6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
LisalehtKokkuvõte Rapla maakondliku kriisikomisjoni koosolekust

Kokkuvõte Rapla maakondliku kriisikomisjoni koosolekust

Meelis Välis, Raplamaa kriisikomisjoni esimees

Kolmapäeval, 10. märtsil toimus korraline maakondliku kriisikomisjoni koosolek. Terviseameti Rapla inspektor Ellen Villig selgitas, et 10. märtsil oli Raplamaal 45 haigestumist, mida on erakordselt palju. Märtsis on maakonnas registreeritud juba 202 haigusjuhtu. Paljud haigestumised tulevad hooletusest, näiteks sellest, et tööl ollakse küll hajutatud, kuid lõunavaheajal saadakse ikka kokku ja suheldakse.

Villig lisas, et märtsikuus on vaktsiinide dooside saabumine suurenenud. Vaktsiinidest on silmnähtav abi – haigestuvad need, keda ei ole vaktsineeritud. Ellen Villig rõhutas, et kui inimesed saavad kutse, siis palutakse kindlasti minna vaktsineerima. Hooldekodudes on vaktsineeritud 80%, aga on ka keeldumisi.

Raplamaa Haigla juhataja Pille Mukk selgitas, et Rapla haigla on pidanud oma voodikohad Covidi patsientidele loovutama. Haigete jaotus tänase haiglate voodihõive juures on vastavalt profiilile. Rapla haigla töötajad on vaktsineeritud. See puudutab kõiki arste, õdede protsent on 80.

Vaktsineerimist juhivad Eestis 3 asutust: Terviseamet, Sotsiaalministeerium ja Haigekassa. Vaktsineerimist alustati tervishoiutöötajatest, seejärel hooldekodud, hoolduspatsiendid, hambaarstid ja apteekrid. Järgmised sihtgrupid, keda haigla vaktsineeris riigi ülesandel, olid üldhariduskoolide töötajad, lasteaedade töötajad, sotsiaaltöötajad ning omaste hooldajad. Perearstid hakkasid vaktsineerima 70+ ja 80+, samuti 70+ krooniliste haigustega inimesi. Teated saadetakse portaali eesti.ee kaudu. Järgmisena hakatakse kutsuma vaktsineerima 65-69-aastaseid. Järgmises etapis saavad riskirühmad ennast registreerida digiregistratuuris.

Politsei- ja Piirivalveameti Rapla politseijaoskonna juhi Janno Ruusi sõnul jätkab politsei piirangute kontrollimist, muuhulgas kontrollitakse kaubanduskeskusi ja ka muid avalikke siseruume. Seoses uute piirangutega pööratakse rohkem tähelepanu spordisaale puudutavatele piirangutele. Vaadatakse, et siseruumides oleksid olemas desinfitseerimisvahendid, et inimesed peaksid kinni 2+2 reeglist ja kannaksid siseruumides maske. Politseinikud suhtlevad kontrollimise käigus ka ettevõtjate, töötajate ja turvameestega.

Eelmisel nädalal kontrolliti kaubandust üle 130 korra. Senised külastused poodides ja toitlustuskohtades on näidanud, et nii hajutamise kui ka 2+2 nõuded on üldjuhul olnud täidetud. On tänuväärne, et paljud ettevõtted jagavad ka ise infot, mis tuletavad inimestele kehtestatud piiranguid meelde. Politsei kontrollib muuhulgas isolatsiooninõude täitmist, helistatakse inimestele ja Terviseameti palvel läheb politsei ka vajadusel inimese koju, et tema seal viibimises veenduda. Praegu on oluline piirangutest kinni pidada ja kontakte vähendada, sest viiruse levik on väga laialdane ja haigestuda võib igal pool.

Päästeameti Rapla päästepiirkonna juhi Tanel Vahteri sõnul alustati Raplamaal päästetöötajate vaktsineerimisega 26. veebruaril (sh vabatahtlikud päästjad). Ühe süstiga on vaktsineeritud 71% koosseisust. Vabatahtlikest soovis vaktsineerimist ca 60%. Päästeamet teeb bürootasandil maksimaalselt kaugtööd, täidetakse kõiki põhiülesandeid. Kodunõustamisi tehakse vaid elanike sooviavalduse, KOV-i või muu koostööpartneri info peale.

Kaitseliidu Rapla maleva pealik major Valjo Tooming selgitas, et Vabariigi Valitsuse kehtestatud piirangud ei laiene riigi sõjalise kaitsega seotud tegevustele, seega Kaitseliidus üritatakse teha piiranguid järgides väljaõpet niipalju, kui olud lubavad.

Seoses viirusesse nakatumise suurenemisega on omavalitsused pidanud rakendama karmimaid meetmeid. Otsus puudutab koole, kultuuri- ja spordiasutusi, lasteaedu, raamatukogusid, vallavalitsuse kontoreid, hooldekodusid, huvitegevust jm.

Arutati, et ROL-i juhatus peaks tegema tulenevalt kriisikomisjoni seisukohast ettepaneku kuulutada riigis välja eriolukord. Senised piirangud ei ole pidurdanud haigestunute, haiglaravi vajajate ja erakorralist abi vajavate haigete arvu kasvu. Lisaks kehtestatud piirangutele palume tõsiselt kaaluda erapidude jms kogunemiste piirangute kehtestamist. Samuti turismi eesmärgil reisimise piiramist, et pidurdada suurema nakkusvõimega viirusetüvede riiki sissetoomist.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare