0.5 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
LisalehtRohelised Sõnumid: Sutlema metsa majandamise kava ootab kohalike ettepanekuid

Rohelised Sõnumid: Sutlema metsa majandamise kava ootab kohalike ettepanekuid

RMK kogus kohalike ettepanekuid Sutlema piirkonna metsatööde kavatsusele aprilli alguseks. Seejärel valmis metsa majandamise kava projekt. Sellele omakorda oodatakse ettepanekuid 13. maiks. Uurisime, milliseid mõtteid kava tekitab.

Kõige enam ettepanekuid kavandatavate tööde osas esitas Kohila vallavalitsus koos MTÜ-ga Sutlema Küla Selts ja Sutlema külavanemaga.

„Vallavalitsuse edastatud üldine seisukoht oli, et piirkonnas on metsaraie vajadus mõistetav, kuid oluline on arvestada ka ala rekreatsiooniliste väärtustega, mille säilitamisele saab kaasa aidata muuhulgas aegjärkne raie ja raietegevuse planeerimine väljaspool lindude pesitsusaega,” selgitas valla keskkonnanõunik Agnes Saks.

„Usume, et RMK on sel korral edukamalt kui kunagi varem arvestanud kohalike arvamust ning loodetavasti aitab selline tava ära hoida olukorrad, mis tekkisid eelmisel aastal tehtud raietööde järel.”

Avaldatud metsa majandamise kava projektiga on rahul ka lähedal asuv Sutlema Linnupesa lasteaed. Direktor Kaire Pari ütles, et lasteaial on juba ligi paarkümmend aastat olnud RMK-ga väga hea koostöö. „RMK lubas oma metsa kujundada ja märgistada loodusraja, mida saime kasutada õppetöö ja ürituste läbiviimiseks,” rääkis ta. „Loodust tundma õppida saab igasuguses metsas, RMK töökava ei sega meid. Meie ettepanekutega võimaluste piires arvestatakse.”

Arvamust kavandatavate tööde osas avaldas ka Raplamaa Loodushoiu MTÜ liige Laura Välik koos teiste Kohila valla inimestega. Ettepaneku sisu oli üheselt mõistetav ehk vältida lageraiet. RMK seda kava koostamisel arvesse ei võtnud, põhjendades seda seadusjärgse kohustusega tegeleda metsa järjepideva majandamise ja uuendamisega.

Põhjuseid lageraievastase ettepaneku tegemiseks oli mitu. Ühelt poolt toodi välja Linnupesa lasteaed, mis pärjati möödunud aastal lastes loodust väärtustava mõttemaailma kujundamise eest rahvusvahelise tunnustusega “Roheline lipp”. Raplamaa Loodushoiu MTÜ on seisukohal, et lageraielank ei tohi saada nende laste kodumetsaks.

Samuti see, et metsa kõrval lookleva kergliiklustee rajamise eesmärk läheb vastuollu lageraie plaaniga. „Sutlema mets – aga mitte lageraielank – on kergliiklustee vahendusel kõigile Sutlema ja Kohila valla inimestele ligipääsetav vaimse ning füüsilise tervise hoidmise ja taastamise koht. Nii Hageri klasside õpilased kui ka Sutlema lasteaialapsed on teinud õpperetki Sutlema metsa,” ütles Laura Välik.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare