-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
UudisedHeiki Hepner Raplamaa suhetest Valgevenega: kultuuritasandil suhtlus vääriks hoidmist

Heiki Hepner Raplamaa suhetest Valgevenega: kultuuritasandil suhtlus vääriks hoidmist

Valgevene valitsus on viimastel päevadel pälvinud ränka kriitikat ning küsimärgi alla on seatud igasugused edasised kokkupuuted Eesti riigi ja Valgevene vahel. Kuivõrd ka Raplamaa esindus on aastate jooksul Valgevenega suhteid sobitanud, uurisime Raplamaa Omavalitsuse Liidu (ROL) juhilt Heiki Hepnerilt, milliseks võivad need suhted kujuneda edaspidi.

„Kultuurisuhteid tasub hoida,” ütleb Hepner, kuid lisab: „Olen käinud 2000-ndate keskpaigas tööasjus Valgevenes mitmeid kordi, olen näinud ja kujutan väga hästi ette, mis see on. Olen läbi aegade olnud kriitiline Lukašenka suhtes. Lennukikaaperdamine on täiesti vastuvõetamatu.”

Hepner võrdleb tekkinud keerulist olukorda Venemaaga: „Venemaaga oleme olnud dilemmades, soovime hoida kultuurisuhteid, aga riigi poliitika ei ole olnud Eesti jaoks sõbralik. Valgevene puhul näeme, et väärtused, mida nad peegeldavad, ei ole need, mida õigeks peame. Tavainimestega, kultuuritasandil suhtlus vääriks aga hoidmist.” Ta meenutab positiivset seika, mil aasta tagasi käisid Riigikogus külas kaks Valgevene põllumajandusteadlast, ning leiab, et sellised kontaktid tasub talletada.

„Me ei ole seda isekeskis arutanud,” tõdeb Hepner. Viimati olid suhted Valgevenega omavalitsuste liidus jututeemaks seoses eelarvega, kui mõeldi, kas ja kuidas Valgevene külalisi kostitada. Koroonapandeemia tõmbas nendele plaanidele aga kriipsu peale. Seni on Rapla maakond Valgevenega suhteid sobitanud peamiselt kultuurivaldkonnas, kutsudes siia erinevaid kultuuritegelasi ning külastades ise Valgevenet, et sealsete kultuuritegevustega kohapeal tutvust teha.

Hepner tõdeb, et kuna teema ei ole olnud ROL-is aruteluks, ei saa ta praegu kindlalt liidu nimel öelda, milline on seisukoht, kuid kinnitab, et teema väärib arutelu. „Ei tahaks kultuuri sellele altarile kergekäeliselt ohvriks tuua. Nendest põhimõtetest aga kindlasti taganeda ei saa, millele Eesti riik tugineb,” ütleb ta.

Taustast

Valgevene võimud vahistasid pühapäeval, 23. mail Minski lennuväljal võimukriitilise ajakirjaniku Raman Pratasevichi, kes viibis lennukis, mis tegi Valgevenes sunnitud hädamaandumise. Vilniuses maanduma pidanud lennule tehti pommiähvardus, mis hiljem osutus valeks. Ülejäänud reisijad jõudsid õhtuks siiski Vilniusesse.

Valgevene opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja kirjutas sotsiaalmeedias, et Pratasevichit võib kodumaal oodata surmanuhtlus: “Režiim pani lennuki pardal asunud reisijate ja kogu tsiviillennunduse turvalisuse ohtu selle nimel, et õiendada arved inimesega, kes oli Valgevene ühe kõige suurema sõltumatu Telegram-kanali toimetaja. Ainult selle tõttu tunnistati ta terroristiks ja ainult seepärast võib Ramani ähvardada surmanuhtlus. Alates tänasest päevast ei või mitte ükski inimene, kes lendab üle Valgevene territooriumi, olla kindel oma julgeolekus, sest Valgevene režiim kuritarvitab tsiviillennunduse reegleid, et võtta kinni neid, kes ei nõustu režiimiga.” (vahendas Deutsche Welle ja ERR).

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare