6.6 C
Rapla
Kolmapäev, 8 mai 2024
ArvamusVastulause: Kogu tõde palaganist korvpalli rahastuse ja volikogu esimehe umbusalduse ümber

Vastulause: Kogu tõde palaganist korvpalli rahastuse ja volikogu esimehe umbusalduse ümber

Margus Jaanson, Rapla vallavolikogu esimees

Meedial on suur jõud ja reeglina kipub võitma see, kes esimesena džinni purgist välja laseb. Paljudel puhkudel ei otsita tõde, vaid minnakse massiga kaasa ja võimendatakse sõnumit, mis käib suust suhu nagu lapsepõlves mängitud „telefonimäng“ – algsõna on üks, aga lõpp on jumal teab milline.

Mul oleks enda kaitseks öelda nii mõndagi, aga ma ei hakka siin vastanduma inimestele, kes on minu isiku osas seisukohti võtnud. Olen teinud oma tööd südamega ja teen edaspidi, sõltumata sellest, kus see on või olema saab. Mind on selliseks kasvatatud ja 53-aastasena elus üht-teist korda saatnuna ei pea ma end kellelegi tõestama hakkama.

Umbusaldus on poliitikas igapäevane nähtus ja ei tohiks seda isiklikult võtta, kuid paraku on see Raplas nii läinud, et pean vajalikuks siinkohal ära rääkida faktid, millest ei saa üle ega ümber, ning selgitada, mille nimel kogu see müra nii suureks puhutud on.

Ütlen ette ära, et volikogu liikmed, kes mind umbusaldasid, ei ole ka ise Rapla korvpallikoolile ja esindusmeeskonnale tõest infot andnud, kuna kogu soovitud 100 000 eurot 2021. aastal on Rapla valla kinnitatud eelarves olemas. Eeldan, et siit ka arusaamatused üldiselt ning fännide ja korvpallihuviliste pahameel meedias.

Faktid:

Väljavõte Rapla Korvpallikooli taotlusest 26.10.2020.

Jaak Karp: „Selle hooaja lõpuks on mul aga Utilitaselt väga selge sõnum: nende toetuse jätkumiseks peaks toimuma paradigma muutus ja vald peaks toetama meeskonda võrdselt samaväärse summaga, 100 000 euroga hooajal. See on ka ühtlasi meie toetuse taotluse suurus. See tähendaks lisaks praegusele esindusmeeskonna toetusele (25 000 €) lisaks 75 000 eurot, mis meie arvamusel ei tohiks kindlasti tulla spordi eelarve realt, vaid valla turunduse eelarvest.“

Kronoloogia:

Rapla vallavolikogu otsus 26. november 2020 nr 51

Esindusvõistkonna nimetamine

Juhindudes Rapla Vallavalitsuse 7. jaanuari 2019. a määruse nr 2 ”Spordiharrastusele toetuse eraldamise kriteeriumid” § 7 lõikest 4, Rapla Vallavolikogu o t s u s t a b:

1. Nimetada Rapla valla 2021. a esindusvõistkonnaks AVIS UTILITAS Rapla korvpallimeeskond.

Vallavalitsuse otsus 8. veebruar 2021 nr 73

Esindusvõistkonna toetuse suuruse määramine

Juhindudes Rapla Vallavalitsuse 7. jaanuari 2019 määruse nr 2 “Spordiharrastusele toetuse

eraldamise kriteeriumid“ § 1 lõikest 4 ja § 7 lõikest 4 ning tuginedes spordinõukogu ettepanekule:

1. Määrata Rapla Vallavolikogu otsusega valla esindusvõistkonnaks nimetatud esindusvõistkonna toetuse suuruseks ühes kalendriaastas 25 000 eurot.

2. Toetus maksta välja esindusvõistkonna spordiklubi arvelduskontole ühekordse maksena hiljemalt jooksva kalendriaasta teise kvartali 1. kuupäeval.

Toetus 25 000 eurot on Rapla Korvpallikoolile välja makstud 2021. aastal.

Rapla korvpallile on Rapla valla eelarves 2021. a reserveeritud täiendavad 75 000 eurot, ehk on kokku lepitud raha eraldamine, kuid määrust, mille alusel seda teha, on vaja muuta ja vallavolikogul kinnitada.

Lisaks on kokku lepitud, et see saab olema kolmel järgneval aastal, mis oli Margus Jaansoni ettepanek rahastamise arutelul (küll numbritega 50 000, 75 000, 100 000), kuid see annaks perspektiivse vaate ja kindluse mõlemale poolele!

Kokkuvõtteks

Aastaks 2021 on Rapla korvpallimeeskonna toetuseks kokku lepitud 75 000 eurot + 25 000 on nad 2020. aastal esitatud taotlusega 2021. aastal juba kätte saanud = 100 000 eurot.

Mille üle vaieldakse?

Miks vaieldakse esindusmeeskonnale toetuse määramise ja sporditoetuse määruse sõnastuse üle?

Praeguse toetuse määruse eelnõu järgi ei ole võimalik teistel spordiklubidel esindusmeeskonna ja sporditoetust faktiliselt taotleda ning esindusmeeskonnale oleks vaja eraldi lähenemist, mis oleks arusaadav ja mida ei pea tegema kuskil tagatubades kokkulepetega (nagu seda tänaseni tehtud on), vaid saab sirge seljaga välja öelda, et see ongi esindusmeeskonna toetus.

Volikogu on rahva valitud esindus ja volikogu esimees peab kogu valla huve kaitsma, mitte minema kaasa emotsioonide ja manipulatsiooniga, mille on tekitanud selle teema vale kajastus ja poliitilised eelistused teatud volikogu liikmetel lähenevate valimiste eel.

Edu ja tervist, head raplamaalased ja korvpallifännid!

Vt ka „Korvpalli rahastamise küsimus vallandas volikogus võimuvõitluse”, 5. mai
„Volikogu arutab Rapla korvpalli rahastamist mai lõpus”, 5. mai
„Volikogul tuleb leida vastus, kui suure summaga Rapla korvpallimeeskonda toetada”, 21. aprill

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare