-1.2 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
LisalehtPõhjakotkas: Sõdurioskuste kursus Kaitseliidus - väljaõppe ja teadmiste vundament

Põhjakotkas: Sõdurioskuste kursus Kaitseliidus – väljaõppe ja teadmiste vundament

Liina Langi, 2019. a kursuse lõpetanu

Kas saab ühe lausega kokku võtta kirkaima hetke sõdurioskuste baaskursuselt ehk SOK-ilt, küsin algatuseks sõpradelt.

Argo: „„Söösta! Katan!“-harjutusel lompides roomamine oli meeldejääv.“

Kevin: „Esimeses metsalaagris oli äge kohe kaaslastele vastutegevust teha. Üllatuslikult ja valgusrakettidega!“

Liisi: „Relvaga loiku viskudes tunnen, kuidas vesi voolab riietusse sisse. Voolab pesuni. Aga ikka olen endaga jube rahul, käib mõte läbi pea.“

Margit: „Olin öösel valves, kui tuli vastane. Märkas meid ja avas tule. Mina sel hetkel hakkasin aga alles relva laadima… On täiesti okei keset ööd läbi laagriplatsi joosta ja karjuda täiest kõrist: “Äike! Äike! Äike!” ja mitte keegi ei vaata sind imelikult.”

Selliste mõtetega vaatavad sõdurioskuste baaskursusele tagasi eelmise lennu naised-mehed.

Kursuste sisu on Kaitseliidus ühtne kogu Eestis, et valmistada ette sõduri baasteadmisi, kuid igas paikkonnas saab see kindlasti õpetajate ja osalejate näo. Eelmisel Rapla maleva kursusel oli 26 alustajat, neist lõputunnistuse said pärast pikka lõpurännakut 23.

Ikkagi, enne kui edasi minna, mis lugu nende lompidega siis oli?

Peaaegu igal nädalavahetusel, mil toimus väljaõpe, sadas. Kas tibutas, lausa kallas või tuli lörtsi. Laskeharjutuste ala oli poolenisti kaetud üle varba, ka pahkluudeni ulatuvate lompidega. Sõdur ilmast ei küsi ja sellel alal tehtigi jaona laskeharjutusi, kus tuli pikali viskuda, roomata, end veeretada. Ja taas tõusta ning viskuda.

Kuna olukord oli ekstreemne, vett muudkui lendas, muutus see osalejate jaoks pööraselt lõbusaks. Arutlesime, et kui lapsed tahaksid selliselt käituda, järgneks kohe riidlemine ja tuppa ajamine.

Sedapuhku said osalejad eduka harjutusala läbimise eest preemiaks taas alustada ja plartsatustega loikudesse heita. Samuti oli võimalik laagritingimustes harjutada lombis magamist nii, et kõik oluline kuivaks jääks. Kaitseriietusega on see täiesti võimalik. Ja seda kõike sai mitme nädala sees harjutada korduvalt.

Kui tulla tagasi tõsisemale lainele, said õppurid SOK-i tihedas programmis üksikvõitleja oskusi ja teadmisi topograafiast, pioneeriasjandusest, lahingmeditsiinist. Suur rõhk oli lasketreeningutel, harjutati nii paukmoonaga kui ka lasketiirus lahingmoonaga. Elamuseks omaette kujunesid kõik metsas ööbimised, oktoobris ilma telgita, vaid magamiskotis, ja veel mitmel korral ühiselt suures köetavas jaotelgis.

Lõpuharjutusel läbiti piiratud ajaga 12-kilomeetrine rännak, mis aga 20-kilogrammise seljakoti ja pidevate harjutusolukordade tõttu tundus oluliselt pikem. Kaardilugemine, side, vastase avastamine ja rünnaku tõrjumine, kõike seda tuli rännakul ette. Laagrisse jäädes pingutused mitte ei lõppenud, vaid jätkusid öövalve ja erinevate harjutustega.

Kevin: „Inimesed on kõige olulisemad! Pärast teist-kolmandat nädalavahetust on sul selge, kellega lahingusse lähed ja kellega koos enne välilaagrit bensuka kohvikust läbi käid. Tuleb ka mainida meie instruktoreid, kes kõik selle õppe palju põnevamaks muutsid. Kasvõi söögi tegemise teema – seda isegi paari naljaga. Minule endale kõige põnevamad olid lahingolukorrad, laskmised ja meditsiiniväljaõpe.“

Kuidas oled kaitseliitlasena edenenud? Mida teed nüüd teisiti kui enne sõdurikursust?

Argo: „Olin juba enne kaks aastat aktiivne kaitseliitlane, palju uut just ei olnudki. Tänaseks olen spetsialiseerunud pioneerindusele ja SOK andis sellele vaid tuge.“

Liisi: „Enne SOK-i ei teadnud laagri korda ja hügieeni. Selgus, et kõike tegin valesti. Tänu SOK-ile on tekkinud veel suurem huvi käia õppustel ja ennast proovile panna. Läksin edasi laskur-sanitari kursustele ja õppimisega tahaksin parameedikuni välja minna. Rõõmuga ootan, millal saab vormi selga panna ja minna metsa müttama.“

Margit: „Mida ma tean nüüd, mida ma enne SOK-i ei teadnud? Ma tean, et ma jaksan surmväsinuna varem rinnuni kaevatud kaevikut kinni ajada. Küll jonnides, aga siiski. Ma teadsin seda varem ka, aga SOK-il sain kinnitust, et mulle väga-väga meeldib kogu see militaarne tegevus. Mulle meeldib relv, laskmine, mulle meeldib läbimärja põllu peal roomata, telgis magada ja mulle meeldib, kui on natukene liiga raske, sest ma näen, et ma alati suudan rohkem, kui arvasin. Kõige olulisem teadmine on see, kui vajalik on meeskonnatöö ja üksteise toetamine. Ilma selleta ei oleks ma vist pooltki SOK-ist ära teinud.”

Kuidas toimub sõdurioskuste baaskursus 2021. aastal?

N-veebel Reimo Tarasov, 2021. aasta SOK-i kursuseülem: „Sellel aastal alustame väljaõppega augustis ja lõpp on planeeritud detsembrisse. Kokku 7 nädalavahetust, kus esimesed nädalavahetused on relvatunnid, et võitleja saaks relvakandmisõiguse ja oskaks käsitseda isiklikku relva. Põhirõhk, nagu ikka, on väljaõppel üksikmehe oskustel.”

Mida ütleksid selleaastastele osalejatele?

R. Tarasov: „Me kõik teame, miks me seda teeme või miks me Kaitseliidus oleme, kes on meie naaber ning mis on üldine olukord maailmas. SOK on vajalik, sest see õpetab üksikmehe oskusi ja need on kõige vajalikumad teadmised olukorras. Mida oskuslikum on võitleja maastikul, seda tugevam on rühm ja kui rühm on tugev, on ka kompanii tugev. Eesmärk on see, et jaoülem ei peaks tulema ja näitama sulle, et puu taga on parem varje kui seal rohututi taga, et iga sõdur adapteeruks olukorraga selle tekkimise hetkel. Kui sul motivatsioonist puudu jääb, siis meenuta endale, kes me oleme ja kuhu me kuulume, mis on meie eesmärk! Saab olema raske, aga mitte midagi ületamatut. Öeldakse, et õppusel raske – lahingus kerge, ja see peaks olema juba edasiviiv mõttejõud.”

Viimasel paaril aastal on olnud 60-70% osalejatest naised. Arvestades protsenti, tekib küsimus, et kus mehed on? Nõusid pesevad?

Argo: „Julgustuseks ütlen, et SOK konti ei murra. Avastad enda kohta nii mõndagi uut, saad uusi teadmisi ja leiad uusi sõpru.“

Liisi: „Naistel tasub osaleda, sest me suudame rohkem kui me arvame.“

Kevin: „Laskmisharjutusel kasutage kindlasti kuulmekaitsmeid! Muidu pärast ei kuule, milliseid kommentaare instruktor relva puhtuse kohta teeb ja võib vastu pead saada.“

Margit: „See on kahtlemata üks vingemaid kogemusi üldse! SOK-ilt saab õppetunde, mida ei unusta, ja sõpru, kes jäävad.“

Kui soovid liituda Rapla malevaga ja osaleda augustis algaval sõdurioskuste kursusel, võta ühendust maleva personalispetsialisti Marju Pariga (tel 717 9857; [email protected]).

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare