6.1 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
LisalehtPõhjakotkas: Hea lugeja!

Põhjakotkas: Hea lugeja!

Valjo Tooming, major, malevapealik

Eelmise aasta aprillis täitus Kaitseliidu Rapla maleval 30. tegutsemisaasta, eile tiksus ette 31. tegutsemisaasta. Nii nagu eelmisel aastal, ei korraldanud me ka nüüd suuremat ja pidulikumat aastapäeva tähistamist, sest ajad on lihtsalt sellised… Küll me pidutseme ka, kui keerulised ajad möödas.

31 aastat on ühe elujõulise, oma võimete tipul oleva inimese vanus. Selleks ajaks võiks olla haridus omandatud, sarved maha joostud, kasvuraskused ületatud. Ees ootab panustamine erialastesse töödesse ja tegemistesse. Nagu Kaitseliidu Rapla malevgi.

• Meil on kindel liikmeskond, mis tõsi küll, vaikselt, aga visalt kahaneb, kuid ma paneks selle pigem administreerimisvõimekuse suurenemise arvele, ehk teisisõnu – “tühjalt tiksujaid” Rapla malevas ei leidu!

• Meil on hea koostöö nii valdade, politsei kui ka päästeameti ja teiste Raplamaa asutustega. Olgu selle kinnituseks kasvõi praegustes keerulistes tingimustes monoliitselt tegutsev maakonna kriisikomisjon.

• Meil on tublid noortejuhid, kes koostöös maleva allüksustega korraldavad noorkotkastele ja kodutütardele vingeid laagreid, koondusi, üritusi. Kust mujalt noored isamaalise ja teotahtelise vaimu saavad, kui mitte oma eeskujudelt?

• Meil on tegusad Naiskodukaitse Rapla ringkonna naised, kes innovaatiliselt leiavad uusi lahendusi ja toetavad malevat elanikkonna kaitsel, kuid samas propageerivad ka sportlikku eluviisi ja aktiivset ellusuhtumist.

• Meil on väljaõppinud allüksused, kes tõsiseimas kriisis, sõjas, on valmis täitma oma ülesandeid.

Meil on kokkuhoidev vennaskond. Meil on malev. Rapla malev!

Rasketeks aegadeks ettevalmistuste tegemine nõuab head planeerimisoskust. Tihti arvatakse, et Kaitseliit on kui Suur Tõll, kes üles äratatakse, kui vaenlane tuleb. Paraku on siis juba hilja – oskusi tuleb omandada varem.

Vaba mehe tunnuseks on aegade algusest saati olnud relv. Relv, mida vaba mees oskab kasutada, kui on vaja kaitsta vabadust, võidelda ebaõigluse vastu, aidata rõhutuid. Nii nagu vanasti sai eesti neiu vööl rippuva pussiga end pealetükkijate eest kaitsta, nii kaitses oma au ja vabadust eesti mees – vikatiteraga, hanguga, mõõgaga, relvaga. Ainult vabal mehel oli õigus kanda mõõka – umbes neli sajandit tagasi ilutses mõõk seisustest ainult aadliku ja üliõpilase vööl.

Mõõgad on küll kadunud aegade hämarusse, kuid ka tänapäeval peab üks õige inimene oma kodu kaitsmisega toime tulema. Vaba riigi vaba kodanik peab suutma alati enda eest seista, mitte lömitada, mitte vinguda, kaevelda, mitte avaldada kurje kommentaare sotsiaalmeedias.

Kuidas siis olla valmis ja kuidas osata olla vaba mees ja vaba naine?

Tuleb astuda Kaitseliitu, tuleb liituda Naiskodukaitsega! Selleks läheb vaja avaldust, kahte soovitajat, elulookirjeldust, pilti, tervisetõendit. Blanketid leiad maleva kodulehelt: (https://rapla.kaitseliit.ee/et/tule-liikmeks).

Kaitseliidus saad algteadmised igapäevasest esmaabi andmisest, saad algteadmised igapäevasest kriisidega hakkama saamisest, saad algteadmised metsas tegutsemiseks, saad algteadmised relvadest, laskeoskustest, riigikaitsest. Kaitseliitlasena oled sa enesekindlam, tead, et saad hakkama igas olukorras, sa „toodad“ turvalisust. Oled sa kuulnud kaevikukamraadlusest, küünarnukitundest? Kaitseliidust leiad sa endale sõbrad, kes jäävad sinuga ka rasketel aegadel.

Uus sõdurioskuste kursus algab juba augustis ja lõpeb detsembris. Ära karda ega põe ja tee see esimene samm. Sinuga alustavad täpselt samasugused inimesed nagu sa ise. Kaitseliit ongi läbilõige ühiskonnast – meie seas on jahimehi, põllumehi, õpetajaid, pensionäre, õpilasi. Kohtumiseni sõdurioskuste kursusel! Rahulikku kevadet!

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare