-0.1 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
UudisedSõbessoo järve tabas nimevahetus?

Sõbessoo järve tabas nimevahetus?

Nimevahetuskampaania on jõudnud Jalase külla Rapla vallas. Nimelt on külasse hiljuti paigaldatud suunaviitadel Sõbessoo järv saanud uueks nimeks Jalase järv.

„Sellise tembuga ei saanud hakkama isegi vene okupatsioon, tema salajastel topograafilistel kaartidel jäeti Sõbessoo nimi muutmata,” ütles Jalase küla elanik Madis Villand. Ta meenutas, et tavaliselt on kohanimed ühed viimased, mis rahva keelest ja meelest kaovad. Seda arusaamatum on praegune nimevahetus. Villand leiab, et vanade nimede muutmine on sarnane pärandkultuuri hävitamisega. „Miks hävitada olemasolevaid vanu ja põliseid kohanimesid, see ju ka liigirikkus,” küsis ta.

Suunaviidad paigaldas Jalase külla RMK. „Etteruttavalt ütlen, et sellel järvel ongi mitu nime ja rahvas tunnebki neid mitmeti: Sõbessoo järv ja Jalase järv. Laiemalt on tegemist Jalase maastikukaitsealaga ning siit ka Jalase järve nimetus. Lähipiirkonna rahvale on selgem Sõbessoo raba ja siit ka selgem rabas asuvat järve nimetada Sõbessoo järveks. Mõlemad lähenemised on igati loogilised ja arusaadavad ja õiged,” selgitas RMK külastuskorraldusosakonna Lääne-Eesti piirkonna külastusala juht Daniel Juhhov.

Ta lisas, et ka RMK on oma materjalides viidanud järvele mitme nimega, ja tõi välja Jalase loodusraja kirjelduses oleva lause: „Laudrada kulgeb Sõbesoo sihtkaitsevööndis ja juhatab huvilise Sõbessoo ehk Jalase järve äärde.” Samuti on EELIS-e (Eesti Looduse Infosüsteemi) infolehel viide järve mõlemale nimele: „Laugastealast lõuna poole jääb Sõbessoo järv (mõnikord nimetatakse ka Jalase järveks).“

Konkreetsest viidast rääkides ütles Juhhov, et RMK objekt on Jalase loodusrada ja viit Jalase järvele on lisaviit. Selle paigaldamisega tuldi vastu Jalase küla elanikele, sest täiendava viida eesmärk oli juhatada järve juurde saabujaid Jalase loodusraja kaudu ja mitte üle eramaade.

Probleem on tekkinud sellest, et Google’i süsteemis on järve nimi Jalase järv (mitte Sõbessoo järv). Nime sisestamisel antakse tulemuseks asukohaviide otse keset järve. „Kui nutirakendused ja navigaatorid hakkavad inimesi selle kaudu järve äärde juhatama, siis sõidetakse otse raba serva üle eramaade ja üle heinamaade. Selle mure lahendamiseks paigaldasimegi vajalikesse sõlmpunktidesse antud viidad,” ütles Juhhov.

„Lisaviitade koguse ja vajaduse rääkisime läbi kogukonnaga ning paigaldamisel oli ka külast inimene juures, kellega koos viidapostidele sobivad kohad leiti. Viidal olev Jalase järve nimetuski oli kohalike ettepanek,” selgitas Juhhov. Ta toonitas, et külasse Jalase järve nimeliste viitade paigaldamine oli kohaliku initsiatiivi tulemus.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare