6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArvamusRapla kesklinnas valitseb lindude pesitsusrahu

Rapla kesklinnas valitseb lindude pesitsusrahu

Ester Kangur, Pargi tänava elanik, Raplamaa Loodushoiu MTÜ liige

Mõni päev tagasi võis sotsiaalmeediast lugeda postitust, et Kose valla ametnikud lasid lindude pesitsusajal hävitada keskuses kooli läheduses asunud künnivareste pesad koos munadega. Põhjuse selleks ennekuulmatult jõhkraks teoks andis kohalike elanike kaebus, et vareste kisa on muutunud väljakannatamatuks.

Pole kahtlust, et tekkinud olukorrale leidunuks linde säästev, loodussõbralik lahendus. Seda enam, et Eesti Ornitoloogiaühing on igal aastal kutsunud omavalitsusi üles hoiduma pesitsevaid linde ohustavatest tegevustest kevadel ja suvel. Looduskaitseseaduse § 55 lg 61 järgi on keelatud looduslikult esinevate lindude pesade ja munade tahtlik hävitamine ja kahjustamine või pesade kõrvaldamine ning lindude tahtlik häirimine, eriti pesitsemise ja poegade üleskasvatamise ajal.

Ka Rapla linn on aegade jooksul hädas olnud nii hallvarese- ja hakikoloonia kui ka nendega aeg-ajalt liituvate künnivarestega. Eriti hulluks muutus olukord 1990. aastate lõpus, mil vareslased tohutute parvedena Hollivuudi varemetes kogunesid. Samuti meenub omal ajal Nädalises kajastamist leidnud juhtum, kui hakkide rünnaku ohvriks langenud vanainimene tuli lausa haiglasse toimetada.

Kohalikud elanikud on probleemiga aastate jooksul korduvalt valla poole pöördunud, kuid seni pole vald sobivaid ja tulemuslikke lahendusi leidnud. Kuna vallast varem abi pole saadud, on nii mõnigi eramajaelanik vareste peletamisel praktiseerinud oma meetodeid, muu hulgas õhupüssi paugutamist. Ilmselgelt on säärane äärmuslik sekkumine keelatud ja seda tuleb iga hinna eest vältida.

Ühtlasi tundus meile, et vareste arvukus aina kasvab. Viimastel aastatel ei näinud me enam oma aias pesitsemas punarinda ega aed-lepalindu, isegi marjamaiad hallrästad olid kuhugi kadunud. Ühel kevadõhtul mõni aasta tagasi maakoju jõudes avanes kurb vaatepilt – aias oli vahepeal aset leidnud korralik rappimine ja kõikjal vedeles vareste korjuseid.

Eelneva valguses tulebki tõdeda, et Rapla valla keskkonnaametnike sellekevadised otsused olukorra lahendamiseks on olnud igati mõistlikud. Erilisi kiidusõnu väärib keskkonnaspetsialist Liis Lillemets, kelle eestvedamisel keeruline ja ajamahukas projekt lõpuks ellu viidi. Juba varakevadel alustati pärast keskkonnaametilt loa saamist vanade pesade allavõtmisega. Tegutseda tuli operatiivselt, sest 15. aprillist kehtib kõikjal lindude pesitsusrahu. Lillemetsa sõnul eemaldati puudelt kesklinna piirkonnas tervelt 60 varesepesa.

Seejärel palgati Linnuabi Grupp OÜ, kes helilisi linnupeleteid kasutades nullis ära vareste võimalused Lastepargis ning mujal kesklinnas uusi pesi ehitada. Nii ei jäänud hallvarestel muud üle, kui otsida endile mõnevõrra kaugemal uued pesapuud, kus saab omavahel rahulikult maid jagada ja pojad püssipauke kartmata üles kasvatada. Lastepargis ja selle lähiümbruses kuuleb aga sel kevadel palju rohkem linnulaulu.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare