1.6 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
ArvamusVaid vaktsineerimine päästab puukentsefaliidist

Vaid vaktsineerimine päästab puukentsefaliidist

Ly Rootslane, Eesti Proviisorapteekide Liidu juht

Sellel kevadel viibivad inimesed rohkem looduses kui kunagi varem – kultuuri- ja meelelahutusasutuste külastamine on olnud piiratud ning looduses liikumine ja maakodudes käimine on saanud peamiseks puhkuse ja ajaveetmise viisiks. Kahjuks toob see kaasa ka probleemi – inimesed on varasemast rohkem ohustatud puukide levitatavast puukentsefaliidist.

Terviseameti andmetel on haigestumine puukentsefaliiti Eestis püsinud stabiilne. Eelmisel aastal registreeriti puukentsefaliiti haigestumist 70 korral (esinemissagedus 5,3/100 000 elaniku kohta). 2019. aastal oli see näitaja 83 (esinemissagedus 6,3). Eesti keskmisest kõrgema haigestumisega piirkonnad olid 2020. aastal puukentsefaliidi puhul Saaremaa (esinemissagedus 36,1), Põlvamaa (23,7) ja Pärnumaa (14).

Puukentsefaliit on tõsine ja ohtlik haigus, millesse haigestumine toob kaasa mitmeid ebameeldivusi: kolmandikul nakatunutest võib viirus edasi tungida ajju ja ajukelmetele ning põhjustada erinevat meningiiti või meningoentsefaliiti. Jääknähte nagu tasakaalu- ja koordinatsioonihäired, jäsemete halvatused, peavalu, keskendumis- ja mäluhäired esineb ligi pooltel haigust põdenud patsientidest. Puukentsefaliit võib teatud juhtudel lõppeda ka surmaga. Selle haiguse vastu puudub täna veel spetsiifiline ravi ja seda on võimalik ennetada vaid vaktsineerimisega.

Kuna hetkel on suur osa tervishoiuteenuse osutajatest seotud COVID-19 vastu vaktsineerimisega, pakuvad puukentsefaliidi vastase vaktsineerimise võimalust ka apteegid. Apteekides vaktsineeritakse puukentsefaliidi vastu juba teist korda. 2019. aastal vaktsineeris ennast apteegis puukentsefaliidi vastu ligi 10 000 inimest. 2020. aasta jäi eriolukorra tõttu küll vahele, kuid sügisene gripi vastu vaktsineerimine näitas, et Eesti inimesed käivad hea meelega apteekides vaktsineerimas. Teiste riikide kogemus kinnitab, et apteekides vaktsineerimine on aidanud olulisel määral tõsta elanikkonna vaktsineerituse taset. Praegu vaktsineeritakse apteekides juba 12 Euroopa riigis, osas neist teevad seda ka apteekrid. Eesti apteekides vaktsineerivad vastava väljaõppe läbinud tervishoiutöötajad.

Täielik puukentsefaliidi vastane vaktsineerimine koosneb kolmest süstist: kaks esimest üheks hooajaks piisava immuunsuse andvat süsti tehakse 1–3-kuulise vahega, kolmas kuni aasta hiljem. Seejärel on kaitset vaja iga 3-5 aasta tagant kordussüstiga uuendada.

Soovitan kõigil kindlasti enne suve esimene vaktsiinisüst ära teha. Rohkem infot puukentsefaliidi vastase vaktsineerimise kohta apteekides leiab vaktsineeriapteegis.ee lehelt.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare