14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
UudisedMärjamaal tuleb valvelasteaia eest nüüdsest maksta kohatasu

Märjamaal tuleb valvelasteaia eest nüüdsest maksta kohatasu

Valvelasteaia kasutamise taotluse esitanud vanemad hakkavad sellest suvest maksma teenuse eest kohatasu.

Äsja vastu võetud uue eelnõu põhjenduses on öeldud, et vajadus tekkis tulenevalt lasteaedade kogemusest: „Märjamaa Pillerpalli ja Orgita lasteaed olid iga päev valmis lapsi valvelasteaia tegutsemise perioodil vastu võtma täies personali koosseisus ning valvelasteaias vanemate taotluste alusel koostatud nimekirjas olevatele lastele olid tellitud toiduained toitlustamiseks. Valvelasteaedadel oli suvisel valvelasteaia perioodil päevi, kus kohale ei tulnud ühtegi last. Valvelasteaedade töö suvisel perioodil tähendas lasteaiale personali- ja majandamiskulu, milles lapsevanemal puudus omaosaluse tasumise kohustus.”

Märjamaa vallavolikogu otsustas uuenduse 16. märtsi istungil. Määrusesse lisati uue mõistena valvelasteaed ning selle kasutamise kord. Edaspidi tuleb valvelasteaia koha taotluse esitanud vanematel maksta kohatasu. Sellega tagatakse valvelasteaia personali- ja majandamiskulude katmine osaliselt vanemate poolt. Valvelasteaia kohatasu arvestust peetakse nädala kaupa.

Märjamaa vallas tasuvad lapsevanemad lasteaia kohatasu 9 kuud aastas. Raplamaa ülejäänud valdades tasuvad lapsevanemad lasteaia kohatasu 11 kuu eest aastas ning on tavapärane, et kohatasu ei maksta kuu eest, mil lasteaiarühm on kollektiivpuhkuseks suletud. Valvelasteaia mõistet teiste valdade määrustest ei leia ning kohatasust sel perioodil juttu ei ole.

Märjamaal ei küsita üldreeglina kohatasu juuni, juuli ja augustikuu eest. Kuni selle aastani ei maksnud lapsevanemad kohatasu Märjamaal suveperioodil ei lasteaia puhkusevälisel ega puhkuseperioodil. Sellest aastast on tava muudetud ning valvelasteaias käimise eest tuleb maksta kohatasu. Kui valvelasteaia teenuseid ei vajata, kohatasu maksma ei pea. Toiduraha arvestatakse eraldi. Kui laps käib suvel lasteaias perioodil, mil ei ole veel kollektiivpuhkust, küsitakse lapsevanemalt tema lapse lasteaias käidud päevade eest toiduraha.

„Valvelasteaed pakub kõigile Märjamaa valla vanematele võimaluse kasutada lasteaia teenust perioodil, kui tema lapse enda lasteaed on kollektiivpuhkusel ja ei võta lapsi vastu. Valvelasteaiana töötavad Märjamaa lasteaed Pillerpall ja Kasti-Orgita lasteaia Orgita maja,” ütleb Märjamaa valla haridusnõunik Katri Buht.

Uue eelnõuga otsustati, et vallavalitsus määrab valvelasteaiad ja nende lahtiolekuajad hiljemalt iga aasta 15. jaanuariks ning lapsevanemal tuleb avaldus esitada hiljemalt 15. märtsiks. Need kuupäevad ei puuduta veel käesolevat aastat. Valvelasteaedadesse registreerimine selleks hooajaks ei ole veel alanud. Lasteaia Pillerpall direktor Ene Mätas kinnitab, et lähiajal saadetakse lapsevanematele täpsem info, millal ja kuidas valvelasteaeda oma lapsi kirja panna.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare