-2.8 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
ArtikkelKoroona-Eri: Heiki Hepner: „Veel viimane pingutus ja me saame kriisi seljatatud.”

Koroona-Eri: Heiki Hepner: „Veel viimane pingutus ja me saame kriisi seljatatud.”

„Olukord on ilma ilustamata väga kriitiline,” kirjeldab koroonaviirusest tulenevat seisu Raplamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Heiki Hepner. Ta toob välja, et isegi kui me saame täna nakatunute arvu kasvu pidama, kulub vähemalt kaks nädalat, enne kui see haigla seinte vahel kajastub. Sisuliselt on meditsiini valdkonnal selg vastu seina.

„Täna ei ole aeg süüdlasi otsida. Seda, mida oleks võinud paremini teha, saame rahulikult arutada siis, kui kriis on möödas. Täna on kindlasti aeg otsustada ja kriisi lahendamisega tegeleda.”

Kriisi lahendamisel on Hepneri silmis kaks osapoolt – valitsus ja iga inimene. „Valitsus võiks olla efektiivsem ja julgem,” ütleb Hepner. Ta tahaks näha, et riigis taas eriolukord välja kuulutataks. See annaks valitsusele tööriistu juurde ja aitaks korrastada vastutusahelat. Samamoodi oleks sel oluline tähendus ühiskonna jaoks. Hepner usub, et see kutsuks korrale neid, kes praegu reeglite vastu protestivad.

Nii jõuame kriisi lahendamise teise osapooleni. Lahendus on iga inimese kätes. Seda kehtestatud reeglite jälgimise, maski kandmise, distantsi hoidmise ja kogunemiste vältimise kaudu. Selge on ka see, et on omajagu neid, kes mistahes põhjustel reegleid ignoreerivad. Hepner tõdeb, et inimesed on viirusega harjuma hakanud. Aasta tagasi märtsi lõpus suri koroonaviiruse tõttu esimene inimene. Seda infot kajastati kõikjal. „See oli teatud mõttes üleriigiline šokk,” meenutab Hepner. „Täna sureb kümme inimest päevas. Ühel päeval suri 15 inimest ja me võtame seda normaalsusena.” Inimesed on muutunud ükskõikseks ja see on suhtumine, mis Hepnerit häirib. „See selgelt takistab meil kriisi seljatamist.”

Ka Hepner tõdeb, et vaktsineerimine võiks sujuvam olla ning loodab, et vaktsiinikogused tulevikus suurenevad. „Me oleme esimese sammu astunud,” ütleb ta. Sarnasest riiklikust kokkukukkumisest, nagu eelmine aasta Itaalias näha võis, on meid Hepneri sõnul päästnud just nimelt tervishoiutöötajate vaktsineerimine.

Ta usub, et targa ühiskonnana jõuame suveks punkti, kus vähemalt 70% elanikkonnast on vaktsineeritud. Sealt ka tema üleskutse veel natuke vastu pidada ja reegleid järgida. „Veel viimane pingutus ja me saame selle kriisi seljatatud,” kutsub Hepner inimesi üles. „Järgmisesse sügisesse minnes ei ole olukord enam nii trööstitu.”

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare