa matkaga.

Vabariigi aastapäev

Ühine talisuplus võeti suurelt ette 24. veebruaril. Eks ikka selleks, et tähistada vabariigi aastapäeva. Juba varem liikus ringi mõtteid, et võiks korraldada mõne suurema ühissupluse ja kõik entusiastid kokku kutsuda. 24. veebruar sobis hästi. Samal päeval ujuti peaaegu igas Eestimaa nurgas kodumaa sünnipäeva puhul. See on olnud talisuplejatel juba pikem traditsioon.

Jäävees veedeti seekord 103 sekundit, sest just nii vanaks Eesti riik sai. “Suplejaid tuli kokku 14. Kuna see oli meie esimene ühisüritus, suuremat organiseerimist tegelikult ei olnud. Samas oli meil kõik olemas, kiluvõileivad ja soe tee, isegi sinise vaiba rullisime maha. Tähtpäevale omaselt olid kaasas mõned rahvuslipud, rahvusvärvides mütsid ja muu selline sümboolika. Ja kõige tähtsam on emotsioon, halva tujuga ei läinud keegi koju,” rääkisid Apri ja Truia.

Et info omavahel kiiremini leviks, on Rapla talisuplejad loonud Facebooki grupi. Selle ümber on tekkinud kogukond, kes jäävees käivad. Lihtne näide – kui keegi on käinud ujumas ja kirvega augu valmis raiunud, saab grupis märku anda, et kiiresti reageerijad jõuaks ka end vette kasta, enne kui auk uuesti ära jäätub.

Liikmeid on grupis hetkel 170 ringis ning nendest aktiivseid suplejaid võiks arvata umbes kakskümmend inimest. “Grupi eesmärk oli koondada suplejad just info vahetamiseks ja ka ujumiskaaslaste leidmiseks, see eesmärk on täiesti saavutatud. Eriti just külmal ajal oli hea teada, kui keegi on käinud äsja suplemas. See tähendas, et jääauk on vaba ja pole vaja endal kirvest kaasa võtta. Võib öelda, et meie kogukond on nii aktiivne, et suutsime päeva jooksul ikka jääaugu vabana hoida, suplejaid käis tihedalt,” sõnas Apri.

Talisuplus sai läbi?

Kadi Apri ja Eveli Truia ütlesid mõlemad, et nad ei ole kumbki igapäevased talisuplejad, kuid paar-kolm korda nädalas tuleb ära. Nad ütlesid, et see on piisavalt regulaarne, et kehal tekiks harjumus. Vees ollakse järjest üks kuni kolm minutit. “Pikemalt vees viibimisel jääb efekt samaks, selles suhtes ei ole vaja üle pingutada. Eesmärk ei ole rekordite purustamine, asja tuleb ikka mõnuga teha ja kõige tähtsam on kuulata oma keha,” ütles Truia.

Palju on räägitud sellest, kui kasulik on jäises vees enda karastamine. Lisaks jääaugus käimisele on sel talvel inimesed leidnud enda jaoks ka näiteks paljajalu lumes käimise või siis lumevannide võtmise. Samasse kategooriasse võib paigutada ka külma duši all käimise.

Apri ütles, et talisuplus ei ole kellelegi kohustus, vaid võimalus. Need, kes jäises vees on käinud, teavad rääkida, kui hea enesetunde see annab ning aitab inimesel püsida terve. Teisest küljest tuleb end kurssi viia ka riskidega ning olla teadlik võimalikest vastunäidustustest. Kindlasti tuleks algajal talisuplejal teha esimesed katsetused koos kogenud kaaslasega, kes oskab juhendada hingamist ja on ühtlasi moraalseks toeks.

Nüüd on mõne päeva jooksul olnud väljas plusskraadid. Kas see tähendab, et talisupluse hooaeg on selleks korraks ühel pool? Apri ja Truia ütlesid, et läbi ei ole see kindlasti. Pigem läheb see üle kevadiseks suplushooajaks. Veel aprillis on vee temperatuur madal ning seeläbi karastava efektiga. Ja loomulikult ei takista suplemas käimist see, kui vesi aina soojemaks läheb. Igasugune veeprotseduur võib teha ihule head, ka soojemas vees. Juba mõeldakse järgmise hooaja peale. Kadi Apri ütles, et uut talisuplushooaega on õige alustada juba sügisel, et keha saaks järk-järgult külma veega harjuda.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare