4.9 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
UudisedRapla haigla õendusjuht: Meie õed ja hooldajad vajavad kogukonna toetust

Rapla haigla õendusjuht: Meie õed ja hooldajad vajavad kogukonna toetust

Rapla haigla õendusjuht Diana Mäng loodab, et veel paljud Raplamaa ettevõtted liituvad üleriigilise “Teeme pai” kampaaniaga ning annavad sellega au pandeemia tõttu ülekoormatud õdedele ja hooldajatele.

„Kõik on olnud keeruline. Kuna ei saa olla kindel, mida uus päev toob, on kohanemine uue olukorraga vaimselt ja füüsiliselt ekstreemselt väsitav. Muidugi on ka hirm seoses nii viiruse enda kui ka isikukaitsevahenditega. Peast käivad läbi mitmed mõtted: kas kaitsevahendid ikka kaitsevad? Kas tegid ikka kõik korrektselt, unustamata ühtegi detaili, et hoida end tervena ja mitte viia viirust koju oma lähedastele?” jagab Mäng oma igapäevaseid mõtteid.

„Kadunud on stabiilsus, tegemisi tööaega mahutada on keeruline ja kindlasti olen muutunud palju närvilisemaks. Õenduserialal ei saa jääda kodukontorisse ning haigeks jäädes on meeletud süümepiinad, sest teised peavad sedavõrd rohkem pingutama,” räägib Mäng, mille poolest on tema töö koroonapandeemia ajal muutunud.

Pandeemia ajal on olnud õendusjuhi sõnul raskendatud ka personali otsimine ja ümbersuunamine, sest pidevalt tuleb õdedel ja hooldustöötajatel jääda isolatsiooni. „Nemadki haigestuvad ja puutuvad tahes-tahtmata koroonapositiivsetega kokku,” tõdeb Mäng. Kõik töötajad aga ei sobigi koroonaosakonda tööle, kuna ka õdede seas on riskirühma kuuluvaid inimesi või on neil kodus pereliikmeid, kes on riskirühmas.

„Paludes enda töötajaid rohkem panustama, saad ju isegi aru, et see tuleb nende tervise arvelt ja sellele ei järgne puhkust. Ära jäid vabal momendil kohvipausid kolleegidega, sest ka tööl tuli viia võimalik nakatumine miinimumini,” selgitab Mäng. Õdede igapäevase töö teeb raskemaks asjaolu, et pikalt tuleb olla isikukaitsevahendites. Mäng kinnitab, et selliselt mugav olla ei ole: „Respiraatorit kandes on hingamine raskendatud ja üle kahe tunni seda kanda on juba kangelastegu.”

PAI kaart kui teenetemärk

Mäng on tänulik, et algatati “Teeme pai” kampaania: „See on suur austusavaldus, et meid on märgatud. PAI kaart on nagu teenetemärk, mille saavad kõik õed ja hooldajad oma panuse eest võitluses koroonaga. Suur tänu kampaania algatajatele ja sellega liitujatele, te puudutasite meid otse südamesse.” Mäng lisab, et keerulistel aegadel on väga oluline tunda, et rasket tööd hinnatakse ja märgatakse. „Me tahame ka puhkust ja see kampaania annab meile selleks võimaluse,” ütleb ta.

Mäng on lootusrikas, et Raplamaa ettevõtted tulevad algatusega kaasa: „Raplamaal on mitmeid suuri ettevõtteid, kes võiks sellest osa võtta. Meie õed ja hooldajad vajavad ka kogukonna toetust ja ei sooviks tunda, nagu meie maakond ei hooliks või ei paneks meid tähele.”

Raplamaa ettevõtte Harviker omanik Siiri Tamm on oma annetuse juba teinud. “Kohalikke kampaaniaid on tehtud, see on aga üleriigiline märkamine ja jõutakse paljudeni,” selgitab Siiri Tamm, miks ta otsustas panustada.

Rapla Korvpallikool MTÜ tegevjuht Jaak Karp on samuti annetuse teele saatnud ning korvpallikooli ametlikke kanaleid pidi on kutsutud üles ka teisi oma panust andma. „Praegu on võimatu mitte kursis olla, millises olukorras õed on. Pandeemia mõjutab väga paljusid, aga nemad on kõige lähemas kontaktis koroonapatsientidega. Tundus iseenesest mõistetav toetada, kui avanes võimalus neile kuidagi tänu avaldada,” ütleb ta.

Eraldi:

Mis on „Teeme pai” kampaania ja kuidas panustada?

„Õed ja hooldustöötajad on otse patsientide kõrval. Samas on neid kõige enam puudu. Nendest enamik on pereinimesed, kes on viimase aasta jooksul oma lähedasi vähe näinud. Paljud pole saanud piisavalt puhkust, sest töötatakse suure koormuse ja sageli mitme tööandja juures. Tahame just neile kinkida võimaluse koos oma kallitega võtta ette midagi toredat, et pandeemia vähemalt korraks unustada,” on kampaania kodulehel välja toodud.

„Soov sektorile tähelepanu pöörata on õhus olnud kõik see 400 päeva,” ütleb kampaania üks ellukutsujaid Kultuuripartnerluse SA juhataja Meelis Kubits. Algatust innustas käivitama soov tänada ja tunnustada õdesid ja hooldustöötajaid, kes teevad pandeemia ajal oma väga olulist tööd peamiselt nähtamatult. Lisaks juhitakse kampaania toel avalikkuse ja riigijuhtide tähelepanu vajadusele õdede ja hooldustöötajate töötingimusi parandada, tööd väärtustada ja sissetulekuid tõsta.

Algatusega luuakse ja võetakse kasutusele PAI kaardid, mida õed ja hooldustöötajad saavad kasutada PAI algatusega liitunud Eesti turismi-, kultuuri- ja meelelahutusettevõtetes käesoleva aasta lõpuni, võttes aja maha tööst ja muredest pisikeseks puhkuseks.

„Sellest kampaaniast võidavad kõik. Õed ja hooldustöötajad ise lähevad päästma teist sektorit,” ütleb Kubits. Turismi-, kultuuri- ja meelelahutusvaldkond on saanud piirangute tõttu tugeva hoobi, PAI kaartidega varustatud töötajad saavad anda oma panuse nende tegevusvaldkondade taaselustamisel.

Coop Pangas on avatud Sihtasutuse Kuressaare Haigla Toetusfond eraldi arveldusarve EE824204278618211200, kuhu annetust tehes lisa märksõna ”PAI”. Koostöös Teliaga on avatud annetustelefonid 9000105 (annetus 5 €) ja 9000110 (annetus 10 €).

PAI annetusi oodatakse kuni 1. juunini 2021. PAI kaartide jagamine on planeeritud mais ja juunis ning neid saab kasutada 1. juunist kuni 31. detsembrini 2021.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare