13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
LisalehtKäsitöölane: Immuunsussüsteemi turgutaja must pässik

Käsitöölane: Immuunsussüsteemi turgutaja must pässik

Üks (enamasti) kaskedelt saadav lisaväärtus on seen nimega must pässik ehk chaga (vahel on seda nimetatud ka kasekäsnaks, kuid tegelikult on see hoopis teine seeneliik). Kasetüvedel kasvavad mustjaspruunid mügarikud on taimepatogeenid, millel on inimese jaoks aga tugevad tervistturgutavad omadused.

Aastatuhandeid on musta pässikut kasutatud immuunsussüsteemi turgutaja, eluenergia suurendaja ja seedesüsteemi parandajana. Raplas tegeleb mustast pässikust toodete valmistamisega Rapla Elujõu Keskuse eestvedaja Piia Kõverik. Nii nagu kõik muud tema tegevused, on ka musta pässikuga tegelemine alguse saanud tema enda tervisest ajendatuna, soovist tunda end paremini, energilisemalt ja valuvabalt.

Musta pässikuga on ta tuttav umbes kuus aastat. Ta on selle kohta palju lugenud ja kõik lood näitavad Piia sõnul, et must pässik on tõesti väga võimas raviseen. Sellel on baktereid ja viiruseid pärssiv mõju ning põletikuvastane toime. Teaduslikud uuringud on näidanud, et sellel on isegi vähivastased omadused.

Mustast pässikust tooteid ajendas Piiat tegema asjaolu, et üha enam on inimesi, kes otsivad oma tervise turgutamiseks alternatiivseid lahendusi. Tõuke andis sellele ka koroonaaeg ning vajadus inimeste immuunsust tõsta. Kriisiaeg andis Piiale ka rohkem aega tegeleda tootmiseks vajalike veterinaar- ja toiduameti nõuete täitmisega.

Põhiline toode, mida Piia mustast pässikust valmistab, on „Eriti vägev musta pässiku tõmmis“, mis on turul olevatest üks kangemaid ja tummisemaid, kuna sisaldab ühe liitri kohta 300 g pässiku toorainet. Piia soovibki oma tegemistega eristuda teistest tegijatest. Toodetes kasutatava tooraine saab ta Lõuna-Eesti metsadest.

Toodete valmistamise protsess kestab neli ööd-päeva. Tõmmise valmistamiseks tuleb pässikut esmalt leotada ja seejärel töödeldakse seda madalal kuumusel, et tootes säiliksid kõik vajalikud SOD (ehk antioksüdantsed) ensüümid. Igal tegijal on oma nipid ja retseptid ja nii ka Piial. Ühe portsjoni jaoks kasutab ta kolme anumat, sest erinevatel temperatuuridel saab ta kätte erinevad vajalikud ained – vitamiinid, mineraalid ja ensüümid. Lõpuks kallab ta saadud segud omavahel kokku. Kogu protsess toimub erilises õhkkonnas, heas energias, mantrate saatel. Piia sõnul võtabki ta selle töö ette siis, kui tal on päriselt aega. Ka pudelitesse villimine nõuab tegevusele häälestumist. Peale puhta maitsega pässikutõmmise valmistab ta ka maitsetega variante – ingveriga, taimeürtidega, kaneeliga, meega, C-vitamiiniga.

Mustast pässikust toodete valmistamisega on Piia tegelenud viimased seitse kuud ja tagasiside on olnud igati positiivne. Kasutajatel on näiteks seedimine paranenud, enesetunne parem, energiat ja jõudu rohkem, kroonilisest väsimusest on üle saadud, vähinäitajad on taandunud, vererõhk ja kolesterool normaliseerunud, kaal langenud, uni paremaks läinud.

Must pässik aga ei asenda meditsiini ja vajadusel, näiteks kui võetakse verd vedeldavaid ravimeid või põetakse autoimmuunhaigust, tuleb enne selle tarvitamist konsulteerida arstiga.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare