Südamelt ära: Oi kuidas me igatsesime matše Läti klubide vastu

0
142
Ajakirjanik Siim Jõgis.

Viimane hooaeg tõi Eesti korvpalli teatava hulga igavust. Piltlikult öeldes sai mängupäeval küsida, kellega me siis täna mängime – Tarva, Sadama või Kaleviga? Ma viitan loomulikult sellele, et Paf Eesti-Läti korvpalliliigas läksid vastamisi ainult Eesti klubid omavahel. Ükski Läti klubi Raplasse mängima ei tulnud. Õnneks pakkus kuue tugevama vaheline turniir “Final Six” selles osas vaheldust.

Mäletan, kui Eesti-Läti korvpalliliiga 2018. aasta sügisel käima läks, tõi see kaasa omajagu elevust. Varem oli Eesti liiga teeninud kriitikat sellega, et väikeses liivakastis mängimine pidevalt samade vastaste vastu muutus üksluiseks. Läti klubide lisandumine sellesse karusselli oli igati vajalik tõuge. See tõi väikesesse Raplasse mängima Euroopa mõistes keskmike hulka kuuluvad Riia VEF-i ja BK Ventspilsi.

Seda rohkem on kahju, et koroonaviirusest tulenevad piirangud ei võimaldanud tänavust hooaega täies mahus läbi viia. Põhiturniiri vältel toimusidki mängud ainult kohalike Eesti klubide vahel. Küll aga sai sellest vähemalt hetkeks üle, kui Rapla võttis mõõtu BK Ventspilsi ja BK Ogrega.

Seda ütleb tänases lehes avaldatud intervjuus ka peatreener Toomas Annuk, et lätlaste vastu mängimine oli pikalt oodatud võimalus. Ja nendega mängiti hästi. Veerandfinaalis alistati Ventspils 79:69 ning Ogrele jäädi alla kõigest kahe punktiga 75:73. Võrdlusmomendina tasub välja tuua, et nende näol on koos Riia VEF-iga tegemist Läti kolme tugevama tiimiga. VEF sai Lätis põhiturniiri võidu ning Ventspils oli teine ja Ogre kolmas.

Vaadates möödunud Paf Eesti-Läti liiga “Final Sixi” mänge, jäi kõige eredamalt meelde kohtumine Ventspilsi vastu. Ja mitte ainult seetõttu, et Rapla suutis selle võita. Esimene poolaeg läheb kindlasti Rapla korvpalli ajalukku. Vastu tuli ikkagi BK Ventspils, Läti tugevuselt teine võistkond.

“Kas Raplal nende vastu üldse mingit šanssi on?” Sedasi võis nii mõnigi korvpallihuviline küsida. Tuli välja, et oli küll šanssi. Esimese poolajaga tõmbas Rapla kaitse nii lukku, et vastaste pallid lihtsalt korvi ei kukkunud. Esimese kümne minutiga lasti Ventspilsil visata kõigest kuus punkti ning esimese poolajaga kõigest 18 punkti.

Toomas Annuk ütles, et selle võib kanda hea kodutöö arvele. Videotelt vaadati üle lätlaste põhilised rünnakuliikumised ja need tõmmati efektiivselt lukku. Teisel poolajal viskas Ventspils küll Raplast seitse punkti rohkem, kuid sellest ei piisanud võiduks ligilähedaseltki.

Avis Utilitas Rapla jaoks oli ajalooline saavutus juba Eesti-Läti liiga kuue tugevama hulka jõudmine. Nüüd, kui kindlustati neljas koht, annab see veel väärtust juurde. Kui ma olen varem mängijate ja treeneritega intervjuusid läbi viinud, on nad kõik kiitnud Eesti-Läti liiga loomist. Jaak Karp ütles kunagi, et seda varianti arutati isekeskis klubi sees juba palju varem, kui see lõpuks teoks sai.

Väga loodan, et juba järgmisel hooajal saab taas viia selle võistluse läbi täies mahus. Nendes kodumängudes on midagi erilist, kui Sadolini spordihoonet külastavad välismaa meeskonnad. Olgu nad kas või nii lähedalt kui siit samast lõunanaabrite juurest.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare