7.2 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
UudisedJää on rabe ja minek sellele keelatud

Jää on rabe ja minek sellele keelatud

Soojemad ilmad on kaasa toonud rabeda jää ja suurenenud veeõnnetuste väljakutsete arvu. Seega on alates tänasest siseveekogude jääle minek keelatud kõikides Lääne päästekeskuse regiooni maakondades, ehk Pärnu-, Saare-, Hiiu-, Lääne-, Järva- ja Raplamaal.

Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Tarmo Voltein toob välja, et päästjad, kes käivad jää paksust mõõtmas, ütlevad, et jääolud muutuvad halvemaks iga tunniga. „Kui hommikul olekski võimalik veel jääle kalale minna, siis kevadine päike muudab tagasituleku juba ohtlikuks, kuna kalda ääred on lahti sulanud,“ nentis Voltein.

Päästjad teostavad lähinädalatel kontrolli jääle mineku keelu järgimise osas ning annavad vajadusel inimestele korralduse ohtlikult jäält lahkumiseks. „Inimesed ei kipu teadvustama riske, mis kaasnevad jääle minekuga. Sageli satuvad õhukesel jääl ohtlikesse olukordadesse just kirglikud kalamehed, kes hoolimata juba peaaegu olematule jääle ikkagi kalastama kipuvad,“ ütles Tarmo Voltein. Jääaluse vee temperatuur on kõigest paar kraadi üle nulli. Nii külmas vees peab täiskasvanud inimene vastu maksimaalselt kümme minutit, laps kaotab sellise temperatuuriga vees teadvuse veelgi varem.  „Meeles tuleb pidada, et ohutus algab igaühest endast ja selle aluseks on ettevaatlik käitumine,“ lisas Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juhataja.  Inimeste suhtes, kes lähevad jääle keelust hoolimata, saab algatada väärteomenetluse.

Päästeamet kontrollib jääolusid üle kogu Eesti ning arvestades jääolusid riigi erinevates paikades, kehtestatakse piirkondlikud jääle mineku keelud. Kui jääolud muutuvad ohtlikuks üle kogu Eesti, kehtestatakse üleriigiline jääle mineku keeld.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare