-2.8 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
UudisedRapla korvpallimeeskond saab vallalt loodetud 100 000 eurot

Rapla korvpallimeeskond saab vallalt loodetud 100 000 eurot

Rapla volikogu istungil kinnitati sporditoetuste jagamist puudutav määrus. Selle tulemusel on vähemalt selleks aastaks Avis Utilitas Rapla korvpallimeeskonnale tagatud soovitud 100 000 euro suurune toetus.

Rapla volikogu möödunud nädala istungil läks lõpuks hääletusele määruse eelnõu, mis puudutas sporditoetuste jagamist vallas. Teades, et spordi ja muuhulgas korvpalli rahastamise küsimus pani osa volikogu liikmeid esimehele umbusaldust avaldama, kulges määruse hääletus volikogus väga vaikselt ja rahumeelselt. Volikogu liikmed küsimusi ei esitanud ja võtsid määruse üksmeelselt vastu.

Määruse mõjudena oli välja toodud asjaolu, et volikogu otsusega saab 2021. aasta Rapla valla esindusvõistkonnaks nimetatud Avis Utilitas Rapla korvpallimeeskond lisatoetust 75 000 eurot. Seega vähemalt selleks aastaks on korvpallimeeskonnale tagatud valla toetus 100 000 eurot, mida taotleti. Nimisponsor Utilitas toetab korvpallimeeskonda samuti 100 000 euroga ja soovis toetamisega jätkamiseks näha, et ka kohalik omavalitsus samaväärselt panustaks.

Määrus, mis vastu võeti, oli aga märkimisväärselt erinev sellest, millega märtsikuus volikogu ette tuldi. Peamine vastuolu, mille tõttu määruse lugemine märtsikuus volikogu päevakorrast välja hääletati, puudutas esindusvõistkonna ja spordiklubi toetust. EKRE liige Rene Kokk leidis tollal, et need kaks peaks omavahel lahus olema ja sama spordiklubi ei peaks saama mõlemat toetust.

Aprillikuu istungil lepiti kokku, et ettepanekuid määruse „Rapla valla eelarvest kohaliku omaalgatuse toetamiseks ning elukeskkonna arendamiseks toetuse taotlemise ja kasutamise kord” muutmiseks ootab vallavalitsus 12. maiks. Määratud ajaks esitasid oma ettepanekud Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Eesti Reformierakond ning volikogu liige Kristjan Aller.

Valla spordi- ja tervisedenduse spetsialisti Anabell Kinkari sõnul oli ettepanekute sisu erinev. „Kõige suurem muudatus on toetuse liikide toomine valitsuse määrusest volikogu määrusesse. Samuti oli soovitusi teistsuguseks sõnakasutuseks, ettepanekuid aruandluse ja kontrolli osas ning taotluste esitamise tähtaegades,” ütles Kinkar. Algul plaaniti muuta olemasolevat määrust, kuid muudatusettepanekute tulemusel muutus üle kolmandiku määruse tekstist ning seetõttu tuli koostada uus terviktekst.

Määruse uues tekstis on toodud välja toetuse liigid ning üks suurimaid muudatusi eelnevate plaanidega võrreldes ongi just spordiklubi toetuse kadumine. Lisaks valla esindusvõistkonna toetusele on nimetatud ka spordiõppetoetust.

Kinkar täpsustas, et spordiõpet on vald ka varem toetanud ja selle raames toetatakse spordiklubisid, kes pakuvad treeninguid 6-19-aastastele lastele ja noortele ning klubi on toetuse taotlemisele eelneval aastal korraldanud organiseeritud sporditegevust vallas vähemalt ühe kalendriaasta vältel.

Volikogu võtab endale suurema rolli

Vähemalt tänavu toetatakse esindusvõistkonda senise 25 000 euro asemel 100 000 euroga. See on otsus, mille üle Rapla korvpallikooli tegevjuht Jaak Karp rõõmustab. „Loomulikult korvpallikooli ja meeskonna seisukohalt oleks olnud väga hea, kui kindlus tuleviku osas oleks juba praegu tulnud,” ütles ta. Karp viitab loodud võimalusele määrata esindusvõistkonnale toetus kolmeks aastaks. Karp on optimistlik, et ehk õnnestub järgmiseks aastaks juba kolmeaastast toetust taotleda, mis omakorda võiks tähendada, et ka Utilitas on valmis oma toetuslepingut samal perioodil jätkama.

Valla toetusel ja seeläbi meeskonna väärtustamisel on Karbi sõnul tugev mõju. See on tema sõnul hea argument, millega nii seniste kui ka uute võimalike toetajate juurde minna ja lisarahastust otsida. Samuti võimaldab see meeskonna komplekteerimisega varem alustada.

Anabell Kinkar täpsustas, et selline toetuse suurus on määratud vaid tänavuseks aastaks. Uue määrusega muutub ka volikogu roll esindusvõistkonnaga seotud otsuste tegemisel. Seni määras vallavalitsus oma eelarves summa, millega esindusvõistkonda toetatakse, ja volikogu nimetas võistkonna. Edaspidi otsustab volikogu lisaks esindusvõistkonna nimetamisele ka makstava toetuse suuruse ja maksmise perioodi. Ühtlasi loodi määrusega võimalus nimetada mitu esindusvõistkonda.

Karp selles muudatuses midagi halba ei näe. „Meie teeme oma tööd ikka niimoodi, et see ei oleks ükskõik kelle, kas vallavalitsuse või volikogu jaoks keeruline otsus,” ütles ta. „Me tahaks seda lihtsalt nii hästi teha, et see oleks loomulik. Minu soov on tõestada, et me väärime seda, ükskõik, kes seda otsustab,” lisas ta.

Eelnõu sai mõistlik

Ettepaneku eelnõu märtsikuus volikogu päevakorrast välja jätta tegi Rene Kokk. Uurisime temalt, kuidas tema määrusega sellisel kujul rahul on. „Suures plaanis olen ma selle eelnõuga nüüd rahul,” tõdes Kokk. „Seda on nüüd mõõdetud rohkem kui üheksa korda ja ma arvan, et see on mõistlik,” lisas ta.

Koka jaoks oli oluline, et esindusvõistkonna toetus toodi täiesti eraldi punktina määruses välja ja see aitab luua loodetud selgust. Ta tõi välja, et kui korvpallikool saab ka teisi toetusi, siis on eraldi aruandluse läbi näha, mis osa läheb võistkonnale ja mis osa korvpallikoolile.

„Minu arust on meie spordi rahastamine nüüd oluliselt selgem mitte ainult vallavalitsusele ja volikogu liikmetele, vaid ma arvan, et ka neile, kes sporditoetusi taotlevad,” ütles Kokk.

Ta jääb endale kindlaks, et algne eelnõu vajas kordategemist ja pigem on tal kahju, et sellest tekkis kuvand, nagu osa volikogu liikmeid ei sooviks korvpalli toetada. Pahatahtlikkust ta eelnõuga ümberkäimise juures ei näe.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare